Котките имат ли мигли?

очи на котка Снимка: iStock

К ато собственици или любители на котки е нормално да си задаваме странни въпроси не само за поведението на мяукащите животни, но и за тяхната анатомия. Директният отговор на въпроса дали котките имат мигли е - да, имат. Те просто не са лесно забележими. Миглите на котките са със същия цвят и дължина като козината им, така че се сливат. Какво още можем да научим за тази част от тялото, ще  разберем сега!

Защо котките имат мигли?

очи на коткаСнимка: iStock

Макар че трудно можете да забележите котешките мигли - те играят важна роля за мяукащия приятел. Подобно на човешките мигли, котешките такива предпазват очите от мръсотия и бактерии. Котките обаче не се нуждаят от дълги мигли, каквито имат повечето хора. Лицевата им козина и мустаци също предпазват тялото на гальовния приятел от чужди предмети, които могат да влязат в очите им.

Любопитен факт за котешките мигли е, че всички породи имат с изключение на една - Сфинксът. Тези приятели нямат пухкавата козина на повечето котки, а са покрити с много фин слой мъх по телата си.

Dogsandcats.bg

Третият клепач на котките

Котешките очи са по-сложни, отколкото предполагате! Гальовните приятели не само имат мигли, но имат и трети клепач, който служи за мембрана.

Има някои основателни причини вероятно никога преди да не сте забелязвали третия клепач на котката си. Първо, тази мембрана е донякъде скрита. Намира се под горния и долния клепач, във вътрешния ъгъл на окото. Второ, клепачът се движи диагонално през окото, твърде бързо, за да го забележат повечето хора.

Котките често изглеждат така, сякаш присвиват очи, а третият им клепач се отваря и затваря, без да го осъзнавате.

Проблеми с миглите, които могат да се появят при домашните котки

С всяка част от тялото на гальовният приятел може да се появи проблем и миглите не са изключение. Съществуват три заболявания на котешките мигли - трихиаза, дистихиаза и ектопични реснички.

очи на коткаСнимка: iStock

Трихиазата е врастнала мигла, докато дистихиазата е мигла, която расте на необичайно място на клепача на котката. Ектопичните реснички се появяват, когато миглата на котка расте през вътрешната страна на клепача. Тези състояния се срещат и при хората и са относително редки, но могат да предизвикат дискомфорт за вашата котка и изискват ветеринарно лечение.

Най-очевидният признак, че миглите на гальовният спътник ги притесняват, е честото близане в областта на очите или прекомерно мигане. Може също да забележите, че вашето коте има сълзящи очи, забележимо потрепване на клепачите и промени в цвета на очите.

Вероятно не можете да видите миглите на вашата котка, но повечето породи ги имат. Мъркащите животни нямат дълги мигли като нас, защото имат други физически характеристики, които предпазват очите им, като например - козината. Точно тя, зедно с мустаците предотвратяват навлизането на мръсоти, прах или чужди тела в очите на котките.

Виж още