7 съвета за отглеждане на здрава котка

щастливо коте Снимка: iStock

З дравето на вашия гальовен съквартирант е най-важното, за да можете да бъдете щастливи заедно и да се наслаждавате на безброй пакости!

Приготвили сме няколко прости съвета, които ще ви помогнат да дадете на вашия домашен любимец любовта и грижите, които заслужава.

1. Разресване на козината

ресане на котеСнимка: iStock

Ежедневното четкате на козината ще намали космените топки, които биха са образували в стомаха на мъркащия ви приятел. Това важи особено за дългокосместите красавци. Макар и самите гальовни приятели да се грижат отлично за козината си - няма как да избягат от топките в стомаха, така че допълнителната помощ от ваша страна ще изиграят ключова роля за здравето му.

Dogsandcats.bg

2. Не прекалявайте със сухата храна

За разлика от кучетата, котките имат нужда от много протеин и не могат да ядат всичко. Месото заема челно място в менюто им. Често собствениците на мъркащи животни правят грешката да ги хранят предимно със суха храна, която съдържа повече въглехидрати. А както споменахме - мъркащите приятели имат нужда предимно от протеини, на които е богата мократа храна. Оптимално е всеки ден гальовният ви съквартирант да консумира и двата вида храна.

3. Прием на достатъчно вода

Във връзка с горния съвет - мократа храна съдържа голямо количество вода, която е силно необходима на мяукащия ви спътник. Тъй като днешните домашни котки произхождат от диви предци, обитаващи пустини, нямат нужда да пият чак толкова вода, сравнение с кучетата например. Все пак, грижете се за мяукащия ви спътник да приема достатъчно количество прясна вода както от купичката си, така и с мократа храна.

4. Осигурете достатъчен брой тоалетни

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Както знаете правилото - по една тоалетна на котка, плюс допълнителна. Котките са изключително капризни, така че не искате те да намразят тоалетната си, тъй като това крие риск да я пренесат върху леглото ви. В тази връзка - осигурете достъп мяукащия си приятел до тоалетната. Не я крийте в килера и не я прибирайте. Вие бихте ли се чувствали комфортно, ако някой ви възпрепятства от ползване на тоалетна?

5. Научете котката си да използва драскалка

Не искате новият ви диван за една седмица да пострада непоправимо с множество извадени нишки, нали? Подсигурете на мъркащия приятел достатъчно драскалки. Да, в множествено число. Добре е за има няколко на разположение в различни стаи, за да може да ги избира вместо мебелите ви. Как да научите котката си да ги ползва? Първоначално ги поставете на видно място, за да привлечете интереса. Когато за първи път ги донесете у дома - поръсете ги с котешка трева или поставете лакомство.Това със сигурност ще привлече вниманието. След като мяукащият ви приятел свикне да точи ноктите си на тях - можете малко по малко да ги преместите към ъглите на стаите, за да не пречат.

6. Кастрирайте котката си

Спестете си излишните терзания от женското разгонване и силно мяукане или мъжкото маркиране из апартамента ви. Още повече, че кастрирането предпазва мяукащите ви приятели от някои болести на репродуктивната система. Колкото по-рано го направите - толкова по-добре.

7. Изберете ветеринар, подходящ за котки

Някои ветеринарни практики са доминирани предимно от кучешка клиентела, което няма да се хареса на мъркащия ви приятел, ако в чакалнията вечно си прави компания с кучета. Най-добре би било ветеринарния кабинет да е разделен на зони, макар и това да липсва в повечето клиники. Дори и да не сполучите с разделените чакални, със сигурност трябва да подберете ветеринарен лекар, на когото да имате доверие и да се разбирате. Все пак той ще играе много важна роля в осигуряването на здрав живот на вашето животинче.

Факт е, че котките не изискват толкова много грижи колкото кучетата. Все пак, за да имате прекрасно и щастливо мъркащо животинче, което да ви обича - не неглижирайте здравето му! Макар и често да прилича повече на възглавница и да се слива с интериора ви, не означава, че не трябва да направите всичко, възможно, за да е в отлично здраве.

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Виж още