Колко дълго котките помнят даден човек

котка и стопанин Снимка: iStock

П редставете си следното: подготвяте се да прекарате лятната си ваканция в друга държава аз по-продължително време. Опаковате всичко необходимо и тогава виждате, че котката ви наблюдава, седнала върху куфара ви. Тъй като не може да дойде с вас, тя ще остане вкъщисъ съквартиранта ви за 2 месеца. Минава ви мисълта дали ще ѝ липсвате? Ще ви познае ли, когато се върнете след два месеца?

Дали котката ми ще помни лицето ми след като отсъствам по-дълго?

Когато мислим за „спомени“, това, което ни идва наум, е способността на човека да си спомня определени събития, места, хора и случки, наред с други неща, които сме преживели. Въпреки че гальовните животни са склонни да помнят лицето ви след дълъг период от време, важно е да се отбележи, че те съхраняват спомените си по различен начин от този на хората.

котка и стопанинСнимка: iStock

  • Краткосрочна памет на котките

Краткосрочната памет е припомнянето на информация след кратък период от време, може би няколко минути, часове или един ден, до окончателното ѝ забравяне, когато вече не е актуална или полезна. Краткосрочната памет на котките обаче работи по малко по-различен начин. Установено е, че котките са в състояние да задържат информация до 16 часа.

Dogsandcats.bg

Краткосрочната памет на котките играе решаваща роля в техните инстинкти за оцеляване, като им дава възможност да запомнят местата, където има много плячка, убежище или опасност. Подобно на хората, достатъчното повторение и излагане на информацията може да доведе до съхраняването ѝ в дългосрочната памет.

  • Дългосрочна памет на котките

Когато дадена част или набор от информация се репетира и повтаря достатъчно, тя се кодира в дългосрочната памет. Хората имат епизодична памет, която е способна да припомня конкретна информация, като например телефонните номера на родителите ни, имената на близките ни или къде сме празнували последния си рожден ден. За разлика от нас, гальовните животни имат асоциативна памет, която включва припомняне на спомени или информация в асоциация с минали преживявания, независимо дали са положителни или отрицателни.

котка и стопанинСнимка: iStock

Котките свързват определени неща с положителни или отрицателни преживявания в миналото и могат да съхраняват информация до 10 години! Въпреки че мъркащите животни наистина имат продължителна дългосрочна памет, те са изключително селективни по отношение на информацията, която съхраняват, като избират тази, която по принцип е полезна за тях.

Котки, които помнят хората

Котките имат дългосрочна памет, но поради селективността на мъркащите животни по отношение на спомените, които запазват, кучетата имат по-добра способност да запомнят хора и техните лица главно поради по-дългото общуване с хората, а не поради мощта на мозъка. Независимо от това котките наистина помнят лицата на хората.

Подобно на другите неща, които съхраняват в дългосрочната си памет, мяукащите животни свързват хората в живота си с положителни или отрицателни преживявания, които са имали. Може би те запомнят лицето на един човек, защото той им осигурява храна, а след това лицето на друг човек, защото той често ги гали и си играе с тях. „

Хората могат да бъдат запомнени от котките и чрез асоциирането им с негативни преживявания, може би в даден момент човекът е наранил котката или може би ѝ е отнел храната. Поради тази причина мъркащите животни са известни с това, че са злопаметни. Котката може да се държи по различен начин спрямо този човек, като проявява агресивно поведение или напълно го избягва, като всичко това се дължи на асоциацията на лицето на човека с негативни преживявания.

Собствениците липсват ли на котките си?

котка и стопанинСнимка: iStock

Промяната в поведението на котката в отсъствието на нейния собственик може да се приеме за липса на човека, но това не е съвсем така. Промените в поведението може би включват прекомерно унищожаване на мебели или уриниране на неподходящи места в къщата. Котките са естествено тревожни същества и тревогата им, че са останали сами е съвсем нормална.

Ако отивате на почивка за няколко месеца - мъркащият приятел едва ли ще ви забрави. Както разбрахме котките са способни да съхраняват дълго време информация, с помощта на асоциативна памет, но друг е въпросът какво избирит да запомнят - дали вашето лице, глас или държание.

Виж още