Как да изкъпя котката си

къпане на котка Снимка: iStock

К отка и вода? Няма да излъжем, ако си признаем, че настръхваме при тези две думи заедно.

За никого не е тайна, че гальовните животни никак не се разбират с водата. Макар и да се налага рядко (на някои собственици с късмет дори никога) да къпем котките си, възможно е да настъпи някакъв момент, в който трябва да го направим. Обикновено това се случва, когато мъркащият пакостник се е добрал до нещо, което не трябва и се е изцапал. Ако пък имате дългокосмест приятел понякога баните не са лоша идея, защото така премахвате излишната мъртва козина и предотвратяване образуването на космени топки в стомаха.

Както при всяка процедура –

винаги е препоръчително да научите котето да свикне от малко, когато се учи на всички нови неща и е много адаптивно.

Dogsandcats.bg

При вече порасналите представители бихте срещали много по-големи трудности, но все пак не всичко е изгубено. Ако пък имате порода с по-рехава козина или почти липсваща като Сфинкс, Донски сфинкс, Петерболд и др., баните са силно препоръчителни, тъй като липсата на козина води до натрупването на масла по кожата, които трябва да се отстраняват чрез баня, иначе могат да се появят кожни проблеми.

И така, настъпил е моментът за котешка баня. Как да подходим, така че котката ни да не полудее, да не се стресира и да не ни издере целите?

Подготовка за котешка баня

За да направите изживяването по-малко стресиращо, подгответе всичко необходимо:

 • Кърпи (можете да изберете няколко стари, които вече не ползвате и да ги „подарите“ на котката си)
 • Котешки шампоан
 • Празна купа, която ще използвате за изплакване

Мястото:

къпане на коткаСнимка: iStock

 • Ваната винаги звучи като най-логичният избор, ако вие и домашният ви любимец ще се чувствате комфортно там.
 • Мивката също не е за пренебрегване. Ако ще къпете малко коте, тя би била много по-удобен вариант от голямата вана.
 • Леген, пълен с вода също може да ви послужи добре.

Преди къпането срешете гальовния приятел, за да отстраните мъртвата козина, сплъстявания, прах или мръсотии, които са се натрупали. По същия начин, по който не разплитаме възлите в косата си когато тя е мокра, така трябва да подходим и към козината на гальовния ни приятел.

Ако пък наскоро сте изрязали ноктите на котката ви – още по-добре, тъй като така намалявате шанса от сериозни надрасквания.

За да успокоите мяукащия приятел преди процедурата можете да поиграете с него, за да се измори, след това да му дадете храна или лакомство. Така ще го накарате да се отпусне в блаженство и да се почувства спокоен.

Къпането

къпане на коткаСнимка: iStock

Следвайте следните стъпки, когато къпете мъркащия си приятел. Ако сте двама души – това ще направи нещата по-лесни, но и сами можете да се справите.

 • Напълнете ваната/мивката/легена с приятна на температура вода – нито твърде гореща, нито твърде студена. Водата трябва да покрива горе-долу половината тяло на котето. В никакъв случай не пълнете ваната догоре!
 • Можете да поставите кърпа на дъното на ваната или гумена подложка, за да може гальовният приятел да стъпи върху нея и да се „закачи“. Хлъзгавата повърхност на ваната би била неудобна и странна за него.
 • Вземете мъркащия приятел в банята и затворете вратата, за да не може да избяга.
 • Бихте могли да поставите във водата и някоя играчка, стига това да провокира по-скоро леко занимание и интерес към нея, а не бурна игра.
 • Поставете котката във водата и ѝ говорете с нежен глас. Не я хващайте силно, защото ще се стресира. Ако изпадне в паника, извадете я и я подсушете. Опитайте пак след няколко дни.
 • Намокрете мяукащия приятел от врата до опашката. Избягвайте къпането в областта на главата.
 • Първо, измийте изцапаните зони с вода, за да сте сигурни, че все пак сте свършили работата, поради която котката ви е в банята.
 • Ако мъркащият приятел е щастлив или поне спокоен – нанесете нежно шампоана и втрийте с масажиращи движения. Това може дори да се хареса на някои животинчета.
 • Изплакнете с помощта на купата, която бяхте приготвили. Пълнете я с вода и изплаквайте нежно. Използването на душа не е добра идея, тъй като котките се плашат от рязката и силна струя вода. Ако все пак душът работи с вашата котка – намалете максимално силата на струята.
 • Извадете котката и я попийте с помощта на кърпи.
 • Повечето мяукащи приятели се плашат от сешоар. Все пак, ако вашата котка не е сред тях – пуснете го на най-ниската степен със студена струя. В никакъв случай не използвайте гореща, защото можете да изгорите гальовния приятел!

Уверете се, че мъркащият ви приятел е сух, за да не настине. Някои котки имат водоустойчива козина, така че тя със сигурност ще изсъхне много бързо, но при други – ще имат нужда от повече време. Най-важното – не забравяйте лакомството и похвалата колко послушно се е държал домашният ви любимец!

Ако в някой момент на процедурата котката ви се чувства очевидно много уплашена и стресирана – не я насилвайте! Прекратете и опитайте пак някой друг път.  

Вижте още:

Как да подкъся ноктите на котката ми

Какво трябва да знаете, преди да се сдобиете с котка Сфинкс

8 породи котки, които обичат водата

Виж още