Котките имат ли антисептични езици?

котка ближе Снимка: iStock

К отките имат инстинктивно желание да оближат раните си, защото за тях това има успокояващ ефект. И все пак основната причина мяукащите животни да ближат отворените си рани е, че слюнката може да помогне за ускоряване на лечебния процес.

Слюнката на котките има антисептични, антибактериални и лечебни свойства. Езиците на котките обаче са покрити с вредни бактерии. Ако вашата котка оближе раната си и я остави на мира, слюнката ще има лечебен ефект. Но ако продължава да ближе раната, това може да доведе до инфекция.

Можем ли да кажем, че котешките езици са антибактериални?

котка ближеСнимка: iStock

Слюнката на котка съдържа някои вредни бактерии. Тя обаче има и антибактериални свойства. Ето защо котешката слюнка има репутацията на естествено антибактериално средство, тъй като съдържа следните компоненти:

Dogsandcats.bg
  • Лактоферин: антиоксидантен протеин с антибактериални и противогъбични свойства, открит в сълзите и слюнката на много животни
  • Дефензини и цистатини: Пептиди в котешка слюнка, които имат антибактериални свойства
  • Лизозим и пероксидаза: Ензими, които разграждат вредните бактерии в клетъчната стена
  • Нитратни съединения: Разграждат азотните оксиди в кожата, предотвратявайки растежа на бактериите

На теория езикът на котката има антибактериални свойства. Но би било неточно да се каже, че езикът на котката е напълно антибактериален. Котешката слюнка е колкото вредна, толкова и полезна.

Чисти ли са езиците на котките?

Въпреки че слюнката на гальовните животни има антибактериални и заздравяващи рани свойства, не е трудно да се каже, че езиците на котките са чисти. Котките изследват света с устата си, така че езикът на котката е домакин на редица бактерии, както добри, така и лоши.

Подвеждащо е да се твърди, че слюнката от котка е чиста и стерилна. В крайна сметка прекомерното близане на рани ще доведе до вкарване на вредни бактерии в кръвта на котката. Ако тя започне да почиства раната си, това може да доведе до инфекция.

Абсцесите (дълбоки кожни инфекции) са често срещано заболяване при котките. Абсцес възниква, когато бактерии, вероятно произхождащи от слюнката, навлязат в раната и причинят болезнена инфекция. Дори ако резултатът не е толкова тежък, може да бъде проблематичен.

котка ближеСнимка: iStock

Защо котките ближат раните си?

Много животни почистват раните си с езика си. Това е инстинктивен модел на поведение, който трудно може да бъде предотвратен. Котките ближат раните си поради:

  • Чистота – бодлите по езика на котката премахват мръсотията от раната. Това помага за предотвратяване на бактериална инфекция.
  • Безопасност – измиването на раната премахва миризмата на хищници, насърчавайки чувството за безопасност и сигурност.
  • Самоуспокояващо – облизването и подстригването насърчават релаксацията при котките.
  • Облекчаване на болката – Някои компоненти на котешка слюнка осигуряват облекчаване на болката.
  • Възстановяване – Слюнката има някои антибактериални и лечебни свойства. Ето защо много животни имат естествено желание да ближат раните си.

Въпреки че има ползи от почистването на рани, прекаленото близане може да бъде опасно за мъркащия приятел. За съжаление, прекомерното почистване на рани е често срещано явление. Това е поведение, което собственикът трябва да наблюдава внимателно.

В допълнение към бактериите, езиците на котките могат да съдържат следи от токсини, песъчинки или мръсотия. Никога не знаете къде е била котката ви или какво е имала в устата си.

Това се отнася за ранена котка или друг домашен любимец в дома. Котките понякога се грижат една друга, за да подобрят комфорта след негативно преживяване. Просто се уверете, че тези добри намерения не водят до дългосрочни здравословни проблеми.

Котешките езици лекуват ли рани?

котка ближеСнимка: iStock

Котка, която ближе своите порязвания и ожулвания може да бъде плюс и минус. Котешката слюнка може да помогне да се възстанови, тъй като има някои антибактериални и лечебни свойства.

Актът на облизване може да бъде самоуспокояващ и облекчаващ болката. Напълно нормално е котките да ближат раните си, за да премахнат мръсотията, така че това поведение обикновено не е причина за безпокойство, когато се прави умерено. За съжаление, прекомерното близане с грапавия като шкурка език, може да се превърне в проблем за някои котки.

Трябва да се помни, че слюнката на котките не може да се бори с всички видове инфекции. Наистина, дълбоките кожни инфекции са често срещани при котките. Това предполага, че близането на рани не е достатъчно, за да предпази микробите или бактериалните инфекции.

Ето защо на котките се поставят яки след операция. Близенето на рани може да стане прекомерно и опасно за шевовете, които могат да се разкъсат.

Котешкият език има антисептични свойства. За съжаление, те се противопоставят на опасни бактерии. Това означава, че котешката слюнка не трябва да се разглежда като лек за всичко. Със сигурност никога не може да се счита за заместител на лекарства или лечение от ветеринарен лекар.

Виж още