5 празнични съвета за щастлива котка тази Коледа

котка по време на празници Снимка: iStock

О бичате ли вълнението, забавлението, подаръците и всичко свързано с Коледа? Или ви кара да искате да се оттеглите под завивката, докато всичко свърши? Коледа може да бъде прекрасно време от годината, но може да бъде и стресиращо. Не само хората могат да бъдат стресирани по Коледа, но и нашите домашни любимци. Затова сме ви подготвили 5 съвета, за да сте сигурни, че тази Коледа е щастлива за вас и за вашия мяукащ любимец.

1. Намалете стреса за котката от семейните и приятелски събирания

котка по време на празнициСнимка: iStock

Вие може да чакате с нетърпение събиранията със семейството и приятелите, но нещата могат да бъдат малко по-различни за нашите домашни любимци. Котките могат да бъдат стресирани от посещението на непознати хора, миризми от готвене (макар че това трябва да мирише вкусно!) и чистене, повече шум от обикновено, коледната украса, която свети постоянно и стимулира непрекъснато котката ви, преместване на мебелите от обичайното им място... всички тези промени създават смущения в чувството им за сигурност.

Котките обичат рутината, която често се нарушава по време на коледния сезон. Оставените хранителни продукти могат да бъдат токсични за вашата котка. Шоколад и други сладки изделия, алкохол или ястия с подправки могат да разболеят котката ви. Коледните растения като коледната звезда, иглите на коледната елха и имела могат да причинят заболяване и трябва да се пазят от любопитни котки.

Dogsandcats.bg

2. Осигурете безопасно убежище за котката от партита и хора

котка по време на празнициСнимка: iStock

С цялото вълнение на Коледа и потенциалния стрес, който може да донесе на вашата котка, най-добре е да сте подготвени предварително. Повечето котки обичат да прекарват време със стопаните си, но всички имат нужда от време сами. Ако средата се промени, както често се случва на Коледа, важно е да дадете на мъркащия си приятел избор колко време да прекарва в компанията на хора или да бъде гален.

Коледните партита с непознати хора, които искат вниманието на вашата котка, могат да се окажат особено предизвикателство за тях. Малките деца, които идват на гости, може да искат да играят с котката ви повече, отколкото тя желае или по начини, които намират за заплашителни. Осигурете зони за достъп само за котката ви, където тя могат да се оттегли, ако иска спокойствие. Това може да бъде отделна стая, ако имате място или друго помещение, което е топло и спокойно. Картонените кутии осигуряват известна степен на сигурност и много котки обичат да спят в тях, ако са поставени в тих ъгъл или нависоко.

3. Обезопасете коледната елха

Всички обичаме блестящи, искрящи коледни елхи. Вашата котка също може да ги намери за неустоими с места, в които да се скрие, клони, по които да се катери, и лъскави дрънкулки, които да събаря. Но коледните елхи също могат да представляват риск за вашата котка, включително, защото тя може да яде на орнаментите, да дъвче клоните или кабелите на светлините.

Някои котки обичат да се катерят, така че е най-добре да ги наблюдавате, когато имат достъп до елхата ви. Стъклените орнаменти, които могат лесно да се счупят, е най-добре да се поставят по-високо в дървото или на други места в дома, където котката ви няма как да стигне. А най-добре е просто да не ги използвате, за да отстраните напълно риска котката ви да се нарани. Уверете се, че елхата има здрава основа, така че да не падне, ако котката ви се качи.

4. Внимавайте с подаръците и опаковъчната хартия

котка по време на празнициСнимка: iStock

Опаковъчна хартия, опаковки и кутии могат да осигурят страхотно забавление на вашата котка. Много от тях ще се хвърлят върху тях с най-голямо удоволствие! Лакомствата могат да бъдат скрити в опаковка, за да могат котките да търсят и намират. И повечето котки обичат да се крият и да си играят в кутии. Но също така трябва да се внимава, когато подаръците се отварят.

Поглъщането на ленти, панделки, връв, брокат изглежда са най-често срещаните чужди тела, причиняващи проблеми със стомаха по това време на годината. Дребните предмети също представляват риск, ако паднат на земята и не бъдат вдигнати, преди котката ви да ги „хване“ и да ги погълне.

5. Уверете се, че на котката ѝ е достатъчно топло

Студеното време крие рискове за вашата котка точно както и за вас. Уверете се, че котката ви има кутия, котешко дърво или легло на място близо до парно или слънчева светлина, където може да се отпусне в дрямка на топло. Ако живеете в къща и котката ви се разхожда навън - уверете се, че тя има топло място, на което да остане и, че може по всяко време да се върне у дома.

котка по време на празнициСнимка: iStock

Както винаги, следете котката си за признаци на заболяване през празничния сезон. Котките често маскират симптомите си, така че те могат да бъдат незабележими, но ако се притеснявате за гальовния си приятел, защото е по-малко отзивчив от обикновено, крие се повече или отказва храна, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

Виж още