Как да разпознаем Турската ангорска котка

Турска ангорска котка Снимка: iStock

Т урската ангорска котка е обичана в Турция, но тези абсолютни зашеметяващи красиви котки са си проправяли път в сърцата на любителите на котки по целия свят. Те могат лесно да бъдат сбъркани с други породи котки със средна или дълга козина Персийската котка и Турския ван, така че в това ръководство ще ви кажем какво да търсите, ако не сте сигурни, че вашето коте е истинска Турска ангорска котка. Разбира се, ако сте се сдобили с такава от реномиран развъдник, със сигурност притежавате документи за нейното родословие, което би премахнало всички съмнения.

1. Погледнете палтото на котката

Турските ангорски котки имат много отличителна, единична, средно дълга до дълга козина с прекрасна текстура - копринена, мека и често бяла на цвят. Независимо от това, други цветове и шарки не могат да бъдат изключени, тъй като за тази порода е възможно голямо разнообразие, включително (но не само) кремаво, червено, синьо, черно, таби, костенурка и калико.

Турска ангорска коткаСнимка: iStock

2. Оценете формата на главата

Турската ангорска котка има малка до средно голяма глава с клиновидна форма. Главата може също да бъде описана като бадемовидна, точно като очите, които се срещат в различни цветове, включително синьо, зелено и кехлибарено, въпреки че някои представители имат различни на цвят очи. Главата е в добра пропорция спрямо останалата част от тялото, вратът е тънък, а брадичката е леко заоблена.

Dogsandcats.bg

3. Обърнете внимание на тялото и целия размер

Турските ангорски котки са средни по размер, но са сравнително малки в сравнение с породите, за които понякога се бъркат като Турския ван или Персийска котка.

Освен това тялото е стройно, дълго, мускулесто и грациозно, а не обемисто или с едри кости, и това им придава гладка и елегантна походка.

4. Лапите на Турските ангорски котки

Турска ангорска коткаСнимка: iStock

За разлика от някои породи, които имат по-големи лапи, подобни на мечка, тези гальовни приятели обикновено имат малки, деликатни лапи.

5. Вижте ушите

Ушите на Турската ангора са дълги, широки и триъгълни на вид, докато някои породи имат по-кръгла форма на ушите.

6. Погледнете опашката

Дългата опашка, подобна на перо, е една от най-отличителните черти на тези грациозни животни. Според стандарта за породата на Асоциацията на любителите на котки опашката е тясна в края и широка в основата.

Темперамент на Турската ангорска котка

Едно от най-вълнуващите неща за котките е, че те са истинска смесица от индивидуални характеристики, когато става дума за личност. Въпреки това някои черти на характера често са свързани с конкретни породи котки и Турската ангора не е по-различна.

Тези мъркащи животни са известни с това, че са много интелигентни, уверени и ориентирани към хората и просто обичат да бъдат център на внимание! Те обикновено не са от срамежливите котки и няма да се поколебаят да поставят непокорен кучешки или котешки другар на тяхно място, ако е необходимо.

Ангорите се справят добре в домове с разумни и уважителни деца и процъфтяват от привързаността – и ще я върнат без недостиг. Те често обичат да играят и да изследват, така че се запасете с котешки дървета и места за катерене!

Турска ангорска коткаСнимка: iStock

Това обаче са само обобщения - напълно възможно е да вашият гальовен приятел да е по-спокоен или резервиран към хората.

За да обобщим, великолепната Турска ангора има много отличителни черти, но копринената козина, гъвкавите и грациозни тела, заострените уши, деликатните лапи, прекрасните опашки и бадемовидните глави могат да ви помогнат да ги различите от подобни на вид породи. Тези котки също са известни със своите често дружелюбни, одухотворени и уверени личности, въпреки че всяка котка е уникална в тази област.

Вижте още:

8 породи котки, които обичат водата

Как да се грижим за козината и външния вид на Турската ангорска котка

10 от най-неподходящите породи котки за неопитни стопани

Виж още