Могат ли котките да ядат грах?

домашна котка Снимка: iStock

П овечето котки се наслаждават на човешка храна и има много храни, които са безопасни за консумация от котки. Грахът е една от тези храни, които мъркащите приятели могат да хапват.

Но все пак има няколко котешки правила, които трябва да имате предвид, ако давате на котката си грах. Котките се нуждаят от протеини и мазнини, намиращи се в месото, птиците и рибата, а в дивата природа те се прехранват единствено с животинска плячка. Въглехидрати като зеленчуци и зърнени храни се съдържат в малки количества протеини. Като се има предвид това, на котките трябва да се дава грах само от време на време или да се включва в много малки количества в домашно приготвена котешка храна. Някои търговски котешки храни могат да включват грах като алтернативен въглехидрат и източник на витамини, минерали и фибри.

Котките харесват ли грах?

Подобно на хората, някои котки обичат грах, а други не. Ако сте любопитни за вашата котка, опитайте да ѝ дадете едно грахово зърно и вижте какво ще направи. Уверете се, че грахът е обикновен без сол, масло или други подправки. Докато някои видове грах са леко сладки, котките нямат рецептори за сладко, но въпреки това може да ги обичат. Някои мъркащи домашни любимци може просто да искат да си играят с тази мъничка топка!

Ползи за здравето на котките от консумацията на грах

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Подпомага отделителната система

Грахът съдържа изобилие от фибри, най-вече в люспите си. Фибрите са ценен ресурс за котки със запек или диария. Разтворимите фибри в граха абсорбират вода и се разширяват, за да натрупат и омекотят изпражненията на котката за по-лесно елиминиране. Фибрите също могат да консолидират изпражненията в случаи на диария. Въпреки че твърде много грах може да причини стомашно-чревни смущения, малки количества могат да се добавят в лека диета, за да се успокои разстроен стомах.

 • Помага за предотвратяване на дехидратация

Грахът помага за предотвратяване на дехидратацията, като осигурява вода и поддържа нивата на течности в червата и на други места в тялото. Грахът е 79% вода и въпреки че това е по-малко от някои други плодове и зеленчуци, грахът все още може да допринесе за предотвратяване на дехидратацията. Водата се намира във всяка клетка в тялото на котката и дефицитът може да причини множество симптоми и състояния, от липса на еластичност на кожата до недостатъчност на вътрешните органи.

 • Контролира теглото и диабета

Твърде много от всички макронутриенти, включително въглехидрати, може да причини проблеми като наддаване на тегло, което може да доведе до сърдечни заболявания и диабет. Въпреки това, когато се замени с търговски лакомства, грахът може да помогне за намаляване на консумираните калории и мазнини, което потенциално води до загуба на тегло. Също така, бавното храносмилане на граха помага за контролиране на кръвната захар при котки в преддиабет или диабет, като предотвратява скокове на кръвната захар.

 • Осигурява различни хранителни вещества за по-добро цялостно здраве

Едно от веществата, от които котките се нуждаят, е тауринът, който се намира само в животинските протеини. Има обаче други витамини и минерали в граха, които могат да му бъдат от полза, като например:

 • Калий
 • Натрий
 • Цинк
 • Манган
 • Магнезий
 • калций
 • Витамин Ц
 • Витамин B6
 • Витамин D
 • Желязо

домашна коткаСнимка: iStock

Тези хранителни вещества помагат за поддържане на очите, мускулите, нервите, кожата, имунната система, козината и костите на котката здрави. Котките произвеждат витамини К и С в собствените си тела, а храните с бета-каротин не са им от полза, тъй като те не могат да синтезират витамин А от него. Ако има дефицит на тези хранителни вещества, котките могат да се възползват от приемането им в диетата си.

Колко грах мога да дам на котката си?

С изключение на котки със специални нужди, свързани с въглехидрати, включително грах, препоръчителното количество може да са няколко грахчета заедно с котешката храна, която давате на котката си. Консумирането на твърде много грах може да увреди червата на котката, намалявайки способността им да абсорбират и задържат хранителни вещества.

Ефектите от прекомерната консумация на грах могат също да включват повръщане, диария и наддаване на тегло, което води до често срещани усложнения като сърдечни заболявания и диабет. Уверете се, че грахът съставлява само 10% или по-малко от дневния калориен прием на вашата котка, за да предотвратите всякакви отрицателни ефекти.

Кой е най-добрият начин да храня котката си с грах?

Замразен или пресен грах, приготвен на пара без никакви добавки, е подходящ за повечето котки. Ако вашият домашен любимец има проблем с устата или зъбите, или други проблеми с яденето на цял грах, той може да се пасира след готвене. Това е добра алтернатива и за млади котета и техните малки зъби. Замразеният грах може да се предложи като разхлаждащо лакомство, но го оставете да се размрази леко, за да е прекалено твърд.

Ако вашата пухкава котка изглежда се интересува от грах, напълно е добре да ѝ дадете малко, в разумни количества! Няколко грахчета са безопасни и полезни и за котките!

Виж още