Котките усещат ли емоциите на стопаните си

тъжна жена и котка Снимка: iStock

П о принцип кучетата са тези, които се славят с терапевтичните си сили, тъй като умеят магически да успокоят стопаните си. Котките, от друга страна, не са много известни с това да предлагат емоционална подкрепа на собствениците си.

Всички сме гледали видеата в интернет, в които стопани се преструват, че припадат и докато кучето се върти неспокойно, опитвайки се всячески да помогне, мяукащият приятел най-безцеремонно се настанява върху гърдите на преструващият се в беда човек.

Факт е, че мъркащите домашни животни са много независими, но въпреки това дори и те са способни на емоция и всъщност биха могли да усетят, ако нещо не е наред със собственика им. Друг е въпросът дали ще предприемат действие по въпроса.

емоции и коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките усещат ли какво чувствате

Отговорът на този въпрос е “да”. Мяукащите спътници могат да усетят емоциите на стопаните си, тъй като се ориентират по жестовете на лицето. Те могат да познаят усмивка или смръщване. Предполага се, че това се случва след като живеете известно време с гальовния ви съквартирант. Той би могъл да свърже с положителни неща вашата усмивка или щастливото изражение на лицето ви. От друга страна разпознава и негативните сигнали като мръщене или плач.

Котките грижат ли се за нас, когато сме тъжни

Макар и мъркащите приятели да усещат тъга в нас, те едва ли ще се опитат да ни успокоят, за разлика от кучетата. Колкото и да е тъжно, това е истината. Разбира се, би могло да се случи, котката ви да застане до вас, когато сте разстроени и плачете. Някои стопани казват, че когато нещо лошо им се е случило и са тъжни, мъркащия им приятел остава да спи цяла нощ при тях без да ги тревожи. Тези поведения най-вероятно зависят от породата, характера на животинчето или може би от връзката между човекът и домашния любимец.

емоции и коткиСнимка: iStock

Това, което е по-сигурно е, че котките гледат на емоциите ни малко по-егоистично, иначе казано - „Какво означава това изражение на лицето за мен?”. Най-вероятно когато сте щастливи или доволни, мъркащият ви приятел ще разчете това по вашите действия като погалване или поощряване с лакомство. От друга страна, ако изпитвате негативни емоции най-вероятно бихте били по-малко склонни на твърде голяма нежност или разглезване.

Котките разпознават какво чувстваме, но не толкова заради лична привързаност, а по-скоро се интересуват доколкото това ги засяга тях.

Изпитват ли котките емоции

Макар и това да е трудно да се измери, се предполага, че всички бозайници имат развито известно ниво на емоционална система. Разбира се, хората съчетаваме емоционалните състояние с много по-дълбок смисъл. Животните от друга страна, използват емоционалната си компетентност за основни нужди - оцеляване, търсене на храна, справяне със страх и други.

Разбира се, мъркащите приятели едва ли ще усетят вашето чувство на срам, вина, любов или радост, но могат да уловят „основните” емоционални състояния.

Въпреки всичко казано до тук, не оставайте с разбито сърце. Мяукащите домашни любимци ви обичат и го показват по множество начини! Те са привързани към вас и се наслаждават на вашата компания.

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича?

Виж още