Женските котки също могат да маркират

котка маркира Снимка: iStock

В ъпреки че рядко се случва, женските мяукащи представители биха могли да маркират. За разлика от мъжките, тук причините не са свързани с разгонване, а по-скоро с териториални и поведенчески проблеми. Нека да научим какво можем да предприемем в тези ситуации!

Какво представлява маркирането

Женските мъркащи домашни любимци могат да започнат да маркират по вертикални повърхности, вместо да уринират в котешката си тоалетна. В тези случаи потърпевши са стени, пердета, крака на мебели и други. Мъркащата ви спътница ще застане до набелязаната цел, ще повдигне опашката си, ще потръпне леко и ще „отбележи”. Когато маркират, котките обикновено го правят с много по-малко течност отколкото при обикновеното уриниране.

котка маркираСнимка: iStock

Защо женските котки маркират

Както споменахме, женските представители не маркират, защото са разгонени. При достигане на полова зрялост, те мяукат силно, търкат се в предмети или пода, но не изпускат малки количества урина. Маркирането при гальовните женски, е най-вероятно отговор на стрес.

Dogsandcats.bg

Тревожност от промяна в средата

Възможно е домашният ви любимец да се е уплашил от настъпила промяна в дома ви - нови хора, нов дом, куче или друг домашен любимец. Всичко това може да дразни и разстройва котката ви, тъй като това си е нейната територия!

Разбира се, стресът може да е породен и от най-странните неща - нова храна, пренареждане на мебелите, скука, шум, промяна във вашия начин на живот, ароматни пръчици и какво ли още не.

Като отговор на тези страхове, мъркащата красавица може да започне да маркира части от дома ви. Това се прави с цел нейно успокоение, тъй като така тя разпръсква собствената си миризма.

Териториални причини

котки се каратСнимка: iStock

Ако мъркащата ви спътница се почувства застрашена от друга котка - дори и такава, която види или чуе през навън през прозореца - ще маркира, за да докаже, че това е нейното място. С това поведение тя предупреждава другите гальовни животни да стоят далеч и да не се бъркат. 

Могат ли женските котки да маркират след стерилизация

Както казахме, мяукащите представителки обикновено не маркират, защото са разгонени. Не е невъзможно да се случи, но е много голяма рядкост.

Стерилизирането на котка помага за намаляване на териториалните причини за маркиране. По-малкото хормони ще я въздържат от евентуално маркиране, но остава стресовият фактор. Ако тя е тревожна поради някаква причина заради средата, тя физически е способна да маркира.

Как да спрем маркирането

  • Стерилизиране. Това ще регулира хормоните и ще елиминира териториалните причини за маркиране, както споменахме. Ветеринарният ви лекар ще препоръча най-добрия момент за извършване на процедурата, но тя може да се направи най-рано около четвъртия месец.
  • Отървете се от стресорите. Ако нещо се е променило в начина ви на живот - погрижете се да помогнете на гальовната ви приятелка да се адаптира. В случай че е дошъл нов домашен любимец в дома ви - погрижете се да запознаете поетапно двете животни.
  • Почистете маркираното място. Ако котката ви е маркирала пердето или пода, трябва незабавно да почистите мястото. Ако не елиминирате миризмата на урина, тя ще продължи да „призовава” домашния ви любимец. Можете да почистите с ензимен препарат или сода и оцет.
  • Помислете за проблем с тоалетната. Ако подозирате, че вашата женска котка маркира, защото не харесва тоалетната си, можете да опитате с друг вид. Ако тоалетната е затворена, малка или ароматизирана, може би отблъсква гальовната ви спътница и с маркирането тя иска да ви покаже това.
  • Пръскане с феромони. В зоомагазините можете да откриете спрейове, които съдържат феромони. Те успокояват стресираните котки, а хубавото е, че вие не усещате тяхната миризма. Можете да опитате да успокоите стресираното си животинче с тях.
  • Лекарства за тревожност. Това е много крайна стъпка, която не трябва да предприемате без ветеринарния си лекар. Все пак, ако мяукащата ви приятелка продължава с маркирането дори след като сте опитали горните неща, обсъдете възможностите за добавки или лекарства с лекаря си. Той би могъл и да препоръча храна или специална диета с успокояващи съскавки.

спокойна коткаСнимка: iStock

Макар и необичайно, но да, и женските котки могат да маркират. Поведенческите проблеми свързани с уриниране и маркиране винаги са сложни за разрешаване, могат да продължат дълго време, а голяма част от мебелите ви сериозно да си изпатят. Често това поведение е трудно и за собствениците, и за мъркащите животни. Въпреки това, решения има. Наблюдавайте мъркащата си красавица и се опитайте да откриете причината за действието.

Имали ли сте проблеми с маркирането при женски котки? Споделете ни в коментар как се справихте! Вашата история, би могла да помогне на друг читател.

Вижте още:

Какво трябва да знаем за маркирането при мъжките котки

Как протича половият цикъл при женските котки

Как да почистим котешката урина

Виж още