С котка на море: мисията възможна?

котка плаж Снимка: iStock

С наближаването на летния сезон всички мечтаем за горещия пясък, жаркото слънце, да усетим специфичния мирис на море и разбира се - да се изкъпем в него! За собствениците на домашни любимци картинката би била пълна, ако нашият пухкав другар може да ни придружи в това така обичано занимание през лятото. И стигаме до въпроса - мога ли да заведа котката ми на плаж?

Това е сложен въпрос, защото ако трябва да отговорим кратко, бихме казали - зависи.

Някои котки са авантюристично настроени и с най-голяма радост ще ви правят компания в пътешествията. Други - никога няма да прояват интерес към излизането навън. 

Dogsandcats.bg

Като котешки родители, вие познавате животинчето си - знаете как реагира в компанията на други хора, дали има интерес към външния свят и бихте могли да предвидите как би му се отразило пътуване до морето.

Ако котката ви е социална и любопитна можете да започнете с кратки тренировки - малко време на балкона с каишка, разходка до близкия парк или дори кратко пътуване до планината наблизо. Всички тези малки стъпки ще ви помогнат да разберете дали котката ви е готова за по-мащабно и дълго пътуване до морето.

Вижте още: Как безопасно да изведем котката на балкона

Ако все пак сте стигнали успешно до морето, със сигурност някой ден ще искате да заведете котката си на плаж, но трябва да бъдете много деликатни и внимателни към това начинание. В настоящата статия ще изброим множество детайли, които трябва да имате предвид.

1. Използвайте раница или транспортна чанта

Ако имате раница за котка - това много ще ви улесни живота, тъй като я поставяте на гърба и отивате, където сте предвидили. Разбира се, можете да използвате транспортната си чанта или клетка, които ви служат за разходките до ветеринаря. Ако плажът е наблизо и трябва да походите само няколко минути до него - може и да не ви се налага да носите чанта, а да пренесете котката си на ръце до него (задължително на каишка) или пък да я оставите сама да се разходи до там, ако е свикнала.

Вижте още: Каква транспортна чанта да избера за котката ми

2. Пригответе вода, храна и лакомства

Винаги опаковайте специална чанта за нуждите намъркащия спътник, когато пътувате.

Пригответе купи за вода и храна - можете дори да купите и лесно преносими, които се сгъват, ако това се превърне в ежедневен ритуал. Не забравяйте бутилка с вода, по същия начин, по който имате за себе си. Лакомствата ще ви послужат за награждаване и окуражаване на доброто поведение или смелостта на котката.

Ако имате на разположение - пригответе и мокри кърпички за домашни любимци, за да почистите лапите на котката. Все пак, това са частите на тялото, които ще изследват възможно най-много от средата наоколо, а след това мяукащият приятел ще ги оближе и погълне евентуани мръсотии или дори паразити.

3. Започнете бавно и не притискайте котката си

котка плажСнимка: iStock

Нека вашата котка бъде тази, която ще реши дали е готова да излезе на забавно плажно пътуване. Важно е да бъдете гъвкави и да не насилвате домашния си любимец, ако се противи.

Ако котката ви видимо се чувства комфортно в хотела или мястото, на което сте отседнали и когато прекрачи прага на вратата ви за плажуването изглежда стресирана, мяука и иска да се върне- не я насилвайте. Оставете това за друг ден, но не изключвайте възможността котката ви просто да не поиска да се запознае с плажа.

4. Отидете на плаж по изгрев или залез

Избягвайте жегата на деня, като отидете на плажа с котката си, освен ако не е прохладен, облачен ден. Слънцето и горещината са също толкова опасни за мяукащите домашни любимци, колкото и за нас. Залез слънце би бил по-добрият вариант, защото котките започват да стават активни по здрач и готови за игри. Това може да намари стреса и притеснението на гальовния домашен любимец.

5. Изберете тихо място

Не отивайте на плажа с мяукащия спътник, където е пълно с десетки хора, а някои от които ще имат кучета. Потърсете спокоен, тих плаж, който не е населен. Това ще елиминира допълнителен стрес в гальовния домашен любимец.

6. Не отивайте, когато е ветровито

котка плажСнимка: iStock

Силните ветрове на плажа създават изцяло ново изживяване за вашата котка в сравнение с времето, когато е хубаво и спокойно. Вятърът разнася пясък наоколо, вдига шум и като цяло може да създаде повече стрес отколкото е необходимо.

Винаги проверявайте метеорологичните условия (извън температурата), когато искате да заведете котката си на плаж.

7. Оставете котката си да се приспособи към новата среда

Не притискайте мъркащия приятел. Оставете го да реши къде иска да ходи, да души и да изучава. Ако проявява интерес към някой голям камък наоколо - оставете го да го разглежда. Ако пожелае да отиде до водата - дайте му тази възможност, като разбира се го държите здраво за каишката.

8. Награждавайте котката си

Дайте лакомство на мяукащия спътник, когато стигне до плажа и започне да изучава. Така ще му покажете, че няма нищо страшно в това, което се случва и, че се справя отлично.

9. Внимавайте със заобикалящата среда и следете за кучета

Плажът е широко отворено пространство, което означава, че трябва да сте особено внимателни. Скитащо куче или друго животно може да се приближи бързо до вас, без да забележите. Затова бъдете нащрек. Някои кучета проявяват агресия към мяукащи животни, други по-скоро любопитство.

Все пак, бъдете подготвени да задържите котката си и евентуално да я приберете в транспортната чанта докато отмине „опасността“.

Още няколко неща за които трябва да внимавате:

 • Превозни средства на плажа или водни съоръжения
 • Шумни групи хора
 • Кучета без каишка
 • Големи вълни
 • Потенциални опасности в пясъка като парчета стъкло, жилещи насекоми и други

10. Дръжте котката си близо

котка плажСнимка: iStock

Най-добре е да държите котката си близо до вас, или пред вас, в скута си, или между вас и приятел.

Когато котките се уплашат, те са склонни да бягат, а плажът е необятно място, особено ако котката ви е за първи път. Затова стойте близо до мяукащия си домашен любимец.

11. Винаги използвайте каишка

Използването на каишка е най-добрият начин да запазите котката си в безопасност, докато проучва на ново място.

За целта ще трябва да сте провели предварителни тренировки и да сте обучили котката си да ходи с каишка. Поставете я още преди да излезете от дома и не я махайте в нито един момент на плажа. Дори и котката ви да изглежда спокойна - тя във всеки един момент може да се уплаши и да поиска да избяга.

Вижте още: Мога ли да разхождам котката си навън

12. Превърнете раницата в убежище

Котешка раница е страхотна не само за транспортиране на вашата котка, но и за осигуряване на „безопасно място“ в случай на нужда. Ако мъркащият приятел се уплаши от вятъра, вълните или някакъв близък шум - насочете го към чантата, където може да се скрие и да се почувства защитен.

13. Заведете котката си на плаж за малко

Не оставайте навън за дълги периоди от време – това не е моментът да се печете на слънце и да се излежавате цял ден на плажа.

По-кратките пътувания до това място ще доведат до по-добри положителни преживявания за котката. Не искате да развалите впечатлението на мяукащия домашен любимец като останете твърде дълго против неговата воля.

Ако е за първи път - предвидете от 20 минути до един час време котката ви да прекара с вас на плажа.

В някой бъдещ момент може би ще можете да ви прави компания и по-дълго, но е добре това да се случва постепенно.

14. Намокрете козината на котката си, ако е твърде топло

Котките се потят предимно през лапите си, но могат също да се задъхват, ако е твърде топло или се притеснят. Ако прецените, че на мъркащият приятел му е топло, вземете малко прясна вода и я напръскайте внимателно. Дайте вода на котката си да пие или е я преместете на сенчето мяско, където да се охлади. Както казахме по-рано - запознавайте котката си с плажа и морето в по-хладни моменти от деня - рано сутрин или по залез слънце.

15. Не насилвайте котката си към морската вода

Колкото и да ни се иска да запознаем котката си с морето, мъркащият приятел най-вероятно ще е уплашен от него. Обикновено котките не обичат вода, а това е огромен басейн, който на всичкото отгоре е шумен заради вълните си. Малко вероятно е гальовният домашен любимец да тръгне сам в тази посока. Уважате неговия избор да стои настрана.

16. Потърсете признаци на стрес

Ако не сте сигурни дали мяукащият домашен любимец се страхува, потърсете следните сигнали, които сочат към стрес:

 • Запъхтяване
 • Тежко коремно дишане или раздуване на ноздрите
 • Потни лапи, влажна опашка или капещ нос
 • Често и силно мяукане
 • Напрегнати движения
 • Изцъклен поглед и уши, клепнали назад

В такава ситуация, можете да опитате с лакомство, някоя играчка, да вземете котката си в скута (ако тя идва при вас) или да я приберете в транспортната чанта. Може би е добре да прекратите разходката и да приберете домашния любимец у дома.

17. Завършете приключението с нещо, което котката ви много обича

котка у домаСнимка: iStock

Когато се приберете у дома - не пропускайте да зарадвате мъркащия домашен любимец. Осигурете му любимата храна, лакомство или играчка. Това със сигурност ще повдигне настроението му и може би ще свърже ходенето на плаж с нещо положително.

Колкото и да обичаме домашните си любимци и да искаме да споделяме различни мигове с тях, все пак не бива да забравяме, че те обичат съвсем различни неща. Действително някои мяукащи животни ходят на плаж с хората си и прекарват време спейки на сянка под чадъра. За други - това може да е истинки ужас. Можете да да „предложите“ на котката си такъв вид забавление, но веднага преустановете, ако забележите признаци на стрес.

Вижте още:

Как да предотвратим слънчево изгаряне при котките

Дехидратация при котки

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още