Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

майка и котета Снимка: Pixabay

Т ипично за всички бозайници, след като бебетата се родят, те са силно зависими от майка си - тя ги храни, мие и учи на основните хигиенни навици. Ако имате кралица у дома, която е родила котета - винаги е добре да се консултирате с ветеринарния лекар относно нейното здраве и развитието на бебетата.

Твърде ранното отбиване на малките котета, може да е пагубно за тях, така че в никакъв случай не бива да се намесвате преждевременно в процеса! Все пак, ако се чудите кой е моментът, в който бихте могли да започнете да им търсите домове, и какво да правите, ако майката я няма наоколо - ще научим в тази статия.

Как се случва отбиването на малките котета

Кралиците започват да отбиват котенцата от млякото си когато те станат на около един месец. Това обаче не означава, че е настъпил моментът, в който трябва да се отделят от майката. Следващият месец от живота на малките все още е пълен с неща, които те трябва да научат от майка си, дори и да не се хранят от нея през цялото време.

Отбиването е процес, а не действие, който се случва рязко в един ден. Всъщност в продължение на още около месец, бебетата могат да сучат от майка си, но все по-малко и това е моментът, в който постепенно трябва да започнете да ги храните с мокра храна за малки котенца.

Dogsandcats.bg

бебе котетаСнимка: Pixabay

Между осмата и десетата седмица, малките стават вече напълно отбити от майката. Постепенно котетата започват да се хранят все повече с храна за котенца, която може да става все по-гъста. Сухата храна отнема повече време, тъй като малките трябва да я дъвчат. Не бива да ги насилвате да консумират суха храна, когато още не са свикнали с нея. С течение на времето ще свикнат с нея и ще я заобичат.

Какво да правим, ако майката не е наоколо

Ако сте попаднали на бебета на улицата и сте ги прибрали, майката не е преживяла раждането, тъй като не е била достатъчно здрава или поради някаква причина я няма - бебетата все още могат да получат необходимата храна с ваша помощ.

В някои приюти котетата могат да се хранят от приемна, кърмеща котка, но ако това не е вариант - в зоомагазините се продават различни видове мляко за котенца, което замества кърмата. С помощта на бутилка, можете да храните малкото. Разбира се, можете да помолите за помощ ветеринарния лекар, който би могъл да ви даде съвет как най-добре да се прави това и колко често. Имайте предвид, че това е голям ангажимент на време, така че бъдете подготвени.

Макар че бебетата могат да пораснат здрави и без майка си, все пак хората няма как да заместим кралицата. Бебетата учат именно от майка си как да се почистват, а когато нея я няма - трябва да сте готови да го храните и почиствате на първо време, докато се научи само.

Какво се случва, ако котенцето е отделено от майката твърде рано

В такава ситуация, малкото може да има доста сериозни последици за здравето.

Първите няколко седмици от живота на бебето са от съществено значение за неговото здраве и развитие. Хранителните вещества в майчиното мляко са отговорни за цялостното развитие на органите, костите и очите.

Ако поради някаква причина котето се отдели твърде рано, преди да е получило нужните грижи от майката - рискът от здравословни проблеми се увеличава значително. В случай че осиновите много малко коте, преждевременно отделено от майката - в първите седмици трябва да приема хранителни добавки, както и да получава необходимите ветеринарни грижи, за да порасне здраво.

В допълнение към здравословните трудности, поведенчески проблеми могат да възникнат при котенца, които са били отстранени от майките си твърде рано в живота. Тези малки приятели могат да имат проблеми с грижата за козината и ходенето до тоалетна на правилното място, тъй като не е имало кой да ги научи.

бебе котетаСнимка: Pixabay

Също така, за тези котета е предизвикателство да се адаптират към нов дом, тъй като вече са подложени от малки на стрес. Ако малкото не е свикнало например с братчетата и сестричетата си, то със сигурност ще среща трудности при социализирането и може да бъде страхливо, пъргаво и дори агресивно. Все пак, не всичко е изгубено. С повече грижа от стопаните си - повече игра и много любов, би могло да стане по-спокойно, да свикне с хората си и да се адаптира към новия дом. С повече търпение, след време дори би могло да свикне и други домашни любимци.

Идеалната възраст за осиновяване на коте е може би около третия месец. Тогава то ще бъде отбито от майка си, ще е свикнало с котешката храна и ще се е научило на основните хигиенни навици. За съжаление не винаги нещата се случват точно като по учебник - може да се наложи да осиновите по-мъничко животинче, което да се нуждае от вашата помощ. В тази ситуация, връзката с ветеринарния лекар, правилните грижи и много любов и търпение биха могли да му помогнат и да му осигурят здрав и щастлив живот, макар и лошото начало.

Вижте още:

Каква котка да си взема

Виж още