Как да социализирам малко коте

малко коте социализация Снимка: Pixabay

К огато се сдобием с новородени котета, те трябва да прекарат първите седмици от живота си плътно до майката, без ние да се намесваме, освен ако не се налага. Причината е, че мъничетата се раждат слепи, глухи и са напълно беззащитни без своята майка или човек, който да се грижи за тях.

След като минат първите седмици обаче, „имаме право“ да ги взимаме в ръцете си по няколко минути на ден и да ги галим. Процесът на социализация е съществен за порастването на едно коте, защото то ще бъде осиновено съвсем скоро и трябва да свикне да живее и комуникира с хора.

Обикновено мъркащите приятели, които са много отдалечени от хората си, самостоятелни и дори враждебни, най-вероятно не са били навреме социализирани и просто не са свикнали с хора от малка възраст. Разбира се, някои представители са просто такъв характер независимо дали живеят от малки с хора или не.

Коя е подходящата възраст за социализация на котето

Социализацията на малкото коте може да започне от около третата или четвъртата седмица. В този етап то вече може да вижда, чува, пълзи и е много любопитно към външния свят.

Dogsandcats.bg

малко коте социализацияСнимка: iStock

Все пак, в тази възраст котето е още много малко и е изключително важно да остане близо до майка си, братята и сестрите си от котилото. Това е моментът, в който мъничетата играят помежду си. Със сигурност ще проявят интерес и към вас, като можете да започнете да ги взимате в ръцете си за няколко минути всеки ден, което ще ги накара да свикнат с вашия допир.

Ако имате друг домашен любимец - друга котка или дори куче, което е добронамерено и възпитано - можете да ги представите плавно и първоначално от разстояние, за да видите как ще реагират. При всички положения е хубаво да свикнат с миризмите си постепенно.

Съвети за социализиране на котета

  • Галене и гушкане

Това е много съществена част от живота на гальовнитя приятели. Галенето е едно от първите усещания, които новородените котета усещат. Първият им „опит“ е когато майка им ги облизва, за да се погрижи за козината им и да стимулира ходенето до тоалетна.

Също така, това е много важен начин, по който котетата комуникарат с хората и е приятно както за нас (всъщност ние си умираме да погалим коте!), така и за него. Ако галите малките котета често, те ще започнат да се чувстват все по-спокойни, защото когато се търкат във вас със сигурност ще оставят аромата си. С това маркиране, те отбелязват за себе си, че вие не сте опасни и ще помнят положителното чувство, когато са при вас.

Когато галите малките котета - постарайте се да ги докосвате на различни места - бузите, челото, главата, ушите, лапите, опашката, корема… Това ще им помогне да свикнат с тези усещания.

  • Разговори

Може и да звучи странно, но мъркащите приятели трябва да свикнат с човешката реч. Макар и след като пораснат, не винаги ще отчитат нашите забележки, всъщност се предполага, че те разбират какво им говорим. Просто са своенравни и решават да не ни послушат.

Въпреки това можете да започнете да ги учите на техните имена, да им казвате „Не!“, ако ви хапят или да ги поощрявате с „Браво!“, когато са добри и ви слушат.

  • Обучение

малко коте социализацияСнимка: iStock

Първото нещо, на което трябва да научите мъничето е да ползва тоалетна. Това се случва, когато то навърши четири седмици. За целта, използвате малък пластмасов съд, в който то може да влиза без проблеми. Изсипете малко от неговата урина (можете да напоите салфетка или памуче), а отгоре изсипете малко количество котешка постелка.

То ще бъде привлечено от миризмата на собствената си урина, но все пак е необходимо и вие да го насочите - поставяйте го няколко пъти на ден в тоалетната, докато не видите, че инстинктите му се „включват“ и не започне да я ползва.

  • Разходки у дома

След като сте започнали да взимате котето в ръцете си, то е достатъчно спокойно, души ви и изглежда любопитно, можете постепенно да му покажете останалата част от апартамента. Котетата ще стават все по-игриви и все повече ще искат да се разхождат и изучават наоколо, но е хубаво и вие да участвате в този процес, за да установите връзка.

  • Лакомства

В момента, в който котетата се сдобият със зъби, могат да хапват малко лакомства. Това е чудесен начин да ги обучавате и наръчвавате за доброто им поведение. Ако например си играят с играчка, а не с предмет от дома - дайте им лакомство. Ако точат ноктите си в котешкото дърво или се отпуснат за дрямка там - наградете ги.

В случай, че ваш приятел ви дойде на гости - нека той да има честта да награди котето с лакомство. Така мъничето ще се научи на позитивна интеракция дори и от непознати хора.

  • Поканете приятели у дома

Направете си тихо и спокойно събиране с приятели у дома, на което да се забавлявате, да си разказвате истории или пък защо не да гледате филм. Възможно е първоначално котето да е скептично настроено, ако изведнъж вашия дом се изпълни с повече хора от обикновено, но със сигурност ще се отпусне и ще започне да души наоколо.

малко коте социализацияСнимка: iStock

Позволете на приятелите си да играят с него, да го галят, дори да му дадат храна. Ако пък то се гушне и заспи в скута на някой от тях - мисията ви е успешна! Напомняме, че в никакъв случай не бива да насилвате малките котета да седят при вас, ако те се чувстват уплашени. В случай че мъркащият приятел се ские или предпочете другата стая и не можете да го „привикате“ дори и с лакомства или играчки - не го насилвайте.

В някакъв по-късен момент от вечерта със сигурност ще дойде при вас, защото не може да издържи на любопитството си!

  • Осигурете пространство на котетата

Всички мъркащи приятели обичат да имат свое място. Котешкото дърво върши повече от прекрасна работа. То е място, където котетата могат да играят, да се катерят, скачат, да спят, да точат ноктите си, да гледат от голяма височина и да се чувстват сигурни.

Те със сигурност ще играят и спят из други части на апартамента ви, но винаги е добре да имат подсигурено място, само и единствено за тях.

  • Продължавайте да играете с котката си дори когато вече е възрастна

Усилията ви за игра и социализация не бива да са налице само докато котето е мъничко и търси дом за осиновяване. Не спирайте да отделяте време на мъркащия приятел, независимо на колко години е станал.
Много собственици почти забравят за котките си и полагат само най-основните грижи за тях, а тези животни имат нужда от внимание, забавление и интеракция с други същества.

Рецептата за щастлива котка включва много безопасни, нови положителни преживявания и любов от ваша страна! Така ще сте сигурни, че отглеждате домашен любимец, който се чувства добре и е в чудесно здравословно и ментално състояние!

Вижте още:

Мога ли да погаля новородено коте

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

Виж още