Кога трябва да сменя храната на котката ми

котешка храна Снимка: iStock

И зборът на храна за котки може да бъде труден процес - дотолкова, че някои от нас се придържат към закупуването на една и съща храна за домашни любимци в продължение на дълъг период от време. Все пак, с напредването на възрастта, хранителните нужди на мяукащия ви спътник могат да се променят.

На каква възраст трябва да променя храната на котката си

Има три етапа от живота на мъркащите приятели, които са важни и изискват промяна в тяхното хранене. Първият етап е когато котето е малко. През този период, домашният любимец следва да се храни със специална храна за бебета, тъй като тя съдържа много високо ниво на протени и други съставки, които да подпомагат неговия растеж.

Вторият етап настъпва ориентировъчно след като мъркащия приятел навърши една година. При по-големите породи това може и да е малко по-късно, тъй като те растат повече време. С навлизането в тази зряла фаза, гальовният домашен любимец сменя бебешката си храна с такава, за възрастни. През този период обикновено настъпва затлъстяването, така че трябва да подхождате с внимание към порциите, както и да сте сигурни, че котката ви се движи достатъчно.

Също така по-специална храна трябва да консумират кралиците, които са бременни или кърмещи.

Dogsandcats.bg

През третия жизнен етап, вашият домашен любимец е в категория „възрастен”. Диетите за големите гальовни приятели обикновено са съставени от по-малко калории, повече фибри и добавки. Обикновено тогава се появяват здравословни проблеми, така че трябва да се съобразите с тях при избора на храна. Разбира се, вашият ветеринарен лекар ще ви помогне, в случай, че котката ви се нуждае от специфична диета или трябва да приема опредлени лекарства.

Освен възраста, какви други състояния ни подсказват, че трябва да сменим храната

  • Проблеми с козината

Ако забележите, че козината на мяукащия приятел пада повече от обичайното на цели снопове, не е лъскава както преди и сте изключили някакъв вид здравословен проблем - може би котката ви има нужда от повече подхранване. По подобен начин по който се грижим за косата си така че да изглежда здрава, следва да помагаме на мяукащия ни спътник и козината му.

Освен че мъркащите приятели се нуждаят предимно от протеини, те също трябва да консумират малко количества въглехидрати и здравословни мазнини. Точно те са „отговорниците” за хубавата козина на домашиния ви любимец. Диета с ниско съдържание на мазнини би могла да нарани козината на гальовния ви приятел.

Ако котешкото пълтенце е видимо в лошо състояние, може би е настъпил моментът, в който да смените храната с по-високо качество. Ветеринарният ви лекар би могъл да ви посъветва най-добре, но ако искате да заздравите козината, можете да опитате да допълвате храната с рибено масло или храни, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомгата например.

  • Летаргия или слабост

Ако вашата котка наскоро е претърпяла стресово събитие, заболяване или операция, e разбираемо да е изтощена. Диетите с високи нива на антиоксиданти могат да помогнат имунната система, което ще ускори възстановяването на мъркащия приятел и ще го изправи на крака за нула време.

Винаги когато забележите, че гальовният домашен любимец изглежда слаб, трябва да се посъветвате с ветеринарния си лекар и вероятно да смените храната му с по-богата на протеини и ценни вещества.

  • Наднормено тегло

Това е един от най-често срещаните проблеми при мъркащите приятели. Обикновено след тяхното кастриране или стерилизиране метаболизмът им се забавя и тези пакостници започват малко по-малко да трупат тегло. За този процес помагат и липсата на игри и движение и общо взето котката ви се превръща в още една възглавница за дивана ви.

Ако сте допуснали пухкавото топче у дома да стане още по-голямо, освен с малко повече игри, следва да смените храната му. Ако мъркащият ви приятел трябва да загуби малко от теглото си, следва да премине на диета с висококачествена храна, съдържаща протеини, както и да консумира основните хранителни вещества, витамини и минерали.

  • Стомашно-чревни проблеми

Макар и мяукащите животни да обичат храната си и тя да е висококачествена, в някакъв момент могат да развият непоносимост към някоя съставка или определн вид храна. Ако стомашно-чревните проблеми и диарията зачестят, може би е време да опитате с друг вид храна.

Разбира се, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, тъй като решението може да не е толкова лесно и мъркащият ви приятел да има нужда от специфични суплементи и храна за чувствителен стомах.

  • Алергия

Алергиите са често срещани при домашните любимци, а храната може да е фактор и да утежнява ситуацията. Някои домашни любимци биха могли да се нуждаят от диета според случая. Ветеринарният ви лекар най-добре би могъл да препоръча храна, която да е подходяща за мъркащия ви приятел в тази ситуация, като вземе предвид алергията и симптомите му.

Изборът на подходяща храна не е никак лесен, особено за мяукащите домашни животни, които могат да бъдат много капризни. Хубавата храна са ключ към дългосрочното здраве на гальовният ви пакостник и може да го избави от редица здравословни проблеми. Все пак, всички искаме нашите котки да водят дълъг, здрав и щастлив живот.

Вижте още:

Как да помогна на котката ми да отслабне

Виж още