Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

жена храни коте Снимка: iStock

Г лезенето с лакомства или награди на грациозния ви домашен любимец може да изгради силно приятелство между вас или пък да послужи като отличен способ за обучение.
Въпреки това, трябва да имате предвид, че тези вкусотии водят до пристрастяване и затлъстяване. Мислете за тях като за шоколада при хората. Колкото и да го обичаме е добре да похапваме контролирано. Нека да разгледаме какво представляват лакомствата и при какви правила е добре да се дават на любимите ни пухкави същества.

Какво съдържат котешките лакомства?

Това могат да бъдат котешка трева, сготвено месо или риба, котешко мляко и бисквити. Предлагат се под формата на бонбони, дражета, пръчици, пасти, хапки или други.

Подобно на хората, котките също могат да страдат от затлъстяване. Именно затова балансът е ключът към здравословната диета на вашето животинче. Лакомствата трябва само да допълват основните хранения на вашата котка, а не да ги заменят.

Причината е, че повечето лакомства не съдържат богати на вещества нутриенти, а дават само и единствено калории. Изключение правят лакомства за лечебни цели като натрупване на зъбен камък или котешката трева, която помага при образуване на топки косми в стомаха. 

Dogsandcats.bg

коте яде лакомствоСнимка: iStock

Колко лакомства трябва да давам на котката си?

Количеството лакомства, което давате на вашето животинче зависи от неговата възраст, порода и здравословно състояние.

Най-общото правило е, лакомствата не бива да надвишават повече от 10% от общите калории за деня, които котката приема.

Останалите 90% трябва да идват от висококачествена храна, богата на хранителни вещества.

Силно активните котки, които всеки ден правят стабилни кросове из апартамента ви и губят много енергия биха могли да приемат малко по-голямо количество лакомства. От друга страна по-малко активните представители, които не се разделят с възглавницата заедно с възрастните котки трябва да се ограничават.

Обикновено лакомствата, които купувате от магазина имат инструкции за тяхното приемане, така че се запознайте с тях преди да започнете да храните котето. Ако не сте сигурни колко точно е здравословното количество, винаги можете да се консултирате с ветеринарния си лекар.

В никакъв случай не прекалявайте с лакомствата, тъй като това може да доведе до затлъстяване, кожни проблеми, повръщане, диария или запек, както и отказ на обичайната си храна. Колкото и да мяукат и да ви гледат умолително не се предавайте, а следвайте стриктен режим. 

Кога да давам лакомства на котето си?

Най-добре да го храните с тях като възнаграждение за добро поведение или при обучение. Прекрасен момент за награда е, когато се налага котето ви да премине през нещо, което не харесва. Например посещение при ветеринар, подрязване на нокти, приемане на лекарство или нещо друго, което пакостникът ви мрази.

Когато го наградите за доброто му поведение, то ще знае, че се справя добре и занапред ще е наясно, че ако се държи послушно ще бъде възнаградено с вкусотии.

Как мога да смесвам лакомства с време за игра?

коте яде лакомство 2Снимка: iStock

Всички знаем какво се случва когато котките чуят шума на пакета с отварящата се храна. Независимо в кой далечен кът на жилището ви се намират, те пристигат до вас по-бързо от скоростта на светлината. Защо обаче не добавите малко интрига към глезенето с лакомства?

Ако искате да тренирате котето си на трикове, да го обучите на определени команди, или да го мотивирате да играе повече, лакомствата са вашето скрито оръжие. Можете да сложите лакомство в края на въдицата или въжето, с което пакостникът ви обича да играе. Така ще го накарате да скача и да ви преследва, за да получи наградата си. Този метод ще направи игрите много по-забавни и за двамата, и най-важното - ще направи котката ви много по-щастлива да играе с вас.

Мога ли да давам лакомства на бебе коте? 

Малките са готови за лакомства, когато зъбите им са израснали и вече хапват твърда храна. Това е много подходящ момент да започнете да използвате лакомствата за обучение или възнаграждаване за добро поведение.

Котешките лакомства са важен елемент от храненето на вашия мъркащ любимец и са незаменим помощник при обучение на домашното коте. Тъй като водят до пристрастяване и затлъстяване, трябва много да внимавате с тях. Именно затова е добре да ограничите техния прием, както и да ги включвате в играта на косматия пакостник.

Виж още