Котките социални ли са или самотници?

домашна котка Снимка: iStock

П овечето хора гледат на котките като на отчуждени, тъй като имат репутация на животни, които прекарват доста време сами и ценят личното си пространство. За разлика от кучетата, които са много социални и отчаяно се нуждаят от внимание, вашата котка може да е по-доволна да се забавлява сама. Това обаче не е вярно за всички котки и някои са приятелски настроени и винаги готови за гушкане. Това повдига въпроса дали котките са истински самотници или социални животни в същината си.

Котките са социални същества, които обичат компанията. Много обаче зависи от това как са били отгледани и социализирани като котенца.

Ако една котка бъде отделена от котилото си твърде млада, тя ще стане недоверчива към хората и другите котки. Котка с добър опит с други котки и хора ще израсне по-дружелюбна и по-общителна.

Dogsandcats.bg

домашна коткаСнимка: iStock

Това не означава, че котките са естествено създадени да бъдат толкова жадни за внимание, ако ги сравняваме с кучетата. Те все още имат свои собствени уникални начини за общуване и показване на обич. Дори ако една котка изглежда по-отчуждена, тя все още се нуждае от любов и време за свързване.

Пренебрегването може да доведе до самота и невротично поведение. Повечето котки нямат нищо против да прекарват известно време сами, но се разстройват, ако нямат компания.

Всички котки ли предпочитат самотата

Ако се опитате да привлечете вниманието на котката си, тя може просто да ви игнорира. Тя не винаги ще реагира на опити за игра и може да си тръгне, ако се опитате да я погалите. Това може да накара котките да изглеждат асоциални.

Въпреки това дистанцирано разположение обаче, котките не са самотни създания. Дивите котки, които оцеляват на улицата без хора, образуват колонии. Тези колонии се състоят от майки котки, техните деца и близки роднини. В тези колонии женските котки си помагат взаимно при отглеждането на малките, предразването от опасности и борбата с натрапници.

Социални ли са котките с други котки

Котките обикновено са приятелски настроени към други котки. Това обаче зависи от това как е отгледана котката. Котенцата се научават как да се държат правилно с други котки на възраст от 2 до 14 седмици. По това време те си играят с други котенца и се научават как да контролират силата зад своите ухапвания и драскотини. Те също научават различни сигнали за езика на тялото от майка си.

Котенцата, които са лишени от това взаимодействие, стават изключително недоверчиви към другите котки. Те са инстинктивно предпазливи, защото не знаят как да реагират правилно на езика на тялото.

Възрастните котки, които са слабо социализирани, често ще проявяват непостоянно, териториално или агресивно поведение при среща с друга котка. Възможно е обаче да накарате лошо социализирана възрастна котка да се довери на други котки. Този процес е просто дълъг и стресиращ както за котката, така и за собственика.

Лошо социализираните възрастни котки са склонни да не обичат компанията. Най-добре е да уважавате желанията им и да не ги принуждавате да общуват с други котки.

Социални ли са котките с хората?

домашна коткаСнимка: iStock

Някои смятат, че котките не обичат да общуват с хора и предпочитат да останат сами. Други теории твърдят, че котките използват стопаните си само за храна и подслон. Съществуват обаче редица проучвания, които доказват, че това не е така. Гальовните животни обичат да прекарват времето си с нас. В проучване на котки се предоставят различни стимули - човешко взаимодействие, храна, аромати или играчки.

Изследователите откриват, че котките предпочитат човешкото взаимодействие пред другите три стимула. Вярвате или не, както домашните любимци, така и котките от приюта предпочитат храната на второ място пред социалното време с хората.

Въпреки това проучване, много собственици имат различно преживяване с техните отчуждени котки.

Причини за отчужденост при котките

домашна коткаСнимка: iStock

Котките имат разнообразни характери и често тяхната отчужденост може просто да зависи от това, че просто имат такава личност. Въпреки това, съществуват и много фактори, които да допринесат за тяхното поведение:

  • Липса на социализация, когато са били малки
  • Травматични събития от миналото
  • Страх поради шумове или други животни в домакинството

Как мога да стимулирам котката си да бъде по-общителна?

За да направите сдържаната котка по-социална, обърнете ѝ повече внимание. Според Behavioural Processes, котките са по-склонни да взаимодействат с хора, които им обръщат внимание, отколкото с тези, които ги игнорират. Начините за изграждане на връзка включват:

  • Играйте повече с котката
  • Обучавайте я на трикове
  • Галете я
  • Награждавайте я с лакомства
  • Осигурете ѝ необходимото лично пространство, когато тя го поиска

С това казано, трябва да оставите котката да ръководи тези социални дейности.

Котките са по-отзивчиви към взаимодействието, когато те са тези, които го инициират.

Ако им позволите да поемат водеща роля, това ще направи изживяването по-положително.

домашна коткаСнимка: iStock

Като цяло котките са социални същества, а не самотници. Докато са били отглеждани сред други котки и хора, те трябва да се радват на компанията. Самотниците са котки, които са били малтретирани, лошо социализирани като котенца или отхвърлени от други котки.

Виж още