10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

Мейн куун на рафт Снимка: iStock

А ко сте любители на семейство котки и подхождате с истинско благоговение към тях, тази статия може да ви се стори интересна. Ако пък имате интерес към тигри, лъвове, пантери и големи представители и искате всъщи да имате спътник, който да напомня дори мъничко на тях - имаме идея за вас!

Съществуват малко по-големи представители на обикновените домашни котки, които освен, че са законни и няма да ви изядат на закуска, са изключително добри спътници на хората.

Имайте предвид, че тези красавци носят своите недостатъци. Поради размерите си, трябва да им предвидите известно място в жилището си. Не биха се чувствали комфортно, ако живеете в малък апартамент. Също така, пренасянето им или посещението при ветеринар могат да бъдат по-голямо предизвикателство от обикновено. Освен, че ви трябва огромна клетка, имате нужда и от физическа сила, тъй като някои от тези великолепни животни достигат до 15 кг.

Нека видим кои са тези впечатляващи с размерите си породи!

Dogsandcats.bg

1. Мейн куун 

Този красавец е често сравняван с куче. Представителите на тази порода са много неща. Те са страхотни семейни домашни любимци, обичат разходки, изключително интелигентни и добри. Това е най-голямата порода домашна котка. Достига до невероятните 15 килограма. Макар и на пръв поглед да изглежда леко страшен, веднага щом го погалите ще се убедите в обратното. Мейн куунът е невероятно дружелюбен и търпелив. Ако решите да отглеждате този представител - пригответе се за много грижи за козината. Тази котка е доста пухкава и рошава.

2. Савана

Този гальовен представител е кръстоска между домашна котка и сервал, който е средноголяма дива африканска котка. Сред любителите на големи котки, заема челно място, поради екзотичния си вид, подобен на леопард. Достига до 11 килограма. Ушите му са изострени, а по характер са доста диви, енергични и интелигентни. Ако имате такова животинче вкъщи, трябва да сте сигурни, че не се отегчава, тъй като кръвта му блика енергия. Нуждае се от физическа и умствена стимулация, така че бъдете готови да се забавлявате.

3. Сибирска котка

сибирска коткаСнимка: iStock

Представители на тази порода са големи, здрави и интелигентни. Сибирските котки са особено любвеобвилни и игриви, което прави ги страхотни големи домашни любимци. Могат да достигнат до 10 килограма. По името ще се досетите, че този мъркащ представител обича студено, така че е отличен избор, ако живеете на място с по-хладен климат. Обикновено са много възпитани, добри с деца и дори не изискват твърде много грижи. Единствено, трябва да се грижите за трислойната им козина, тъй като може да се оплете. В допълнение, сибирците са едни от най-подходящите домашни любимци за хора с алергии, тъй като няма да кихате от нея.

Вижте още:

9 хипоалергенни котки за хора с алергии

4. Норвежка горска котка

Тези харизматични представители достигат до 10 килограма. Подобно на Сибирците, те са отличен вариант за семейство, тъй като са силни, здрави, мили и лоялни. Поради пухкавата си козина, могат да живеят без проблем на студено, но имайте предвид, че трябва често да сресвате козината им. Също така са отлични катерачи и се радват на приключения навън.

5. Рагдол

Рагдол е приятелска, обичаща хората и други домашни любимци голяма порода. Достига до 9 кг, има дълга, красива козина. Тези котки са доста спокойни, тихи и невероятно социални с хората. Повечето от тях имат невероятно красиви сини очи, така че могат лесно да ви накарат да се влюбите в тях.

6. Рагамъфин

Тези представители са дружелюбност и сладост облечени в котка. Известни са с това, че обичат всички членове на семейството и са много щастливи, когато са сред хора. Можете да се досетите, че няма да ви се зарадват, ако дълго ги оставите сами. Ако искате да си имате верен другар, който ви следва навсякъде вкъщи - Рагамъфин е вашата порода. Достигат до 9 килограма, а за пухкавата им козина трябва да проявявате особени грижи и да почиствате доста често мебелите си.

7. Чаузи

Това е екзотично изглеждаща порода, много активна и интелигентна. Поради дивите си корени притежава отлични ловни умения и царствено поведение. Това е древна порода, която ни връща в Древен Египет. Името ѝ идва от латинското име „felis chaus“, което означава „котка в джунглата“. „Felis chaus“ е също ѝ вид дива котка, която на български език се казва Тръстикова котка. Макар и вече да е опитомена, тази котка все още е доста дива, и би могла да прояви агресия, ако е уплашена или разочарована, така че възпитанието играе важна роля. Достига до 6 килограма. 

спящо чаузиСнимка: iStock

8. Британска късокосместа 

Обратно на Чаузи, Британската късокосместа се слави със спокойствието и мързела си. Ако сте заети, тази порода е чудна за вас, тъй като не изисква много внимание. Задължително е да се грижите за диетата ѝ, тъй като тази котка прекарва удивително много часове спейки без да се движи, което води до надебеляване. Здравословното тегло на този представител е до 8 килограма. 

9. Шартрьо

Това е френска, рядка порода, която може да се сбърка с Британската късокосместа. Тя е една идея по-малка от нея, като достига най-много до 7 кг. По характер тези приятели са любезни, лоялни и се адаптират бързо. Те са страхотни спътници, които често ще ви поздравяват със звучно мъркане. 

10. Турски ван 

Тези представители могат да тежат до 8 килограма. Разбират се добре с хората и са много игриви. Поради светлите си очи, и бялата козина имат склонност към глухота. Терминът „ван” описва бели котки с цветни петна по козината си. Тези представители произхождат от суров, отдалечен регион на Близкия изток.

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи?

11. Американски бобтейл 

По държание, Американският бобтейл, напомня на куче. Тези предтавители са много игриви, адаптивни и любящи. Интересното е изключително късата опашка, типична за породата. На килограми може да порасне до 7 кг.

12. Бенгалска котка

Последният представител на по-големите домашни котки е Бенгалската, която достига до 7 килограма. Тези малки леопарди са невероятно красиви и изящни животни. Трудно може да се повярва, че Бенгалските котки са опитомени. Те са атлетични, с шарена окраска, на пръв поглед изглежда сякаш току що е излязла от джунглата. По характер също подсказва за дивата си природа - Бенгалските котки са много енергични, така че се пригответе за забавления!

Големите на размер котки са отлични гальовни спътници. Някои от тях са чудна компания за приключения навън, други пък предпочитат повече комфорта на дома. На която и порода да се спрете, бъдете сигурни, че за нито една няма да съжалявате!

Виж още