Мит ли е, че котките не харесват кучетата

котка и куче Снимка: iStock

В иждаме го в литературата, по телевизията, книгите... много от нещата, които четем за котките и кучетата, говори за техните неприятелски и дори враждебни отношения. Всъщност, от огромно значение за двете животни е как са срещнати. По цял свят има стопани, които живеят прекрасно и с котка, и с куче, а интернет е пълен от сладки видеа как двете животинчета съжителстват в хармония.

В крайна сметка - ккави са отношенията на кучетата и котките? Има ли вероятност котките да не харесват кучета?

Връзка жертва-хищник

И кучетата, и котките са хищници. Едно бягащо животно със сигурност ще задейства тези инстинкти. Докато котките са по-близо до дивата си страна, кучешките им приятели не отстъпват и също имат силно желание да подгонят плячка.

котка и кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Любопитно куче, което няма желание да нарани котка, но все пак се втурва към нея, за да я подуши със сигурност ще изплаши мъркащия приятел. Той на своя страна ще запомни неприятното си преживяване и може да му е по-трудно да се „сработи“ с куче за в бъдеще.

Различни социални структури между котките и кучетата

Котките и кучетата живеят в две различни социални структури. Гальовните животни по-скоро са самотници. Те ловуват сами и оцеляват в природата без помощ от други котки. От друга страна, кучетата често образуват сплотени групи с йерархия.

Езикът на тялото също се разграничава значително между двете животни. В повечето случаи куче, което маха с опашка, иска да играе или показва задоволство. Котката по-често пляска с опашката си като предупреждение.

Проблеми на социализацията

Проблемът между котки и кучета може да няма нищо общо с действителната връзка, а нещо, което се е случило много преди да се срещнат. Ако и двете животни са имали негативен опит едно с друго - да живеят заедно в хармония би бил доста по-малък. Ако куче е имало неприятно преживяване с котка - съвсем логично е да не се чувства комфортно около нея и обратното.

котка и кучеСнимка: iStock

Различни графици

Нека си признаем, много от нас не са непременно много социални, когато се събудят сутрин. И вероятно не ви харесва да ви събуждат неочаквано. Същите тези неща могат да доведат до не толкова хармонична връзка между котки и кучета. Котките са активни по залез и здрач (а често и през нощта), след което спят почти през целия ден.

От друга страна, кучетата спят по-малко и е по-вероятно е да са активни през деня, когато собственикът им е наоколо и ги води на редовни разходки. Различните графици между животните са перфектният повод за създаване на напрежение между котки и кучета. Представете си колко би се раздразнило едно куче, когато иска да спи през нощта, но котката тича бясно от единя край на стаята до другия, както често се случва да правят тези животни.

Съвети как да помогнете на вашите домашни любимци да се разбират

В крайна сметка не можем да кажем задължително, че котките мразят кучетата и обратното. Просто това са различни видове, които трябва да се напаснат. Съществена е ролята на стопанина.

Препоръчваме да запознаете котката и кучето си бавно, особено ако за първи път някое от животните се среща с другото. Ако пък двете са малки - още по-добре, тъй като ще пораснат заедно и ще си партнират в игрите, пакостите и гушкането.

котка и кучеСнимка: iStock

Безопасността е най-важното нещо. Ако някой изглежда стресиран или уплашен, спрете срещата и ги оставете да се успокоят, преди да опитате отново. Не е задължително двете животни да стават най-добри приятели и да не се отделят. Могат да свикнат, че споделят дома, но да не си обръщат твърде много внимание, което също не е лош вариант, тъй като така няма да възникват конфликти.

Котките и кучетата имат много причини да не се разбират. Генетиката и техният различен начин на живот могат да затруднят нещата. Въпреки това не е невъзможно да станат чудесни другари. Най-добре е да ги запознаете, когато са малки. Положителният подход на обучение и с двете животни, както и отделянето на време за игра с тях значително ще помогнат в адаптирането и хармоничното им съжителство.

Виж още