Как да се грижим за котка, която е глуха

бяло коте Снимка: iStock

Д ори и да има проблеми със слуха, няма причини мъркащият ви приятел да не живее щастлив живот изпълнен с бели. Някои мяукащи любимци се раждат глухи или са генетично предразположени, а при други- това се получава с напредването на възрастта, подобно на хората. Съществуват случаи, в които заболяване или нараняване могат да доведат до загуба на слуха.

Каквато и да е причината, вие си имате вкъщи прекрасен мяукащ приятел, за когото няма да бъде чак толкова трудно да се грижите!

Как се появява проблемът слуха при котките

Мъркащите животни могат да загубят слуха си с възрастта. Като цяло това е постепенен процес, така че понякога трудно се проследява. Обикновено тези мяукащи домашни любимци ще покажат много фини промени в поведението, като например да не реагират на гласа ви или да не разбират, че сте се прибрали от работа.

Някои представители се раждат частично или напълно глухи, заради генетичен дефект. В повечето случаи вродената глухота се свързва с пигменти, които влияят на слуха и цвета на козината. Факт е, че голяма част от белите котки със сини очи са глухи, но в никакъв случай не са всички представители!

Dogsandcats.bg

котетаСнимка: iStock

Как да разбера дали котката ми е глуха

Като цяло е по-трудно да се определи дали мяукащият домашен любимец е глух, сравнение с кучетата например. При тях доста по-лесно бихме разбрали, когато системно спрат да се отзовават на командите ни.

Ако не прекарвате много време вкъщи, може би ще ви е трудно да забележите. Котката ви ще се стряска по-лесно от неща, които вижда, може би няма да забележи, че сте влезли в стаята или, че издавате някакъв шум. За да тествате, се обърнете към нея и издайте някакъв силен шум - размахайте ключове или плеснете с ръце. Ако тя не реагира по никакъв начин, има голям шанс за проблем със слуха.

Как да науча котка, която недочува на рутина

Тези пакостници са доста визуално настроени към заобикалящата ги среда, така че езикът на тялото и жестовете са ключов момент, когато комуникирате. Например, ако искате да дойдат при вас, изчакайте да ви погледнат и протегнете ръка. Можете да използвате и лакомство.

В случай, че искате да изразите недоволството си, ако е мъркащият приятел е направил пакост - можете да размахате ръце, за да демонстрирате това. Подобно на жестомимичния език, с който говорим с глухи хора, можете да си измислите определен набор от мимики и жестове, които да повтаряте. Така пухкавият съквартирант би могъл да научи кога е сгрешил или пък обратно, кога се е държал послушно и затова е награден с лакомство.

котетаСнимка: iStock

Как да общувам пълноценно с глуха котка

Както казахме по-рано, тези мяуякащи спътници са силно визуални. Те са склонни да бъдат много бдителни, когато са будни и непрекъснато да наблюдават заобикалящата ги среда. Можете да опитате някои от следните неща:

  • Лампите са отличен метод да привлечете вниманието, когато влизате в стаята.
  • Показалка с лазер също може да е прекрасен трик, за да накарате мъркащия си приятел да погледне към вас.
  • Докосването и вибрациите помагат при глухите космати животни. Тропането по пода може да съобщи вашето присъствие и да го накара да погледне към вас. Може това да е сигналът за предстоящото хранене. Ако котето се е сгушило във вас, опитайте да мъркате. Това създава вибрации, които гальовният приятел би трябвало да усети, така че вижте дали реагира на мъркането ви.
  • Не на последно място - играта. Всички видове игри с пера, въдици, мишки, топки са отличен начин да комуникирате с домашния си любимец.

Какво друго трябва да знам, за да помогна на домашния си любимец

Имайте предвид, че тези животинки не чуват звуци, трафика от колите, и всякакви възможни опасности. Това означава, че трябва много да внимавате с отворени прозорци, тъй като е изключително опасно глух мъркащ приятел да излезе навън, просто защото няма да съумеее да се предпази от неприятности.

Ако живеете в къща и имате двор, бъдете сигурни, че е подсигурен, така че котката ви няма да излезе. Ако все пак искате да се разходите заедно - задължително сложете каишка.

Избягвайте да стряскате тези пакостници или да се промъквате безшумно! Ако гальовното животинче спи и искате да го събудите, погалете го нежно. Не на последно място- много е важно да научите малките деца да ги уважават и да им помагат.

Да живеете с мъркащ съквартирант, който не ви чува всъщност не е толкова сложно и трудно, колкото може би си представяте. Тези пухкави приятели не се различават особено от котките без проблеми. Глухотата обикновено не се свързва със специални здравословни проблеми, така че можете спокойно да си отглеждате прекрасен гальовен пакостник.

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи?

Виж още