Какво трябва да знаете, ако пускате котката си навън

котка навън Снимка: iStock

К отките с достъп до природата се радват на много забавни преживявания, но също така са изправени пред рискове: коли, кучета, други котки, хващане на бълхи или заразяване с болести... списъкът може да е дълъг. Ако решите да позволите на котката си да изследва света извън дома ви, има неща, които можете да направите, за да запазите гальовния си приятел в безопасност.

На каква възраст котката ви трябва да излиза навън?

котка навънСнимка: iStock

Малките котета не трябва да се допускат навън и да общуват с други животни или котки, докато не бъдат ваксинирани. Освен това е много по-добре гальовният ви приятел да бъде кастриран, преди да го оставите на свободно навън. Мъжките котки, които не са кастрирани, са склонни да се скитат в много по-широка област и да влизат в битки с други мъжки котараци. Това обикновено води до развитие на абсцеси от ухапване и дори може да причини заразяване на котката ви с вирусно заболяване. С други думи докато мъркащият приятел не е завършил курс на ваксинации и е кастриран, по-добре да не излиза навън.

По кое време на деня е най-добре да позволите на котката си да излиза навън?

котка навънСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много по-добре е да пуснете котката си на открито сутрин, отколкото през нощта, когато е по-вероятно да попадне в пътен инцидент поради лоша видимост. Все пак ви съветваме да я пускате в двор, от който тя не може да излезе. Ако се скита по улиците и в квартала наистина рискувате твърде да ѝ се случат прекалено много опасности.

Ако пуснете котката си навън малко преди времето за хранене, гладът ще я насърчи да се върне за храната си. Можете също така да обучите котката си, като използвате звук - като звънец, щракване или дрънкане преди да предложите храна или лакомства. Издаването на този звук казва на вашия домашен любимец, че сте наблизо с награда. Дори и простото разклащане на торбичката с храна може да привлече до изтичане на много котки! Оставянето на храна на открито може да работи, но не винаги помага, тъй като може да привлече съседни котки, от които собствената ви котка може да се страхува, като допълнително намали шансовете им да се върнат у дома.

котка навънСнимка: iStock

Предпазни мерки за котката навън

Нашийник със звънец значително ще ви помогне да чуете кога котката ви е в района. Поставянето на микрочип е задължително и ще увеличи вероятността вашата котка да ви бъде върната, ако бъде открита.

Маркирането на границите на вашия дом и градина с котешки аромати от дома също може да помогне да привлечете котката ви обратно. Малко от съдържание от котешката тоалетна, играчки или други аксесоари, могат да помогнат, ако мъркащият ви спътник се забави след приключенията си навън.

Въпреки всичко препоръчваме да не пускате котката си да се скита сама. Може да я обучите да ходи на каишка или да я водите на разходки в лятната си къща. Ако имате двор, в който тя може да се разхожда - още по-добре. Освен ако котката ви много упорито не настоява да излиза сама и да обикаля съседните улици е по-добре да я държите у дома, тъй като да ѝ осигурите достатъчно играчки, забавление и вашата любов. Така тя ще се чувства обичана, стимулирана и няма да скучае!

котка навънСнимка: iStock

Виж още