Къде да поставим котешкото дърво

котка и котешко дърво Снимка: iStock

М ного търговски котешки дървета са твърде малки и са предназначени повече за котенца. От съществено значение е да закупите котешко дърво, които ще приюти вашата котка през целия ѝ жизнен цикъл.

Котките не са катерици; те не могат да имат едно ниво, подредено директно върху друго. Нивата на дърветата трябва да бъдат разположени едно от друго по такъв начин, че да са достъпни за всички етапи от живота и да са подходящи и за мяукащи приятели с увреждания. Котките с увреждания, артрит и други проблеми с мобилността може да се нуждаят от места, които да са по-големи, по-ниски и по-близо една до друга с повече хоризонтални зони за драскане.

Котешки дървета за множество котки

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Дали една котка ще сподели едно дърво с други котки или ще предпочете да има собствено зависи от котката. Или може да предпочетат споделяне на време. В идеалния случай всяка котка би имала своя собствена територия на котешкото дърво, тъй като това вероятно ще бъде желан ресурс. Някои котки толерират споделянето, ако има достатъчно вертикални места за „кацане“ за споделяне или ако има други желани вертикални пространства (рафтове, первази на прозорци, мебели), върху които могат да кацнат вместо това, както и собствени отделни ресурси за надраскване (подложки, мебели, играчки, стълбове ).

Dogsandcats.bg

Ако нямате място за повече от едно котешко дърво, може да поставите рафтове за котки или стълбове за катерене, които заемат по-малко място.

Къде да поставите своето котешко дърво

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Поставете вашето котешко дърво там, където семейството прекарва по-голямата част от времето си, като всекидневна. Поставено близо до прозорец, котешкото дърво може да предложи добра гледна точка за наблюдение на птици или катерици и да осигури забавление. С единственото предупреждение е, че ако бездомните котки присъстват на открито и се виждат лесно от прозорците – това може да предизвика разочарование във вашата котка, наблюдавайки бездомната котка във възприеманата от нея среда.

Местоположението играе голяма роля за това дали вашата котка ще използва дървото или не. Едно дърво близо до прозорец вероятно ще се използва повече от такова в ъгъла на задната стая, където никой никога не ходи.

Когато е време за ново дърво

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Дали трябва да смените вашето котешко дърво зависи от употребата, казва Джонсън. Котешкото дърво ще се нуждае от известна поддръжка. Етажерките и кубчетата може да се нуждаят от премахване на козината или дезинфекция. Ако котките ви вадят нишки от надраскване, може да се наложи те да бъдат подрязани.

Когато сменяте дърветата е най-добре да подходите постепенно, както всичко, което се случва при котките. Поставете новото дърво до старото дърво. Използвайте обогатяване на аромати като котешка билка или играчки, а може и да играете с котето в близост до новото дърво, за да го насърчите да се забавлява в тази зона.

Ако котката все още е привързана към първото си дърво, опитайте бавно да го преместите от зоната и преместете новото дърво на това място.

Нуждаят ли се наистина котките от котешко дърво?

Това, от което се нуждаят котките са подходящи и подходящи вертикални и хоризонтални повърхности за надраскване и вертикално пространство, където могат да гледат какво се случва под тях или външни прозорци и да се чувстват сигурни. Вертикалното пространство е наложително, независимо от размера на дома.

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Котешките дървета помагат за посрещането на много инстинктивни нужди на котките. Ако вашите най-дълбоки, най-вкоренени нужди не са удовлетворени, нивата на стрес се повишават. Колкото повече можем да направим, за да отговорим на естествените, инстинктивни нужди на нашите котки, толкова по-нисък ще бъде стресът им и толкова повече ще се радват на живота. И не е ли това, което всички искаме за нашите котки?

Виж още