Котките също изпитват тъга

тъжна котка Снимка: iStock

В повечето случаи собствениците на котки нямат представа защо котката им е тъжна. Често това се случва, ако в семейството ви е настъпила някаква промяна - нов член се е появил, или обратното - някой си е тръгнал. Мяукащите приятели не обичат промени, тъй като това ги кара да се чувстват беззащитни. Това може да даде отражение във всевъзможни поведения и състояния, като тъгата е едно от тях.

По какво да разпозная, че котката ми е е тъжна

тъжна коткаСнимка: iStock

Някои от симптомите силно напомнят на начина по който ние се чувстваме, когато животът ни не върви както очакваме и изпадаме в униние.

 • Загуба на апетит. Ако котката ви е спряла да яде или сте забелязали внезапна промяна в апетита, тя може да е недоволна от нещо. Тъжните животни могат да загубят ентусиазъм към любимата си храна или лакомство.
 • Прекомерен сън. Мъркащите домашни любимци обикновено спят много, но тъжните или депресирани такива спят дори още повече.
 • Промяна в мяукането. Вашата котка може да мяука повече или по-малко от обикновено, което би могло да е индикация, че е нещастна. Някои мъркащи приятели, които обикновено са гласовити, могат да станат тихи, или обратното.
 • Езикът на тялото. Понякога езикът на тялото на пухкавия ви съквартирант може да ви подскаже за неговото нещастие. Легналите назад уши, опашката ниско в пода, тъжния поглед, са все доказателства, че нещо не е наред.
 • Агресия или страх. Тъжните котки понякога са склонни да показват необичайна агресия или страх.
 • Повече криене и по-малко игра. Както при хората, тъжният домашен любимец може да загуби интерес към дейностите, които са го ангажирали, като например игрите с любимите играчки.
 • Лошо миене и неглижиране грижите за козината. Това може да е знак за тъга или лошо здраве. Котките, които не се чувстват добре или са депресирани, често спират да се грижат за външния си вид.
 • Маркиране или промени в ползването на тоалетна. Ако мъркащият ви съквартирант е тъжен, може да използва собствения си аромат, за да се почувства по-добре, когато уринира на неподходящи места. По принцип има много причини за уриниране извън тоалетната, но стресът, депресията и тъгата също са възможно обяснение.
 • Прекомерно драскане. Ако гальовният ви приятел е потиснат, той може да започне да драска предмети повече от обикновено, за да облекчи стреса, както и да разпръсне аромата си.

Какви са възможните причини за тъга в котките

тъжна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Както споменахме, причините могат да варират, а често остават мистерия за собствениците. В повечето случаи, те се свързват с членове на семейството, независимо дали са хора или други животни. Независимо от причината, не забравяйте да му отделите допълнително време и внимание, докато не забележите, че пухкавият ви съквартирант отново не се чувства щастлив.

 • Болест

Заболяванията могат да накарат котката ви да се чувства зле и на психическо ниво освен физическата болка. Мяукащият ви приятел може да чувства гадене, да не иска да яде, да страда от хормонален дисбаланс или да няма енергия поради болестта. Чернодробно заболяване, котешкият имунодефицитен вирус (FIV), заболявания на горните дихателни пътища, диабет, проблеми с щитовидната жлеза, зъбни заболявания и други са сериозни здравословни проблеми, които могат да повлияят на нивото на настроението на котката ви.

Ако подозирате, че домашният ви любимец е депресиран, защото е болен, трябва да насрочите посещение при вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро.

 • Физическа травма

Нараняванията могат да ограничат способността на котката ви да прави неща, които някога ѝ е било приятно. Уверете се, че спазвате препоръките на вашия ветеринарен лекар относно облекчаване на болката или ако изглежда, че котката ви я боли, насрочете преглед. Дори стари операции или травми могат да причинят допълнителен дискомфорт на гальовния ви приятел.

 • Загуба на любим човек

Загубата на член на семейството винаги е трудна за всички и вашата котка не прави изключение. Когато член на семейството (човек или животно) почине или се изнесе, котката ви може да скърби и да изпадне в депресия.

Обикновено това е само временно поведение и след известно време ще забележите, че мяукащият ви съквартирант ви ще се върне към нормалното си ежедневие.

Ако домашният ви любимец е депресиран, защото друга котка в домакинството е починала, би могъл да се почувства по-добре от нов приятел. Все пак, бъдете предпазливи при представянето на друг космат съквартирант твърде скоро към семейството.

Как да помогна на депресирана котка да се почувства по-добре

тъжна коткаСнимка: iStock

На първо време, трябва да бъдете търпеливи. Опитайте да обръщате повече внимание на наранения домашен любимец. Може да опитате някои от тези прости трикове:

 • Предложете на вашата котка специални лакомства, за да я примамите да яде.
 • Изпробвайте някои нови интерактивни играчки и игри, за да стимулирате мозъка ѝ.
 • Отделете допълнително време за игра.
 • Преместете котешкото дърво до прозореца или ново място, така че тя да получи друг изглед.
 • Подсигурете ѝ лично пространство, където да може да се усамоти без притеснение.

Каквато и да е причината за евентуална тъга, която смущава мъркащия ви приятел, най-силното ви оръжие е да му покажате, че сте до него и го обичате. Помнете, че това състояние е временно. С малко търпение, повече игра и нови лакомства, скоро мяукащият ви съквартирант ще възвърне енергичността си.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Виж още