Колко често трябва да сменям пясъка на котешката тоалетна

котка и тоалетна Снимка: iStock

А ко сте нов собственик на котка, вероятно сте си задавали един много основен въпрос за хигиената на дома  - колко често трябва да сменям пясъка (постелката) на тоалетната?

Отговорът всъщност е - зависи от вида на котешката постелка, която използвате и от броя на котки в домакинството. Сега ще разберем какво значи това!

Сменяне на котешката постелка за тоалетна

Пясъкът или постелките за котешка тоалетна можем да разделим най-просто на: слепващи и абсорбиращи (неслепващи).

  • Слепващите постелки имат функцията да образуват бучки на мястото, където котката ви се е изпишкала. Целта е да видите мръсното място, за да го загребете с лопатка и да почистите.
  • Абсорбиращите постелки не образуват бучки, а както името подсказва - имат свойството да абсорбират миризмата на урина без да образуват топчета.

Относно изпражненията - за тях е ясно, че те могат да се видят (и усетят) лесно при всички видове постелки, така че тях трябва да загребвате и изхвърляте.

Dogsandcats.bg

Колко често трябва да сменям котешката постелка в тоалетната

Ако използвате слепваща се постелка - препоръчително е да почиствате тоалетната всеки ден, но това важи, ако имате само една котка. В домакинство с повече представители (където със сигурност имате и повече тоалетни), може би ще е необходимо да правите това два и дори три пъти на ден.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Все пак, напомняме, че тази „работа“ отнема около 2-3 минути и не е никак трудоемка, така че нямате оправдание да не чистите котешката тоалетна редовно.

В случай че използвате котешки пясък, който абсорбира урината - трябва да следвате упътването на опаковката. Тези видове постелки могат да се използват повече време (2 седмици, дори и повече), след което когато тя стане достатъчно мръста - изхвърляте цялото количество и изсипвате ново.

Както при горния вид - ако имате повече котки у дома - със сигурност ще трябва да подменяте котешкия пясък по-често.

Опасни инфекции от мръсна котешка тоалекна

Почистването на котешката тоалетна е от съществено значение за доброто здраве както на мъркащия приятел, така и на вас.

Котешките изпражнения могат да се заразят с паразит, наречения Toxoplasma gondii. Този паразит се разпространява чрез прием на заразено месо, прием на инфекциозни ооцисти или предаване между майката и бебето. Ако човек се зарази от токсоплазмоза при чистене на заразени котешки изпражнения - могат да се появят грипоподобни симптоми.

Инфекцията е много опасна за бременни жени, защото може да увреди плода! Затова е препоръчително те да не чистят котешката тоалетна или ако го правят - задължително да използват ръкавици, маска и да измият ръцете си.

Разбира се, ако преглеждате и обезпаразитявате редовно котката си, която не излиза на навън - шансът да се зарази почти го няма, но все пак никога няма гаранция. Котките гонят мухи и буболечки, които понякога успяват да влязат в нашия дом, а те често са носители на болести.

Измиване на котешката тоалетна

Освен ежедневното почистване на изпражнения и урина, трябва периодично да почиствате котешката тоалетна с препарат или гореща вода. В зоомагазините можете да откриете такива специално за тази цел.

Не почиствайте в никакъв случай котешката тоалетна с домакински препарати, защото те оставят слой, който може да е опасен за мяукащите животни. В допълнение - тези препарати имат миризма, която може да не е никак приятна за котката ви и това да доведе до проблеми с котешката тоалетна и уриниране или дефекиране извън нея.

Ако имате някакви въпроси относно безопасните почистващи продукти, които да използвате в за тоалетната на вашия домашен любимец, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. Той може да ви препоръча и вид постелка както и да ви даде ценни съвети за правилното почистване и поддържане на котешката тоалетна.

Вижте още:

Как се почиства котешка тоалетна

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Виж още