9 очарователни факта за женските котки

котка лежи Снимка: iStock

И скате ли да научите някои интересни факти за женските котки? Затова събрахме най-интересните факти за нашите котешки дами, които сме сигурни, че ще ви се сторят интересни!

1. Едно котило с котенца може да има много бащи

В резултат на факта, че повече от един мъжки може да оплоди яйцата на женска котка, котилото от котенца може да има повече от един биологичен баща. Когато женската котка е разгонена, тя ще произведе много яйцеклетки за няколко дни и може да се чифтосва с повече от един мъжки.

Котките могат да родят от едно до девет котенца в едно котило (обикновено има между четири до шест котенца в котило).

Женските котки могат да имат сексуални отношения с повече от един мъжки, за да създадат котило, което обяснява голямото разнообразие от цветове, шарки и характери, които могат да се видят в тяхното потомство.

Dogsandcats.bg

котка лежиСнимка: iStock

2. Женските котки са склонни да използват повече дясната си лапа

Предполага се, че предпочитанието относно това коя лапа да е водеща при котките може да се различава в зависимост от пола, като женските котки предпочитат дясната си лапа.

Изследователите открили това, след като наблюдавали стотици котки, посягащи към храна или прекрачващи различни предмети.

3. Котките могат да забременеят млади

Гальовните животни обикновено забременяват много млади, а женските котенца могат да се разгонят още на възраст четири месеца. Ако не са стерилизирани или кастрирани, женските котки могат да започнат да имат котенца веднага щом достигнат полова зрялост, което става на около четири месеца от тяхната възраст.

Интересно е, че женските котенца могат да видят света около себе си по-рано от мъжките, защото очите им се отварят по-рано.

Женските са полово зрели между 7 и 12 месеца, докато мъжките са необходими между 9 и 12 месеца. Някои породи, като Мейн Куун, растат по-бавно от други.

4. Женските коткиса по-трудни за осиновяване

След сравняване на данните от различни приюти за котки, нивата на осиновяване на женски котки са значително по-ниски от тези на мъжки котки. Според констатациите женските котки остават в приютите средно по-дълго от мъжките.

Това може да се дължи на мита, че мъжките котки са по-социални и приятелски настроени от женските. Друга възможна причина е, че повечето хора не искат повече котенца и не искат да се справят с котка, която може да забременее. Напомняме, че този въпрос може лесно да се реши с навременна стерилизация на котката.

5. Има по-голяма вероятност женските котки да живеят по-дълго

котка лежиСнимка: iStock

Средната продължителност на живота на женските котки е по-голяма от тази на мъжките. И най-старата котка в света (за всички времена), и най-старата жива котка в света са женски.

6. Женските в колониите се грижат взаимно за малките си

Повечето женски живеят в колонии, където си помагат взаимно в отглеждането и гледането на котенцата си. От друга страна, мъжките живеят сами, така че не им се налага да се конкурират с други мъжки за храна и женски.

7. Топ 3 на най-богатите домашни любимци са женски котки

Гюнтер IV е най-богатият домашен любимец в списъка на богатите на домашни любимци за 2018 г. Grumpy Cat, се класира на второ място. Като се има предвид колко известна е котка е вечно намусената котка онлайн, нейното нетно състояние от 99,5 милиона долара не е изненадващо. През 2019 г. обаче тя почина.

Котката на Тейлър Суифт струва 97 милиона долара благодарение на социалните медии и рекламите, в които участва.

8. Котките цвят калико и „черупка на костенурка” са женски

котка лежиСнимка: iStock

Котката с цвят черупка на костенурка има двуцветна козина, която точно прилича на черупката на костенурката, откъдето идва името.

Палто от калико (трицветна котка) е бяло с оранжеви и черни петна. Според ДНК повечето котки с цвят калико и черупка на костенурка са женски. Причината е, че женските котки имат две X хромозоми, а мъжете имат една X и една Y. Палтата от калико и черупка на костенурка изискват две X хромозоми; следователно те обикновено са женски. Една от 3000 калико котки е мъжка, според изследване.

9. Стерилизираните женски котки живеят по-дълго

Стерилизираните женски котки живеят 39% по-дълго от некастрираните. Това има няколко причини. Стерилизирането елиминира риска от злокачествени заболявания на яйчниците и матката, тъй като яйчниците и матката се отстраняват при процедурата. Стерилизирането също така намалява риска от злокачествени заболявания на гърдата, млечната жлеза и репродуктивните органи.

Кастрираната котка също е защитена от животозастрашаващи инфекции като пиометра, смъртоносно заболяване на матката. Колкото по-малка е вероятността една котка да развие смъртоносно заболяване, толкова по-дълго ще живее.

Виж още