Какъв характер котка е подходяща за съжителство с деца

котка и деца Снимка: iStock

К огато едно дете срещне нова котка, то естествено има очаквания - но котките не винаги разбират, че детето просто се опитва да ги опознае. Мъркащ домашен любимец с непринуден, гъвкав темперамент, който се радва на хората, е по-вероятно да се справя добре с децата.

Някои котки може да не се справят лесно от силни или изненадващи шумове, бързи движения и постоянно докосване – всичко това е нормално детско поведение, особено при малките деца. Затова е важно да откриете домашен любимец, който ще се впише добре във вашето семейство.

Подходящи породи котки за съжителство с деца

котка и децаСнимка: iStock

Има някои породи гальовни животни, които са с мек и спокоен характер. Мейн кууните, макар и огромни котки са доста мили и дружелюбни. Рагдолът също е известен с благия си характер и разбирателството с деца. Може да потърсите и хипоалергенен вариант, ако се притеснявате за развитие на алергии (макар че няма как да имаме контрол на това), например Сибирската котка би била добър вариант.

Dogsandcats.bg

Развъдчиците не са единствената ви възможност. Понякаога чистокръвни котки се появяват в приюти, хуманни общества и спасители - но може да ги чакате дълго време. Така че, ако децата ви искат определена порода, защото е сладка, насърчете ги да бъдат гъвкави. Сива домашна късокосместа, която е живяла с деца и е спокойна е много по-лесна за намиране отколкото конкретна порода, която просто сте видяли в интернет. Също така, ще имате възможност да дадете дом на животинче, което поради някаква причина е било изоставено и се е озовало в приют.

Котенцата идват с предупреждения

котка и децаСнимка: iStock

Котенцата са очарователни и възхитителни - те дори имат свой собствен сезон! Котетата изглеждат като лесен избор за малки деца, защото могат да растат заедно. Но истината е, че животът няма да е много лек за вас, ако имате малко дете и едновременно с това малко коте на няколко месеца. Те са много активни, тепърва опознават света и може да си имате проблеми. Възрастна, улегнала котка, която вече е преминала периода на лудуване би била по-удачен вариант за семейство с малко дете.

Котенцето може да причини неудобство не само на вас, но и вие на него. Малкото дете, което също опознава света и не познава границите си, може да седне или да бъде грубо с животинчето, защото го възприема като играчка. Затова трябва да бъдете внимателни, ако сте напълно убедени, че искате да се сдобиете с малко котенце.

Планирайте бюджета си

Ваксините, редовните прегледи, лечението срещу бълхи и профилактиката срещу паразити са редовни ветеринарни разходи.

Допълнителните разходи за довеждане на нова котка в дома са храна и тоалетна, разбира се. Когато за първи път вземете котка, ще закупите допълнителни консумативи, включително играчки, кутия за отпадъци, стълб за драскане и постелки. Помислете дали можете да си позволите този разход.

котка и децаСнимка: iStock

Повечето деца искат котка, към която се чувстват естествено привлечени, която се интересува също толкова от тях. Говорете с детето си как изглежда това за него. Обучете децата си на езика на котешкото тяло, за да могат да взаимодействат нежно с домашния любимец като следват уликите на котката, за да накарат всички да мъркат заедно. И най-важното - детенцето ви, трябва да уважава животинчето и да е наясно, че това е живо същество с чувства и емоции, също като него.

Виж още