Глухи ли са белите котки със сини очи?

персийска бяла котка със сини очи Снимка: iStock

М акар и всички гальовни представители да са царствени и често да им се възхищаваме, няма спор, че синеоките котки са омагьосващи. Макар и сините очи, съчетани с бяла козина да се свързват с увреждане на слуха - това не винаги е задължително.

Сините очи често са резултат от цвета на козината, който в повечето случаи е светъл. Важно е да отбележим, че цветът на очите няма нищо общо със слепотата.

Каква е връзката между синеоките бели котки и техния проблем със слуха ще научим в тази статия.

Какъв процент от белите котки със сини очи са глухи? 

Всички котки се раждат със сини очи. В процеса на порастване оттенъкът започва да се променя и в повечето случаи те потъмняват.

Dogsandcats.bg

Бялата козина и сините очи са следствие от липсата на меланин от пигментните клетки. Междувременно същият дефект често засяга и клетъчен слой на вътрешното ухо, който е от съществено значение за слуха. Получената вродена глухота започва да се забелязва от 3 до 4 седмици - възрастта, на която новородените котенца обикновено би трябвало да чуват.

Предполага се, че около 40% от белите котки със сини очи са глухи, което не е малък процент. Въпреки това, както виждате повече от половината нямат този проблем.

бяла котка със сини очиСнимка: iStock

Някои изключително интересни и редки представители се раждат с различни цветове на очите - едно синьо и едно зелено око. В тези случаи, ако има увреждане на слуха, то ще е само в едното ухо - от страната, където се намира окото със син цвят. 

Как да разбера дали котката ми е глуха? 

Независимо от цвета на козината или на очите, ако котката ви много очевидно игнорира гласа ви (не само защото е инат), следва да потърсите помощ от ветеринар. Преди това, можете да я наблюдавате известно време.

Глухите мъркащи животинки би трябвало да изглеждат дезориентирани. Ходят странно, стряскат се лесно при докосване или се събуждат трудно. Можете да тествате като се отдалечите на метър или два от нея и плеснете с ръце или издадете силен шум. Ако всичко е наред със слуха ѝ би следвало да реагира.

Никога не пускайте котка, която има проблеми със слуха навън, тъй като много лесно може да се изгуби. Също така, за да я локализирате по-лесно у дома, можете да ѝ вържете звънче.

Какво трябва да знаете, ако искате синеок мъркащ любимец?

Важно е да уточним, че глухотата е по-често срещана при котки с чисто бяла козина и сини очи. Повечето представители не за изцяло бели, тъй като имат оцветяване по главата или крайниците. Това означава, че нямат проблеми при пигментацията и производството на меланин (макар и да ги произвеждат в по-ниски количества), съответно не би следвало да имат проблеми със слуха.

хималайска котка със сини очиСнимка: iStock

Ако държите да имате синеока красавица у дома - потърсете породиста такава. Първо - шансът да има проблеми със слуха е малък. Второ - няма да сбъркате с цвета на очите. Както казахме по-рано, всички бебета се раждат със сини очи. Когато отидете в приют, всички малки ще имат този цвят очи, но когато пораснат при повечето, той ще се промени.

Вижте още: 10 породи котки със сини очи

Котките със сапфирени очи и бяла козина са много любопитна тема. Тези забележителни мъркащи любимци, все още са обект на изследвания и установяване на причините за тяхната генетична мутация. Както научихме, не е задължително всички бели синеоки красавци да имат проблеми със слуха, макар и процентът да е голям. От друга страна съществуват породисти гальовни животинки с тъмни петна по козината си, които са напълно здрави и могат бързо да ни пленят с чара си.

Виж още