Как да се погрижа за котката ми през лятото

котка на слънце Снимка: iStock

М акар и пухкавите ни приятели да се наслаждават на слънцето и топлото време, през летните месеци съществуват известни рискове за здравето им. През жарките и горещи дни, котките са също толкова застрашени от дехидратация или слънчев удар колкото и ние.

Ето няколко съвета как да се погрижите за мяукащия ви спътник, така че да му е прохладно в жегата:

1. Уверете се, че котката ви има достатъчно вода

Макар и очевидно, охладената и прясна вода е най-важното в топлото време. Редовно проверявайте и зареждайте купичката за вода. Ако имате няколко на разположение - още по-добре.

2. Подсигурете прохладни места

Ако живеете в къща и мяукащият ви приятел броди свободно из двора - бъдете сигурни, че има място, където да може да се скрие от слънцето. Ако нямате растения, които да пазят хубава, плътна сянка - можете да направите такава от плат или картон. У дома пък, бихте могли да „построите“ колибка или да преместите легълцето на мъркащия ви приятел на сенчесто и прохладно място - в коридора, на хладен под или в тъмна стая.

Dogsandcats.bg

котка си играе с водаСнимка: iStock

3. Разресвайте козината ежедневно

Дългокосместите котки могат да си прекарат доста тежко през лятото, поради солидния си пух. Разресвайте козината им възможно най-често, не само за да отстраните излишната, но и за да ги “„проветрите”.

4. Дръжте ги далеч от зимни градини или оранжерии

Остъклени балкони, зимни градини, оранжерии и всичко подобно е особено опасно за мъркащия ви приятел. Всички знаем колко много се нагряват тези места, а проветряването им е трудно. Предвид, че котките се пъхат навсякъде - добре е да елиминирате достъпа им до труднопроветливи места през горещите дни.

5. Използвайте влажни кърпи, за да охладите котката

Въпреки че повечето котки мразят да се мокрят, може да опитате да навлажните кърпа и да погалите с нея мъркащия приятел по главата или гърба. Най-топлата част от тялото на мяукащите животни е коремчето, но тъй като те мразят да ги пипат там, докосването с мокра кърпа може никак да не им се хареса.

6. Игрите могат да останат на заден план

Много активна котка, която тича и играе в горещ ден, бързо ще се изтощи и дехидратира. Насърчете домашния любимец да се отпусне и да си почива когато температурите са високи. Игрите могат да бъдат предвидени за вечерта.

7. Прибирайте котката си на закрито

котка на пода на слънцеСнимка: iStock

Ако температурите наистина се покачат драстично, както се случва в България - най-добре мъркащият ви приятел, който обитава често двора, да се прибира на хладно. Ако не постоянно, то поне през най-горещите часове от деня.

8. Пуснете щорите

Същите неща, които правим за себе си през лятото са валидни и за мъркащия ви домашен любимец. Пуснатите щори ще го предпазят от жегата и слънцето.

9. Подсигурете хладен въздух

Отворете прозорците, включете вентилатор или поддържайте климатика на умерена хладна температура.

10. Внимавайте за симптоми на топлинен удар

Въпреки че това се случва в наистина горещи дни, струва си да сте наясно. Ако температурата на котката ви надвиши 39 градуса, мяукащият ви приятел е в опасност. Симптомите на топлинен удар могат да включват възбуда, ускорено дишане, дистрес, гореща на допир кожа, повръщане или лигавене. Ако някои от тези симптоми са налице - увийте мяукащото животинче в хладна кърпа и незабавно посетете ветеринар.

11. Пазете мъркащия приятел от слънчево изгаряне

Домашните любимци също могат да изгорят на слънце. Тъй като котките обичат да прекарват много време пред прозореца, когато това се случва през лятото има опасност да заспят и да изгорят. Подобно нещо се случва и на нас на плажа.

Особено податливи на слънчево изгаряне са мяукащите животни, с бели уши и светли носове. Ако изгорят силно, по кожата им могат да се появят болезнени мехури и рани, дори рак на кожата. За щастие, в зоомагазините се продават слънцезащитни кремове за животни, така че в случай на нужда можете да намажете обезкосмените зони като ушите или носа.

Също както на нас ни става лошо, изгаряме и се чувстваме замаяни, така и мъркащият ни съквартирант може да си навлече проблеми през лятото. Тъй като тези животни са любопитни и изследват навсякъде, шансът да се затворят в някой шкаф докато навън температурите надхвърлят 30 градуса, е голям. Затова - наблюдавайте пакостника си през горещите дни и се погрижете да има достъп до прохладно място във всеки един момент.

Виж още