Защо котките ни носят трофеи

котка ловува Снимка: iStock

М акар и да са минали хиляди години от опитомяването на мъркащиге животни, тези приятели разчитат твърде много на дивите си инстинкти. Ако живеете в къща и котката ви често се разхожда навън, може би се случва да ви носи трофеи под формата на мъртви животни. Колкото и да е стряскащо и неприятно за нас, зад този жест стои много!

Мисълта зад „подаръка“

Котките са родени за лов. Дори и домашните такива, знаят че трябва да си набавят собствената храна, за да оцелеят. Макар и в действителност това да не е съвсем така, защото вие ги храните, все пак инстинктите им са много силни и често се наслаждават на имагинерен лов и преследване.

котка ловуваСнимка: iStock

Със сигурност всички стопани на котки, можем да си стиснем ръцете и да се съгласим, че откакто имаме мъркащ домашен любимец у дома - нямаме нито една буболечка. Няма спор, че сме им доста благодарни, защото вършат тази „черна работа“.

Dogsandcats.bg

От друга страна, за собствениците на котки, които живеят в къща не е непознато явлението мяукащият ви приятел гордо да донесе мъртва мишка и да я стовари на килима, докато си почивате пред телевизора. Дори и рядко, котката ви може и да ви донесе животно, което все още да не е убито, с цел да се перчи пред вас с плячката си.

Темпераментните домашни любимци обикновено не споделят храната си, но могат да го направят със семействата си. Това важи особено за женските, тъй като трябва да се грижат за малките си и да ги научат да ловуват.

Ако мъркащият домашен любимец ви донесе трофей, това означава, че ви смята за част от семейството.

Това поведение за улавяне на плячка няма нищо общо с гладуването. Все пак, котките на закрито не остават гладни, тъй като си имат прекрасен собственик, който да ги храни. Още повече, че този трофей, най-вероятно не е годен за консумация, а ще служи по-скоро за играчка. Трябва да знаете, че тези подаръци са доста голям жест от страна на мъркащия ви спътник и можете спокойно да се чувствате поласкани!

Как да спрете това поведение, ако се случва твърде често

котка ловуваСнимка: iStock

Колкото и да сме щастлви и да оценяваме специалните подаръци, които ни прави гальовният приятел, все пак на никого не е приятно да има мъртни животни у дома.

Тъй като котките обичат да ловуват, можете да ги насочите към игра, която да имитира лов. Всяка играчка, която изисква от мъркащия ви другар да гони, преследва и ловува ще стимулира естествената му нужда от това да гони плячка.

Някои породи или интелигентни представители имат голяма нужда от психическо стимулиране. Тези представители могат да бъдат много изобретателни, така че дори и да не излизат навън и да ловят мишки, биха могли да си играят с ваши предмети, а вие няма да сте особено очаровани от това. Още повече, че могат да се нахвърлят и върху краката ви, което, всички знаем, е доста болезнено.

За да пренасочите естественото им поведение, ангажирайте мяукащите животни в игра. Можете да се снабдите с многобройни играчки за преследване и гонене, както и лабиринти за игра, които са много подходящи за умни животни, тъй като ги карат да разгадаят загадка, за да получат храна.

Колкото и да се чувстваме специални от подаръците, които нашият мъркащ приятел ни прави, все пак всичко си има граници. Ако трофеите на мъртви мишки или гущери зачестят, може би това е знак, че котката ви има нужда да ловува. На помощ ще ви дойдат играчките, с които да стимулирате тази дейност.

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

Виж още