Какъв тип личност е котката ми

котка си играе Снимка: Pixabay

С ъществуват най-различни тестове за определяне на нашата личност, характер, слабости, силни страни, кой герой от Хари Потър сме и какво ли още не. Може би ще се изненадате, но има и класификация за котките и то не само една, а два различни вида!

Да разгледаме основни характеристики за всяка една от тях, за да можете да определите какъв вид е вашата у дома!

Пет типа личности при котките

Мяукащите ни домашни любимци са много темпераментни и също както хората, имат различни характери и личности. Според проведено проучване в САЩ с „интервюта“ на повече от 200 котки и техните собственици, учените различат пет типа личности при котките„Човешка котка“ (Human cat), „Котка ловец“ (Hunter Cat), „Котка-другарче“ (Cat’s cat), „Своенравна котка“ (Cantankerous Cat), „Любознателна котка“ (Inquisitive Cat).

котка си играеСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg
  • „Човешката котка“ е мечтата на всеки собственик (вероятно от там идва името) – това е мъркащият приятел, който е щастлив сред хората, обича вашия дом и да споделя пространството си с вас. Ще ви поздрави с вирната опашка или ще отърка главата си във вас. Това е и т.нар. lap cat, или котка, която обича да седи в скута на стопаните си и може с часове да се гушка във вас. Тези приятели се чувстват прекрасно в дом с повече хора.
  • „Котката ловец“ е най-дивата от личностите, която редовно взаимодейства с котешки играчки и показва признаци на опитен ловец. Тези приятели няма да се поколебаят да се хвърлят върху новата си играчка и могат да тичат с часове из къщата ви, гонейки прашинки. Тези представители биха се чувствали много комфортно на разходка навън или в къща на двор, където могат да ловуват буболечки и всичко, което се движи.
  • „Котка-другарче“. По сходен начин, по който „Човешката котка“ се чувства прекрасно с хора, този вид характер обича да дели пространството си с друг гальовен приятел. Това е страхотен избор за заети хора, защото така ще сте спокойни, че никой не скучае у дома.
  • „Своенравната котка“, това е типът котка, която се разочарова бързо, ако нещата не се случат както те искат. Тези приятели са много непредвидими, чувствителни и са онези котки, които като нищо могат да ви одерат, ако не желаят да бъдат докосвани. Ако искате да ги погалите – ще трябва да изчакате „позволение“ от тях. Те имат нужда от време да се научат да общуват с хора и биха могли винаги да бъдат малко по-отдалечени и „аутсайдери“.
  • „Любознателната“ котка, това е този мъркащ приятел, който ще изследва и подуши всичко, което донесете в дома си – пликове с покупки, както и ваши приятели, които ви идват на гости. Тези представители искат да са наясно за всичко, което се случва около тях.

Фактори за определене на личността на котките

Друго изследване в Австралия проследява възможните характери на котките, като използва въпросник, включващ характеристики на различните личности. Участват 2800 котки, като собствениците им са попълнили въпросниците. Както американските учени, австралийските стигат до пет основни черни, които определят личността на мъркащия ви приятел:

  • Плашливост – това са котките, които са по-тревожни и страхливи.
  • Общителност – това са „екстровертните“ представители, които се радват на внимание и обичат да са сред хора или други животни.
  • Доминиране – характерно за мъркащите домашни животни, които обичат да показват превъзходството си пред другите котки.
  • Непринуденост – може би всяка „типична котка“ е непринудена, непредвидима, импусивна и не се знае какво може да направи в следващата минута.
  • Дружелюбност – това са приветливите представители, които са привързани, обичат да се гушкат и да прекарват времето си с хора.

Ако още не сте определили какъв тип е котката ви – бързо помислете върху характеристиките!

Вижте още:

Какво мисли котката ми за мен

Виж още