Какво да направим, ако намерим котило с котенца

Котка храни котенца Снимка: IStock

Б ездомните и дивите котки нямат лукса на дом, в който да отглеждат котенцата си, и ще намерят безопасно гнездо навън, което ще бъде дом за котенцата, докато пораснат достатъчно, за да се грижат сами. Това означава, че в определени моменти кралицата ще оставя мъничетата сами, за да търси храна. 

Повечето котки майки ще направят гнездото си на безопасно място, далеч от хора, коли, кучета и всякакви опасности, които дебнат новородените навън. Под храсти, в изоставени сгради, мазета, или дори под къща - всичко това осигурява на котката и нейните котенца сигурността, от която се нуждаят.

Намирането на котенца сами навън за съжаление е доста често срещана ситуация в нашата страна и много други по цял свят. Ако това се случи на вас, може би се как да подходите, затова в тази статия ще ви дадем някои прости указания. 

Как да определите възрастта на котетата

 • 0 – 3 дни: Пъпната връв все още е прикрепена и очите са затворени.
 • 7 – 10 дни. Очите започват да се отварят.
 • 2 – 3 седмици: Котето започва да се изправя и очите и ушите му се отварят.
 • 4 седмици: Котето започва да играе и да изследва околната среда.
 • 5 седмици: Повечето котенца са уверени и ходят и скачат без никакви проблеми.
 • 6 + седмици: Котенцата са изключително активни.

Как да определим дали котилото с котенца е изоставено или изхвърлено?

Повечето котки майки (кралици) няма да изоставят своите котенца, освен ако някакъв фактор не се е намесил - майката е болна или нещо се е случило с нея. Ако все пак намерите котило с мъничета и майката не се върне, тя може да е била наранена или убита или някой да е изхвърлил котенцата.

Dogsandcats.bg
 • Признаци, че котилото е изхвърлено или изоставено:

Котетата са в лошо състояние, мръсни и плачат. Намират се в кутия, вие ги наблюдавате повече от 24 часа, но майка им не се появява. Кутията е мръсна и няма никаква хигиена около тях.

Малко коте навънСнимка: IStock

 • Признаци, че котилото не е изхвърлено:

Мъничетата са чисти, доволни и спят спокойно. Изглеждат в добро здраве, нахранени са и виждате, че майка им е при тях или се появява след известно време.

Как можем да помогнем?

Освен ако котенцата не са в непосредствена опасност и не можете да сте сигурни дали са били изхвърлени или изоставени, не правете нищо на първо време. Изчакайте и наблюдавайте от безопасно разстояние, за да видите дали майката котка се връща.

Най-доброто място за котенцата е при майка им, която е най-добре подготвена да се грижи за семейството си, освен ако котенцата не са в опасност.

Малките котенца се нуждаят от денонощно хранене, а млякото на майката осигурява на нейните мъничета антитела, които ги предпазват от инфекциозни заболявания, докато имунната им система не узрее. Котенцата също не могат да регулират температурата си или да ходят сами до тоалетната през първите няколко седмици от живота си.

Ако котенцата са в опасност и майката я няма - преместете се на по-безопасно място, като то е близо до мястото, където са били намерени, за да може майката да ги намери.

Ако установите, че мъничетата са в безопасност и получават грижи от майка си, оставете я да си върши работата. Ако котката изглежда дружелюбна и не се страхува от хора, може да е се опитате да помогнете на майката като я заведете на по-сигурно място. В допълнение - можете да я храните всеки ден, за да не се налага тя да оставя бебетата си, за да търси храна. 

В случай че котката не е дружелюбна - не правете нищо и не се опитвайте да ѝ намерите по-добър подслон. Единствено можете да ѝ носите храна и вода, като ги оставяте на безопасно разстояние.

Котенцата са изоставени или изхвърлени

След като сте наблюдавали няколко часа и сте 100% сигурни, че майката не е наоколо, котенцата ще имат нужда от човешка намеса, за да оцелеят.

Поставете котенцата в чиста, суха кутия и много топла постелка. Тъй като те не са в състояние да генерират собствена телесна топлина и трябва да имат източник на топлина, за да оцелеят. Можете да им помогнете като напълните топла бутилка с вода и я покриете с одеяло. Така те ще имат източник на топлина. Ако е възможно, посетете магазин за домашни любимци или ветеринарен лекар и купете заместител на котешко мляко, бутилки и биберони.

Къде да получа помощ

Котка храни котенцаСнимка: IStock

Не водете новородени (под 4 седмици) в приют за животни, освен ако не знаете, че разполагат с необходимите условия за грижа за новородени (първо потвърдете с тях). Повечето приюти за животни и ветеринари не са в състояние да помогнат на новородени котенца поради нивото на грижи, от които се нуждаят. Това означава, че имате два избора - или вие да отгледате мъничетата или да намерите организация или приемни родители, които могат да поемат грижите.

Свържете се с близки приюти, попитайте ветеринарния лекар или зоомагазини за информация. Те обикновено имат контакти и със сигурност ще могат да ви помогнат с насоки къде да потърсите помощ. 

Незабавна грижа за малките котенца

Осиротели или изоставени котенца може да са били изложени на студ. Приоритетът е да се управлява тяхната температура. Изстиналите мъничета ще трябва да се затоплят, преди да бъдат нахранени. Ако някое от котенцата е студено - затоплете го като го увиете в топла кърпа, притиснете го до себе си и внимателно го разтрийте.

Ако трябва да храните мъничетата - използвайте шише и биберон, купени от зоомагазин, както и мляко за малки котенца. В никакъв случай не си правете експерименти като им давате от млякото, което имате в хладилника си, тъй като то не съдържа необходимите вещества. 

Честота на хранене с шише:

 • 0 – 1 седмица: На всеки 2 часа
 • 1 – 2 седмици: На всеки 3 часа
 • 2 – 3 седмици: На всеки 4 часа
 • 3 седмици и повече: На всеки 6 часа

След като котето се е нахранило, то ще трябва да бъде стимулирано да отиде до тоалетната, тъй като мъничетата не могат да направят това сами. Облизването на аналните/гениталните органи е причина за стимулиране на котето. Когато майката я няма - използвайте памуче напоено с топла вода и масажирайте тази област. Скоро котето ще трябва да отиде до тоалетна. Необходимо е да правите това след всяко хранене. 

Малко коте се храниСнимка: IStock

Кога да посетите спешно ветеринарен лекар

Вероятно не всичко ще върви гладко с изоставените котенца или поне някое от тях. Необходимо е да посетите ветеринарен лекар, ако забележите следните симптоми: 

 • Секреция от очите или носа
 • Котето отказва да се храни
 • Ако котенцата са били изложени на екстремна топлина или студ
 • Диария или повръщане

В случай че откриете изоставени котенца задачата ви не е никак лека, особено ако трябва да поемете грижите за тях. Ако успеете да намерите организация, която да ви помогне или даде съвети - това доста би улеснило процеса. Въпреки всичко - с много любов, грижи и постоянство - ще можете да отгледате едни прекрасни пухкави топчици, които ще са готови да дадат любов на вас и бъдещите си собственици!

Виж още