Какво трябва да знаем за котешките продукти с феромони

котка у дома Снимка: iStock

А ко гальовният домашен любимец проявява поведение като безпокойство, страх, агресия или е в конфликт с други домашни любимци - продуктите с котешки феромони могат да помогнат за разрешаването на тези проблеми. На пазара се предлагат различни продукти като феромонови спрейове и дифузери, които са създадени специално, за да успокояват мъркащите приятели. Нека да научим какво съдържат, как действат и как да ги използваме, за да облекчим безпокойствието на домашния любимец.

Какво представляват продуктите с котешки феромони и как действат?

Котките използват феромоните като начин за комуникация. Химикалите се отделят от жлези в цялото тяло, като например в лапите и лицето. Когато котка драска предмети или търка лицето си в тях (както и стопаните си), тя оставя съобщения за себе си, както и за други гальовни животни. Всъщност процесът по успокояване чрез отделяне на миризми за котките започва още от бебета, когато майката отделя феромони, за да се свърже с котилото, като по този начин помага котенцата да се чувстват спокойни.

Продуктите с феромони, специфични за котки, са формулирани с изкуствени феромони, които имитират положителни феромони. Продуктите с могат да помогнат на котки, които изпитват стрес поради определени обстоятелства. Това може да включва преместване, пътуване с кола, промени в дома или поява на нов домашен любимец или бебе.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Признаци на стрес и ползите от успокояващ спрей за котките

Различните котки могат да проявяват стрес по различни начини. Например, някои домашни любимци може да станат по-агресивни, докато други може да станат по-малко социални или страхливи. Освен това някои котенца може да изпитат симптоми като диария или промяна в апетита, поради безпокойство. Други може да започнат да мяукат по-често, да маркират с урина или да се грижат прекомерно за козината си.

Ако сте запознати с поведението на вашата котка, когато е доволна, ще бъде по-лесно да забележите, когато нещо не е наред.

След това можете да работите върху това да разберете какво причинява стреса. В случай, че не може да елиминирате стресора - например сте се преместили в нв дом или ви се е родило бебе - дифузер или спрей може да бъде решението, докато котката се адаптира към новата ситуация. Може да изпрати успокояващо „съобщение“, че защитена.

Помислете дали котката ви няма здравословен проблем

котка у домаСнимка: iStock

Промените в поведението и развитието на нови заболявания като проблеми с храносмилането може да показват, че вашият домашен любимец има медицинско състояние, което трябва да се лекува. Затова е най-добре първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че котката ви е здрава. Ако стресът е причината за симптомите и негативното поведение на вашия домашен любимец, вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да изберете правилните феромонови продукти.

Странични ефекти на котешки феромонови спрейове

Когато се използват правилно, продуктите с котешки феромони няма да причинят странични ефекти. За да сте сигурни, че използвате спрейове и дифузери правилно, прочетете внимателно етикетите на продуктите и следвайте стриктно указанията. Например, не трябва да пръскате феромоните директно върху котката си. Освен това, независимо дали използвате спрей или дифузер, вашите домашни любимци не трябва да поглъщат течността.

котка у домаСнимка: iStock

Продуктите с котешки феромони могат да бъдат полезни, когато искате да намалите безпокойството на вашата котка, да спрете разрушителното им поведение или да помогнете на вашите котенца да се разбират. Само имайте предвид, че поведенческите проблеми и симптомите на стрес може да показват, че котката ви не се чувства добре. Затова е разумно да изключите здравословни проблеми, преди да се обърнете към феромонови спрейове или дифузери.

Вижте още:

Действат ли успокояващите нашийници за котки

Виж още