Как да успокоя котката ми по време на новогодишната заря

уплашена котка Снимка: iStock

К оледните и новогодишните празници са събития, които всяка година чакаме с нетърпение. Дали заради вкусната храна, времето прекарано със семейството, подаръците, снега или почивката от работа, няма спор, че всички сме развълнувани!

За собствениците на домашни любимци тези празници могат да бъдат до известна степен предизвикателни, а за котешките родители дори малко „по-постни“ откъм коледна украса. Ако сме успели да надхитрим гальовния пакостник и все пак сме опазили елхата, ни остава още един подвиг - Нова година. Макар и да чакаме с нетърпение празника със семейство и приятели, никой собственик на домашен любимец няма как да остане безразличен към предстоящите фойерверки.

Дори и да е красиво да видим небето озарено в различни цветове, за съжаление за нашите мяукащи приятели, кучета, както и животните живеещи на улицата, това е едно от най-стресиращите събития, които могат да имат страшни и продължителни последици върху тях.

уплашена коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките и кучетата имат много по-развит слух от нашия. Мъркащите животни са способни да чуват звуци на много високи честоти или т.нар. ултразвуци, които хората не можем да доловим. Ако трябва да сме точни гальовните животни чуват звуци от 45 до 85 000 херца, докато хората - само от 20 до 20 000 херца.

Щом за нас звукът от фойерверките е твърде силен, представете си как се чувстват котките и другите животинчета.

Има и още един фактор, който не е за пренебрегване. Котките не познават нашия свят. Те не знаят, че всички странни (за тях) бръмчащи и жужащи звуци от хладилника, рутера, телевизора, лаптопа и т.н. идват просто от предмети.

За гальовните приятели всеки звук, който е непознат и неестествен, може да представлява заплаха. Водени от инстинктите си, котките тълкуват тези тонове като опасност без да знаят как да се защитят.

Макар и домашната ви котка да е свикнала със звука на домакинските уреди, тя със сигурност не е подготвена за бумтежа на новогодишните фойерверки.

Въпреки че все повече и повече надделява мнението, че зарята трябва да се прекрати и макар в някои градове официалната новогодишна заря да се преустановява, много домакинства ще продължат традицията.

Именно затова сме ви подготвили съвети как можете да успокоите котката си по време на това събитие:

  • Бъдете сигурни, че всички прозорци и врати са затворени

Когато котките се стресират, те се объркват и в паниката си могат да избягат много лесно. Лошото е, че губят чувството си за ориентация и шансът да се върнат не е голям. Всъщност, на Нова година има множество случаи на избягали от дома животни. Макар че това се среща по-често при кучетата, котките са изключително пластични, могат да се напъхат на невероятни места, което означава, че са способни да се изплъзнат за секунда и през минимално открехнатия прозорец.

Затова проверете всички котешки вратички, прозорци и врати. Също така, затворените прозорци и врати ще заглушат мощния звук от фойерверките.

уплашена коткаСнимка: iStock

  • Покрийте прозорците

Котките могат да се уплашат не само от оглушителния звук, но и от светлините. За да предотвратите това - пуснете щорите, пердетата или завесите.

  • Уверете се че информацията в микрочипа е актуална

Ако наскоро сте сменили адреса или телефонния си номер - трябва да ги актуализирате. Тези чипове идват истински на помощ, когато домашен любимец избяга и се загуби. Ако на чипът е записан старият ви телефонен номер или адрес, това ще затрудни силно намирането на животинчето.

  • Обособете скривалище

В случай, че мяукащият ви приятел си има любимо място, където се крие винаги когато е уплашен - уверете се, че той има достъп до него. Можете да го направите още по-комфортно за него като поставете там любими играчки, одеяло, храна и вода. Можете дори да го насърчите да се оттегли там преди началото на зарята, като му предложите лакомство.

Ако котката ви си няма любимо убежище, можете да приготвите картонена кутия с одеяла, лакомства и играчки. Не забравяйте, че това място трябва да бъде далеч от прозорци или врати, където звукът от зарята би бил силен. Поставете скривалището в по-спокойна част на жилището, което котката ви харесва.

уплашена коткаСнимка: iStock

  • Не взимайте котката си на ръце

Повечето мяукащи животни не обичат да ги взимаме на ръце и да ги гушкаме като бебета. Дори и някои да се примиряват за няколко секунди с това, всички знаем как те бързат да се отскубнат от ръцете ни. В ситуация, в която мъркащият ви приятел е стресиран, лош ход е да го притискате и гушкате, освен ако той не харесва това.

Можете да го хванете, за да го занесете до тиха стая или обособеното му скривалище, но след това най-добре го оставете, за да се скрие сам.

  • Пуснете музика за фон

За да отвлечете вниманието на котката си от оглушителната заря, включете телевизора или пуснете приятна, спокойна музика на нормална, ниска сила на звука, както го правите обикновено. Това може да подейства успокояващо на котката ви, тъй като тя ще се заслуша в по-ниския звук за фон, който чува обикновено всеки ден и ще отклони вниманието си от пиратките.

  • Дръжте се спокойно

Котките могат да са много проницателни и, ако забележат, че вие се държите необичайно - следвате ги навсякъде или изглеждате притеснени - те ще усетят, че наближава опасност. Ако видят, че вие се държите съвсем нормално и невъзмутимо въпреки звукът от фойерверките, те ще разберат, че нищо лошо не предстои да се случи. Можете да говорите на котката си с тих и спокоен глас, както го правите по принцип и да игнорирате напълно звука навън.

  • Използвайте продукти с феромони

В зоомагазините можете да откриете спрейове, дифузери или кърпички с котешки феромони. Те могат значително да успокоят котката ви, защото имитират естествените миризми, които излъчват котките. Както на нас, хората ни действа успокояващо да помиришем дрехата на любим човек, по същия начин котките се успокояват от тези ухания. Ако се притеснявате дали домът ви ще мирише лошо от тях - хубавото е, че хората не можем да ги доловим, защото нямаме толкова развито обоняние.

уплашена коткаСнимка: iStock

  • Не оставяйте котката си сама у дома

Ако имате мъниче, което наскоро сте осиновили или това е първата Нова година на котката ви - препоръчително е да останете у дома. Факт е, че някои котки остават непукисти дори при целия шум навън, но ако все още опознавате домашния си любимец - най-добре останете да му правите компания и да го подкрепяте.

Ако гальовният ви приятел е пораснал и това не е първата му Нова година, знае как да се скрие и не се стресира - бихте могли да подсигурите неговото тихо пространство и да го оставите сам. В случай че котката ви е силно тревожна по принцип или е още бебе - погрижете се да има компания.

Разбира се, бихте могли да поверите гальовния си спътник на някой ваш доверен приятел или роднина, който има опит с домашните любимци и ще знае как да се погрижи за котката ви.

Надяваме се тези съвети да са ви от полза и да направят празника максимално спокоен и приятен за всички!

Вижте още:

Как да спасим коледната елха от домашната си котка

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Виж още