Как да се грижим за козината на дългокосместите котки

грижа за дългокосмести котки Снимка: iStock

Д ългокосместите котки са изключително красиви и стопаните се наслаждават на пленителния им външен вид. Няма човек, който да не се сдържи да погали един такъв пухкав красавец и да изгуби ръцете си в меката му, рошава козина. За сметка на това обаче, дългата козина изисква определени грижи също както дългата коса.

Разбира се, в случая няма да ви трябва специален балсам или маска, а хубава четка и малко повече от вашето време, за да разресвате и отстранявате заплитанията по козината на мекичкия ви котешки спътник.

Разбира се, от това не трябва да се разбира, че дългокосместите гальовни животни не се грижат добре за козината си. Напротив, те се справят повече от добре, но все пак много ще ги улесним, ако им помогнем и се включим със седмично разресване. Още повече, че по-голяма част от мъркащите представители се наслаждават на това. Препоръчително е да изградите навик в котето, докато то е още бебе, за да направите в последствие сесиите приятно преживяване и за двамата, а не да се гоните из апартамента.

Специални грижи за различните типове дълга козина

Видът на дългата козина е определящ за грижата. Котките с тънка и копринено мека козина рядко имат проблеми със заплитането. Дебелата и гъста козина, обаче, често налага повече време за грижа.

Dogsandcats.bg

Козината на Персийските котки, Мейн куун, Сибирска, Норвежка горска и др, например, е много дълга и дебела. Тя лесно се заплита и затова трябва да се сресва няколко пъти в седмицата. Баните също са препоръчителни от време на време, за да премахнете по-старателно излишната козина и да предотвратите повръщане заради топки с косми. Разбира се, това зависи дали котешкият ви домашен любимец се разбира с водата.

За разлика от тях, козината на Турските ангорски, по-ряско се заплита. Макар и тя на пръв поглед да е дълга, тя не е дебела, всъщност е нежна и копринена, така че тези красавци не се нуждаят от твърде често сресване.

Има котки с къдрава козина, подобна на козината на пудел. Селкърк рекс например е такъв представител. Подобно на представители с буйна и дебела козина, тези приятели също имат нужда от редовни грижи и сресване. Само не прекалявайте, защото можете да нараните къдриците. 

грижа за дългокосмести коткиСнимка: Pixabay

Сресване

На пазара можете да откриете безброй много видове четки, гребени или ръкавици за сресване. Консултирайте се с ветеринарния си лекар какъв вид би бил подходящ за вашия мъркащ приятел.

По-голямата част от котките обичат да ги решат. По-чувствителните се нуждаят от повече време, за да свикнат, но не се отказвайте и опитвайте.

Ако котката ви много се противи, опитвайте да го правите на кратки сесии, като я възнаграждавате за доброто поведение.

Някои представители могат и никога да не заобичат сресването. Все пак, опитвайте да им помагате и да ги разресвате когато са спокойни и релаксирани, например след като са играли и са хапнали.

Когато сресвате котката си, спазвайте следното:

  • Покажете на котката си четката. Позволете ѝ да я подуши и да я опознае, за да не се страхува от нея.
  • Сресвайте козината по посоката на растеж на косъма.
  • Повечето котки обичат много да ги галят и сресват по главата, така че започнете от там. Под брадичката и бузите отстрани също са добро място. Бавно и постепенно продължете и по останалата част от тялото, за да свикне с усещането.
  • При първите пъти не прекалявайте с продължителността и не забравяйте да наградите котката си с лакомство. С течение на времето удължете сесиите на сресването колкото е необходимо. Все пак не прекалявайте. Около 15 минути биха били прилично време.

Справяне със заплитанията и сплъстяванията

Дългокосместите котки са склонни към заплитания и сплъстявания на козината. Изключително важно е сплъстяванията да се премахват, тъй като водят до дискомфорт на гальовните животни, а в някои случаи могат да причинят кожни заболявания като гъбични инфекции, например.

Ако искате сами да премахнете сплъстяването, най-добре е да използвате гребен и много внимателно да се опитате да разплетете козината. Внимавайте да не издърпате твърде силно козината!

Ножиците са в краен случай и то, ако има някое малко възелче, с което не можете да се справите иначе. Все пак, много внимавайте, защото котката ви може да мръдне изведнъж и да я нараните. Можете да помолите втори човек да я държи, за да сте сигурни, че няма да направите грешка.

Ако не се чувствате сигурни, че сами можете да се справите със сплъстяванията, можете да се обърнете към ветеринарния си лекар.

Кичури козина между пръстите на лапите

грижа за дългокосмести коткиСнимка: iStock

Дългокосместите котки често имат кичури козина между пръстите на лапите си, които правят техните лапички още по-очарователни и меки. Тези сладки косъмчета там биха могли да се заплетат, да се изцапат, а също така понякога пречат на котките в игрите и гоненето, тъй като така те се пързалят по-лесно. Ако търчат бясно към някоя играчка в коридора с плочки, може да се хлъзнат като на кънки.

Съществуват специални машинки, с които можете да премахнете окосмяването бързо и лесно на това място. Най-добре поговорете с ветеринарния си лекар от къде можете да се сдобиете с такава и дали ви е нужна. Като цяло, тези косъмчета могат и да не са проблем конкретно за вашия домашен любимец, но ако видите възел или сплъстена козина – добре е да почистите котката си.

Грижата за козината е много важна за котките. Макар че те са прекрасни чистници и почистват и сресват козината си сами – добре е и ние да се включваме и да им помагаме. Така ще направим козината им още по-красива, а в същото време можем да предотвратим повръщането на космени топки, което се случва често при дългокосместите приятели.

Вижте още:

5 често срещани грешки при грижа за котешката козина

Как да се справим с космените топки при котките

Как да се погрижим за котешката козина през пролетта

Виж още