Как да помогна на котката ми да отслабне

дебело коте Снимка: iStock

М акар и пълничките котки да са мекички, сладки и да им се радваме още по-силно, всъщност за тях това състояние никак не е здравословно. Лошото е, че се среща твърде често, а излишните килограми водят до проблеми със ставите, диабет и други състояния.

Като родител на темпераметен домашен любимец трябва да се заемете със стратегия за сваляне на излишните килограми на мъркащия ви приятел. Дали ще го правите заедно, докато работите за плажното си тяло, зависи от вас, но не забравяйте, че веднъж след като сте вкарали котката си във форма тя трябва да задържи килограмите си. Сигурно и вие имате тази цел. Е, честито, макар и малко необичаен, вече си имате приятел който да ви прави компания в това начинание!

Ето няколко съвета как да помогнете на котката си да поеме отново по здравословния път.

Установете часове за хранене

Най-доброто, което можете да направите, за да накарате лакомия си приятел да отслабне, е да не го оставяте да се храни 24 часа в денонощието. Купичката за суха храна може да се окаже без дъно и всъщност това е основният причинител на затлъстяването.

Dogsandcats.bg

Това което ще ви помогне, е да храните мъркащия си съквартирант с мокра храна в определено време на деня. Обикновено котките я обичат и се нахвърлят веднага на нея. Докато се усетите купичката е облизана и изглежда така все едно в нея никога не е имало храна.

дебело котеСнимка: iStock

Хубавото на храненето с консервирана храна е, че тя трябва да се изяде веднага, защото иначе ще се развали. Това ви дава много добра информация колко се храни котката ви и можете да контролирате количествата.

Имайте предвид, че не е добра идея да изключвате напълно сухата храна, тъй като и тя има своите ползи. Просто намелете порциите, тъй като тази храна е по-богата на въглехидрати, а те трябва да са в по-малки количества когато мъркащият ви приятел отслабва.

Разбира се, винаги е най-добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, който ще създаде индивидуална стратегия, за да помогне на вашата котка да отслабне. Все пак, гальовният домашен любимец не трябва да гладува, а да се чувства сит. В никакъв случай не трябва да го притискате!

При хората здравословното сваляне на килограми за един месец е около 1,50-3 кг. Предстевете си колко по-малко следва да са тези числа за мъничките телца на котките. Те могат да загубят най-много до половин килограм на месец, за да се каже, че това е здравословно и плавно отслабване.

Изберете правилната храна

Също както при хората, трябва да намалите према на въглехидрати и да увеличите протеините и приема на фибри. Ваша мисия е, да се убедите, че мъркащият ви приятел получава цялата необходима храна и необходими вещества, като същевременно отслабва безопасно.

В идеалния случай, мяукащите животни следва да се хранят с няколко малки хранения през целия ден. Дивите котки например, се хранят с множество малки плячки всеки ден, така че този тип хранене би се доближавал до природата им.

Отделете време за игра и забавления

дебело котеСнимка: iStock

Включването на игри и упражнения е необходимо по принцип, не само когато мъркащият ви приятел отслабва. Много по-забавно за котката ви би било да превърнете времето за хранене в игра на лов.

В зоомагазините можете да откриете различни видове играчки - от лабиринти до въдици, лазери, тунели и друго. Някои мъркащи приятели обичат и прости играчки като най-обикновена кутия от обувки, топка от станиол или ролка от тоалетна хартия. Всичко, което мотивира котката ви да се движи е добре дошло.

Можете да поставите малко суха храна в лабиринт или накрая на тунела, за да накарате мяукащия приятел да „поработи” малко за храната си. Или да вържете лакомство на края на въдицата и да изморите хубаво котката си докато го стигне.

Как да помогнете на възрастните котки да отслабнат

Както при хората, метаболизмът на възрастните мъркащи спътници се забавя. Има някои състояния, към които възрастните котки са по-податливи като бъбречни проблеми или хипертиреоидизъм, което е хормонално заболяване.

Затова е необходимо да внимавате и да се консулнирате редовно с ветеринарния си лекар, който да следи състоянието на мяукащия домашен любимец.

В зоомагазините можете да откриете храни, които съдържат допълнителни съставки, които биха били от полза за възрастните мъркащи спътници - като например допълнителни омега-3 мастни киселини или пробиотици, които подпомагат храносмилането.

Как да помогнем на котката си да поддържа здравословно тегло

Достигнали сте заветната цел и теглото на мъркащия ви приятел е стигнало до „нормалното”. Сега какво? Също както при нас, хората, задържането на килограмите е дори по-трудно отколкото самото отслабване.

Отново на помощ ще дойде вашият ветеринарен лекар, който най-добре би могъл да ви помогне със съвети как да поддържате здравословното тегло на котката ви. Най-вероятно ще се наложи пак да увеличите приема на храна, тъй като не искате котката ви отслабва още и да линее. Но все пак, имайте предвид, че игрите и дрижението си остават задължителен елемент от ежедневието ви.

Макар и да сте заети, винаги е хубаво да отделяте поне няколко дни в седмицата за игра. Освен, че е забавно за вас, помага и на котката да ви почувства като по-близък.

Както виждате наднорменото тегло при котките не е никак шега работа и всъщност е доста широко разпространен проблем. За предпочитане е да си го спестите, като изградите здравословни хранителни навици и движение в мяукащото ви животинче още докато то е малко. Дори и да сте му отпуснали края и да сте стигнали до момента, в който вкъщи имате повече допълнителна възглавница вместо домашен любимец - поправимо е. С малко повече усилия, диета и игри, ще можете да върнете котката си във форма.

Вижте още:

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Виж още