Действат ли успокояващите нашийници за котки

котка у дома Снимка: iStock

А ко сте стопанин на тревожна или лесно плашеща се котка, вероятно сте готови да опитате всичко, което може да я успокои в трудни моменти. През последните години все повече и повече родители на котки изпробват успокояващи нашийници, коитосе предполага, че трябва да намалят стреса и страха при котките, но действат ли всъщност?

В тази публикация ще проучим какво представляват успокояващите нашийници, как работят и ще споделим някои съвети как да успокоите тревожен мяукащ домашен любимец.

Как действат успокояващите нашийници

котка у домаСнимка: iStock

Когато кърмят, котките майки произвеждат феромони, които успокояват котенцата им и им помагат да се чувстват сигурни. Успокояващите нашийници са наситени със синтетични феромони, за които се предполага, че възпроизвеждат този успокояващ ефект. Тези нашийници са предназначени да помогнат за минимизиране на стреса при котките и да намалят проблемното поведение, свързано със стреса, като прекомерно близане, уриниране извън тоалетната, криене и други.

Dogsandcats.bg

Работят ли наистина успокояващите нашийници

Наблюдава се, че тези котешки аксесоари работят за някои котки, но не и за абсолютно всички, така че няма гаранция, дали ще имат някакъв ефект върху вашия мъркащ домашен любимец. Също така - те са краткосрочно решение и могат да се използват само в конкретни случаи - например про фойерверки, пътуване до ветеринар или друго събитие, което стресира котката.

Ако нашийникът работи добре за вашия гальовен домашен любимец, няма нищо лошо да го ползвате в конкретни стресови ситуации, но ако котката ви е плашлива генерално или се е появил по-дълбок проблем, който провокира тревожност в домашния любимец - нашийникът няма да го изкорени. По-скоро трябва да наблюдавате гальовния си спътник и да помислите какво провокира стрес в него.

И все пак -трябва ли да опитам успокояваща нашийник?

Ако искате да използвате успокояващ нашийник за мяукащия спътник, няма причина да не го направите. Въпреки това, пригответе се, че някои котки не приемат добре нашийниците, особено ако никога не са носили такива. В случай че сте дресирали котката си да ходи на каишка, тя вероятно е свикнала с поставянето на каишка и усещането за нея, но в случай че вашият мяукащ приятел за първи път ще сложи нещо на врата си - подходете с бавно и с разбиране. Ако планирате да изпробвате успокояваща яка за първи път, оставете котката си да я подуши и да свикне с нея известно време, преди да я сложите.

Как да успокоим стресирана котка?

Има няколко неща, които можете да опитате, за да помогнете на уплашената си, стресирана котка да се успокои или поне да намалите симптомите. Даваме ви няколко основни съвета как да подходите:

котка у домаСнимка: iStock

  • Предложете безопасно, покрито място, където мъркащият приятел може да се прибере всеки път, когато се уплаши - котешка хралупа, къщичка или картонена кутия с одеяло на дъното.
  • Ако котката ви е стресирана, бъдете близо до нея, но ѝ дайте достатъчно пространство. Избягвайте да я хващате или гушкате в този момент (освен ако домашният любимец не дойде сам при вас с молба за внимание).
  • Говорете на котката с успокояващ глас.
  • Дръжте основните ѝ предмети като тоалетна, скривалища, играчки на едни и същи места и винаги на разположение.
  • Ако котката ви се търка във вас или предмети, оставете я. Това е нейният начин да маркира територията си и им помага да се чувства сигурна. Ако използва разрушителни методи за маркиране, като драскане, уверете се, че наоколо има стълб за котки, върху който мъркащият ви приятел може спокойно да отприщи своите пориви за драскане.
  • Уверете се, че вашата котка получава много упражнения и забавления всеки ден.

Накратко, успокояващите нашийници може да са чудесно временно решение за някои котки, но те просто не работят за други. Ако вашата котка постоянно проявява симптоми на безпокойство или изглежда уплашена или нервна през повечето време, силно препоръчваме да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, тъй като може да има по-дълбок проблем или дори здравословно неразположение.

Вижте още:

Защо всяка домашна котка има нужда от скривалища

Как да успокоим котката по време на гръмотевична буря

Виж още