Възможно ли е котката ми да е сексуално активна след кастрация

разгонена котка Снимка: iStock

М ного собственици се чудят дали мъркащите им приятели биха могли да имат някакво сексуално поведение дори след процедурата по стерилизиране или кастриране. По принцип отговорът на този въпрос е „не”.

Съществуват обаче някои изключения, при които стелиризирани мяукащи представители демонстрират такова държание. Любопитното е, че собствениците често тълкуват нормални и естествени действия на котките като сексуални. Друг път обаче, поведението се свързва със здравословен проблем, на който следва да се обърне внимание.

Сексуална активност при котки след кастрация

По време на кастрация или стерилизация се отстраняват репродуктивните органи на мъркащите ни приятели. Това означава, че след тази процедура тялото им не може да произвежда полови хормони.

Dogsandcats.bg

Ако сте направили операцията малко по-късно, след като котката ви е достигнала полова зрялост е възможно веднага след процедурата да има остатъчни хормони. Те могат да накарат мяукащия ви приятел да продължи известно време с някакво сексуално поведение. Нивата на тези хормони би следвало да намалеят през седмиците след операцията, което ще „успокои” домашния ви любимец, елиминирайки неговото разгонване.

В някои случаи обаче, става дума за здравословен проблем, който изисква намеса на вашия ветеринарен лекар и лечение:

  • Допълнителна тъкан в яйчниците

В случай, че имате женска котка, която видимо изглежда разгонена, дори и седмици след стерилизирането има възможност да са останали парчета от яйчниковата тъкан. Това се нарича синдром на остатъчните яйчници. 

котка в операционнаСнимка: iStock

Не бързайте да се притеснявате, тъй като това не означава, че по време на операцията е допусната грешка. След стерилизацията и отстраняването на яйчниците на котката, е възможно да остане допълнителна яйчникова тъкан, която произвежда хормони, които карат котката ви да изглежда все едно е разгонена. В този случай следва да потърсите ветеринарния си лекар, който ще прегледа гальовната ви спътница и най-вероятно ще установи синдром на остатъчните яйчници, което изисква друга операция, за да се премахне тъканта.

  • Проблеми с надбъбречната жлеза

Макар и рядко, но могат да се появят тумори, които да предизвикат прекомерно произвеждане на хормони, някои от които са половите. Така женската ви котка би могла да изглежда като разгонена. Ако вашият ветеринарен лекар устави, че това е причината за поведението на гальовната ви съквартирантка, може би ще са необходими изследвания и най-вероятно операция за отстраняване на туморите.

  • Хормонални кремове

Може би е излишно да го казваме, но ако ползвате хормонални кремове или пиете хормони, бъдете сигурни, че ги държите на недостъпно място. Все пак, котките стигат навсякъде, обичат да ровят и като нищо биха могли да попаднат на вашите лекарства. Също така, ако използвате локален хормонален крем, уверете се, че котката ви не облизва зоната, която сте нанесли. Хормоните биха могли да ѝ повлияят и да настъпят поведения подобни на разгонване.

При всички положения, ако забележите че котката ви проявява признаци на разгоненост дори и след като е кастрирана - потърсете ветеринарния си лекар.

Кое котешко поведение се тълкува грешно като сексуално

Ако мъркащият ви приятел е в отлично здраве, горните здравословни проблеми са изключени, тогава ви остава още нещо. Възможно е да тълкувате грешно неговото поведение.

Случва се някои кастрирани котки да се държат така, сякаш са разгонени. Най-често това се наблюдава при мъжки, които могат да се впуснат агресивно към различни предмети, други домашни животни или дори собствениците си. Тази „атака” би могла да наподобява опит за чифтосване. Всъщност, това е съвсем нормално действие, което показва, че мъркащият ви домашен любимец просто е много въодушевен от играта.

котка с играчкаСнимка: iStock

Обикновено хората се чувстват неудобно, когато мяукащият им приятел го прави, но реално няма място за тревоги. Това, което можете да опитате е да насочите котката си към играчка или да се опитате да я успокоите, като я занесете в спокойна и тиха стая и опитате да нежно да я галите.

Имайте предвид, че гальовните домашни любимци, които са кастрирани по-късно, тоест след достигане на полова зрялост и са се разгонили поне веднъж, могат да изградят поведения, които продължават дори и след процедурата. Те се дължат повече на навик, отколкото на нещо притеснително. Мисията ви е да ги отучите с малко повече търпение и обучение. Това важи особено за мъжките екземпляри, при които може да се случи да маркират след кастрирането. 

В случай, че мъркащият ви приятел издава много ясни сексуални поведения или изглежда разгонен седмици след неговото кастриране - задължително потърсете вашия ветеринарен лекар. Той най-добре би могъл да определи дали това поведение се дължи на някакъв проблем или просто котката ви се впуска твърде задълбочено в игра.

Вижте още:

Как протича половият цикъл при женските котки

Виж още