8 съвета за нови собственици на котки

Жена гушнала коте Снимка: iStock

М яукащите домашни животни са неописуема радост. Нищо не може да замени чувството, когато се прибирате вкъщи и една мъничка мъркаща топчица ви посреща на вратата с вирната нагоре опашка.

Котките са сладки, интересни и могат да бъдат както страхотна компания, така и идеалната част от интериора вкъщи. Ако замисляте да направите тази крачка и да се сдобиете с пухкава възглавничка любов, има няколко неща, които трябва да съобразите.

1. Грижи

Факт е, че котките са независими по природа и изискват много по-малко грижи от кучетата. Това обаче, не означава, че можете да ги оставите на самотек. Те също имат нужда от вас. Преди да заживеете с гальовен домашен любимец, уверете се, че вашият начин на живот го позволява.

човек храни котеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Обикновено котките се хранят сутрин и вечер и ходят до тоалетна около три пъти на ден. За вас това означава, че трябва да храните домашния любимец сутрин и вечер, като поне единя път следва да е с мокра храна. Почистването на тоалетната в идеалния случай следва да се прави всеки ден. Разбира се, всичко това е най-общо казано. Много зависи каква порода имате, в какви хигиенни навици сте възпитали животинчето или какъв вид и колко тоалетни има на разположение.

Ако сте заети, проучете породи, които не са много енергични, не е необходимо да играете с тях често и се гледат лесно. Британската късокосместа, например, е отличен избор за заети хора.

2. Компания за мъркащия ви приятел

В случай, че животът ви се промени известно време след като сте се сдобили с домашен любимец и станете много заети, работите до късно - възможно да възникнат проблеми. На котката ще ѝ стане много скучно, което не добре нито за нейното здраве, нито за вас и вашите мебели. Възможно решение е да ѝ намерите приятел в лицето на второ коте. Така те ще си правят компания и ще си играят по цял ден докато ви няма.

3. Алергии

Може и да не ви е направило впечатление докато си играете с уличната котка навън, но задължително се уверете, че няма да се разкихате сериозно, ако заживеете с мяукащ домашен любимец. Ако имате някакво съмнение за алергия - можете да се тествате. От друга страна, в случай, че имате алергии, можете да потърсите някоя от т.нар. „хипоалергенни котки”, които излъчват ниски нива на алергени.

4. Ваксини и кастрация 

Преди да донесете котката си у дома, задължително се уверете в нейното здраве - заведете я на преглед и имунизации. Също така планирайте нейното кастриране веднага щом възрастта го позволява.

5. Котешка тоалетна 

Това е най-важната котешка мебел, с която трябва да се сдобиете. Ако сбъркате с тоалетната, неглижирате я или не я чистите, това може много сериозно да се отрази на съжителството ви. Най-препоръчително е да имате повече от една.

6. Играчки

Мъркащите домашни любимци обичат да играят. Бъдете сигурни, че разполагате с достатъчно играчки - мишки, пера, въдици, дори празни кутии и предмети, които котката ви харесва. Всичко това е необходимо, за да поддържате животинчето си щастливо, активно и умствено ангажирано.

жена четка котеСнимка: iStock

7. Драскалки

Котките трябва да точат ноктите си. Ако нямат подсигурен уред за това, ще го направят така или иначе - най-често в дивана или кожения ви стол. В зоомагазините се предлага огромно разнообразие от всякакви видове по размер и форма драскалки. В допълнение, котешките дървета, винаги са подсигурени с такава. Зависи от характера на мъркащия ви приятел, но може да се наложи да разпръснете драскалки в различни стаи от жилището ви. 

8. Обучение на хигиенни навици от малко 

Колкото по-рано го научите на хигиенни и рутинни навици, толкова по-добре. Ако се налага да подрязвате ноктите му, да го къпете, решете или подстригвате  - започнете да го правите докато е още бебе. Така то ще свикне на тези процедури и те могат дори да се превърнат в приятно преживяване по-късно.

Това са само някои от най-основните грижи, които трябва да полагате за бъдещия си мъркащ домашен спътник. Преди да се сдобиете с такъв, помислете дали имате възможност да се грижите за него. Ако това е така - се пригответе за много радост, забавление и изненади.

Виж още