Как да помогнем на ревнива котка?

две котки Снимка: iStock

А ко имате няколко котки у дома и се появява ревност в една от тях или във всички, със сигурност това е неприятна ситуация. Въпреки това, има техники, които да опитате, за да успокоите гальовните ви приятели и да установите хармония у дома.

Ето как можете да накарате ревнивите мъркащи приятели да се почувстват по-доволни:

1. Дайте достатъчно внимание на ревнивата котка

Ако гальовните животни смятат, че не получават достатъчно внимание от вас, те ще се чувстват изоставени.

Ако имате ревнива котка, опитайте се да прекарате повече време насаме с нея. Това може да е игра, практикуване на трикове или просто разпускане на дивана заедно. Котката ви ще оцени времето, прекарано с вас, и това трябва да ѝ помогне да се чувства по-спокойна.

Dogsandcats.bg

две коткиСнимка: iStock

2. Опитайте се да бъдете справедливи

Когато раздавате лакомства, обръщате внимание или играете, опитайте се да поддържате нещата честни.

Притежаването на няколко котки може да се почувства подобно на това да имаш деца! Има много изисквания към вашето време и трябва да намерите правилния път, който прави всички щастливи. Най-важното е да се опитате да бъдете справедливи. Посветете еднакво време на всяка котка, така че всяка да получи част от вашето внимание.

3. Осигурете много играчки

Котките са по-малко склонни да бъдат въвлечени в кавги, когато всички имат достатъчно забавления.

Колкото повече разсейвания и умствена стимулация има вашата котка, толкова по-малко ще обръща внимание на своите котки другари и дали им обръщате повече внимание. Уверете се, че сте осигурили много играчки, котешки дървета и хранилки за пъзели, за да ги занимавате.

две коткиСнимка: iStock

4. Предотвратете конкуренцията

Уверете се, че всяка котка има свои собствени купи, тоалетни, драскалки и легла, за да не се налага да се състезават.

Когато имате няколко котки, конкуренцията за храна, територия и тоалетна може бързо да се превърне в източник на стрес. Ето защо е важно да се уверите, че осигурявате достатъчно котешки аксесоари, така че да не се налага да споделят.

5. Въведете новодошлите котки постепенно

Използването на феромонови спрейове и държането на котките разделени за известно време може да помогне при запознаването между тях.

Всеки път, когато въвеждате нова котка във вашето котешко семейство, уверете се, че го правите постепенно. Не бързайте, а първоначално ги дръжте разделени, но разменете предмети, които носят аромата на другия. С течение на времето можете да им позволите да се виждат от разстояние, след което да имате контролиран контакт.

Котешкото поведение и котешките емоции са доста сложни. Малко вероятно е някога да разберем напълно начина, по който котките мислят и чувстват. Въпреки това е важно да разберете кога вашата котка се чувства неудобно от присъствието на друга котка, защото това лесно може да доведе до тормоз, стрес и свързани здравословни проблеми.

две коткиСнимка: iStock

Виж още