Ще се отрази ли смяната на времето на котката ми

котка и часовник Снимка: iStock

В сички фенове на лятото и топлото време се вълнуват, че зимата е към своя край, температурите се покачват, слънцето грее все по-често, растенията разцъфват, а зеленото все повече превъзхожда кафявия цвят на голите дървета.

Макар, че когато сменяме часовниците си с един час напред и печелим повече светлина и слънце, тази промяна в режимът ни се отразява. Първият понеделник не е любим на никого, защото сме спали един час по-малко и ще ни трябва време да се напаснем към новия режим.

За домашните любимци, тази промяна също е от значение. Макар че кучетата са по-потърпевши от смяната на часовника, защото трябва да излязат на разходка един час по-рано, мъркащите приятели макар и да си стоят вкъщи, те също се влияят от различния режим.

Време за хранене

Котките обичат рутината и, ако сте създали такава - тези приятели знаят кога е настъпил моментът за похапване. Ако давате на котката си храна сутрин и вечер в определен час, със сигурност гальовният приятел ще забележи, че изведнъж започва да получава храната си в друго време.

Dogsandcats.bg

Макар че обикновено котките имат налична суха храна за през деня, която да си хапват (напомняме, че не бива да прекаляваме и препълваме купичките им), все пак представителите, които хапват мокра храна сутрин и вечер могат да усетят някаква разлика и биха могли да променят поведението си като се размяукат силно или пък станат малко по-буйни.

котка през пролеттаСнимка: iStock

Прием на лекарства

Някои мяукащи животни имат нужда от някои лекарства, защото здравето им го изисква. Често лекарствата се дават на интервали между 8, 12, 24 часа или друго. В повечето случаи промяната на часа с един час няма да предизвика проблем и бихте могли или да смените часа, или да продължите да давате лекарството по същото време.

При някои състояния обаче, този един час е много важен и, за котките с диабет е точно така. В случай че дадете по-рано дозата инсулин, това може да доведе до опасно ниски нива на кръвната захар. Есента, когато ни се налага да я дадем по-късно, също би могло да има последици. Консултирайте се с ветеринарния лекар как да подходите, така че мъркащият приятел да получи лекарството си в подходящото за него време.

Време за игри

Някои мъркащи приятели могат да се разтревожат, защото вас ви няма в уречения час или пък се прибирате в по-странно, различно време. Котките свикват с вашия режим и не си мислете, че ще ги „излъжете“ и няма да разберат, че нещо се случва.
Със сигурност котката ви ще забележи, че вие се прибирате по-рано, а слънцето залязва по-късно, защото е по-светло. Вероятно игрите няма да се случват по тъмно тъмно, което може да изненада мъркащия приятел.

Като цяло за котките смяната на времето не играе твърде голяма роля и не разваля твърде много установените им навици. Със сигурност ще забележат промените - по-различните часове на хранене и времето, в което се прибирате у дома, но те ще се адаптират достатъчно бързо. Единственото, за което трябва да внимавате е, ако домашният любимец приема лекарства на определени интервали, затова не пропускайте да попитате ветеринарния си лекар за съвет.

Вижте още:

Как да се погрижим за котешката козина през пролетта

Виж още