Котката ви уринира пред тоалетната? 14 решения, които да опитате!

котешка тоалетна Снимка: iStock

О ткриването на малка локвичка котешка урина пред тоалетната може да бъде разочароващо, но котката ви не прави това нарочно! Когато се задълбочим в причините, поради които мъркащите животни не използват тоалетната си, те могат да се разделят на две категории: медицински и поведенчески.

Изключително важно е да разберете коя от тези категории е причината за навика на котката ви да уринира извън обособеното място, а след това да разберете какъв точно е проблемът. Това ще ви даде инструментите за решаване на проблема, така че ще почиствате урината на котката си от единственото място, където то трябва да бъде - в котешката тоалетна!

Медицински причини, поради които котките уринират извън тоалетната

Ако гальовният приятел е уринирал пред тоалетната си повече от веднъж, първото нещо, което трябва да направите, е да си уговорите среща с ветеринарния лекар. Той ще прегледа котката ви, може би ще ви назначи няколко теста и ще ви съобщи дали котката ви страда от медицинско състояние. Възможно е котката ви да се нуждае от лечение, което да ѝ помогне да се почувства по-добре. Основните медицински проблеми, които могат да накарат на котките да ходят до тоалетна извън нея могат да бъдат:

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Камъни в пикочния мехур

Камъните и кристалите в пикочния мехур могат да се натрупат и да предизвикат дразнене. Ако не се лекуват, те могат да доведат до запушване на уретрата. Котките с камъни в пикочния мехур често имат и инфекция на пикочните пътища. Вашият ветеринарен лекар ще трябва да извърши рентгенова снимка, за да види размера и броя на камъните или кристалите. След като камъните в пикочния мехур и инфекцията на пикочния мехур бъдат излекувани, котката ви трябва да се върне към нормално използване на кофата за боклук.

Някои малки камъни могат да се разтворят, ако включите котката си на специфична диета по лекарско предписание. Други ще се нуждаят от хирургично отстраняване.

 • Ендокринно заболяване

Този общ термин обхваща редица медицински състояния, включително диабет и проблеми с щитовидната жлеза. Ако сте забелязали, че котката ви пие вода по-често, както и че уринира повече в и извън тоалетната , уведомете ветеринарния си лекар. Той ще извърши диагностични тестове, за да установи от какво точно заболяване страда котката ви, той ще може да изготви план за лечение.

 • Хронично бъбречно заболяване

Когато бъбреците на котката не функционират нормално поради хронично бъбречно заболяване, неподходящото уриниране е често срещан признак. Заведете котката си на ветеринарен лекар за пълен преглед, включващ проби кръв и урина. Хроничното бъбречно заболяване не се лекува, но е възможно да се забави прогресирането му. Вашият ветеринарен лекар ще ви насочи към конкретните стъпки за лечение в зависимост от стадия на заболяването, в който се намира котката ви в момента. Освен това котката ви ще трябва да спазва специализирана диета и да поддържа приема на вода.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • Идиопатичен цистит

Циститът е медицински термин за възпаление на пикочния мехур, а идиопатичен означава, че причината е неизвестна. Котките с идиопатичен цистит могат да имат кръв в урината. Вашият ветеринарен лекар ще иска да направи анализ на урината, за да провери дали няма бактериални инфекции или камъни в пикочния мехур.

Идиопатичният цистит често се лекува чрез промяна на диетата на котката и обогатяване на околната среда. Някои котки се нуждаят и от обезболяващи лекарства и евентуално от лекарства против тревожност.

 • Инфекция на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища могат да се появят самостоятелно или в комбинация с някое от споменатите по-горе медицински състояния. Бактериите в урината на котката ви причиняват възпаление и дискомфорт и могат да доведат до болка и запушване на уретрата. Инфекциите на пикочните пътища се срещат по-често при мъжките котки. Ако забележите, че котката ви се напъва да пишка, но не може да го направи, може да има частично или пълно запушване на пикочните пътища. Ако не се лекува, запушването на пикочните пътища може да доведе до фатален край за 24-48 часа, затова заведете котката си на ветеринар възможно най-скоро.

Някои гальовни животни се нуждаят от операция за отстраняване на запушването, докато други ще се възстановят с антибиотици. Бързото лечение е от съществено значение. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча диета, специално разработена за котки с проблеми с пикочните пътища.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • Артрит

Ако възрастната ви котка има артрит, тя може да се затруднява да се качва в кутията с високи стени. Решението може да бъде просто да реши да върши работата си извън тоалетната! Ако знаете, че котката ви има артрит или друго заболяване на ставите, опитайте се да я наблюдавате, когато отива да използва тоалетната, за да можете да проверите дали се затруднява.

Преминете към ктоалетна с един снижен ръб или по-плитка кутия. И двете ще бъдат по-лесни и по-удобни за котката ви да се качва в тях. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча и добавки за стави или болкоуспокояващи лекарства, в зависимост от сериозността на ставните проблеми на котката ви.

Поведенчески причини, поради които котките уринират извън тоалетната

Ако котката ви е посетила ветеринарния лекар и е била изчистена от всякакви медицински състояния, следващата стъпка е да разгледате поведенческите причини за пикаенето пред кутията за боклук.

 • Мръсна тоалетна

Котките са чисти същества, така че ако са чакали по-дълго от обичайното, за да почистите котешката тоалетна, тя може просто да реши да не я използва. Ако имате няколко котки и през голяма част от деня не сте в къщи, уверете се, че има достатъчно тоалетни, които да бъдат разпределени из къщата, за да могат те да ги използват.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • Миризма на застояла урина

След като котката ви е уринирала извън тоалетната, миризмата на застояла урина може да остане дълго време, след като сте си помислили, че сте я почистили. Обикновеният сапун или дезинфектант не са достатъчни, за да премахнат миризмата на котката, така че тя ще продължи да ходи на същото място, защото то мирише на нея!

Почистете старателно всички петна от урина с ензимен почистващ препарат, предназначен за отстраняване на котешка урина. Това разгражда съединенията в урината, които котката усеща, но вие не.

 • Стрес или безпокойство

Вашата котка може да се преструва, че е смела, но всъщност е чувствителна душа, която може да се стресира доста лесно. Ако сте променили обстановката на котката, преместили сте мебелите, довели сте нова котка вкъщи или дори имате продължителен гост в къщата, всичко това може да е достатъчно, за да стресира котката ви.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако подозирате, че котката ви е стресирана, обърнете се към ветеринарния си лекар. Можете да използвате феромонен дифузер, за да накарате котката си да се чувства по-сигурна, или да се уверите, че котката ви има "зона" в къщата, която е само нейна. Разбира се, уверете се, че в нея има чиста тоалетна!

 • Затруднен достъп до тоалетната

Ако котешката тоалетна е трудна за влизане и излизане от нея, котката може просто да реши да уринира до нея. Това може да е достатъчно близо в техните очи! Ако котката ви е стара и скована и тоалетната е с високи стени, може да я сметне за твърде трудно достъпна. Същото важи и за котенцата, които може да имат затруднен достъп до по-висока от средната кутия за боклук. Някои котки не харесват покрити тоалетни, докато други ги предпочитат.

 • Прекалено малка тоалетна

Ако имате голяма котка и тоалетна с обикновен размер, тя може да е твърде малка за нея. Възможно е да се качват в кутията и да се опитват да си свършат работата в нея, но в крайна сметка да го правят през ръба! Затова просто купете такава с подходящ размер.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • Тоалетната е на неподходящо място

Може би си мислите, че най-доброто място за котешката тоалетна е в коридора, за да можете лесно да я почистите, но котката ви вероятно има други идеи. Котките предпочитат тихо място за своята тоалетна, където няма да бъдат обезпокоявани от кучето или тичащите наоколо деца.

Поставете котешката тоалетна на тихо, но достъпно място. Може да се наложи да поставите няколко тоалетни в къщата и да си обърнете внимание кое място предпочита котката ви.

 • Неправилен вид тоалетна

Ако наскоро сте сменили марката или вида на котешката постелка, това може да е проблемът. Котките са създания на навика, а някои не се адаптират добре към промените. Някои котки не харесват текстурата или миризмата на определени тоалетни и просто няма да използват някое друго място, ако не им харесва тоалетната. Експериментирайте с различни видове пясък, за да видите кой се харесва на котката ви. Най-добре да заложите на неароматизиран.

 • Недостатъчен брой тоалетни

Ако имате няколко котки и някои от тях са териториални, може да се окаже, че не всички котки искат да използват една и съща тоалетна. Това може да доведе до ходене до тоалетна извън нея.

Добавете повече тоалетни в дома. Препоръчва се по една тоалетна на котка и една резервна. По този начин никоя от котките ви няма да се конкурира за ресурси и винаги ще има свободна тоалетна, когато имат нужда от нея.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Виж още