Домашните котки знаят ли името си?

котка и човек Снимка: iStock

В сички мечтаем да извикаме котката си по име, тя да дойде и да се отърка в нас в знак на любов. Разбира се, това ще си остане само в мечтите ни, тъй като това поведение не е присъщо за котешката природа. 

Тъй като мяукащите ни домашни любимци са обвити в мистика, съществуват изследвания, които тестват дали те реагират на гласа на стопаните си. Предполага се, че мъркащите ни приятели знаят имената си и в определени ситуации могат да ги разпознаят, но като собственици - не можем да очакваме да идват винаги, когато ги извикаме. 

Малко за тяхната природа

Мяукащите домашни любимци са свързани силно с дивите си братя. Те са самостоятелни, невероятни ловци и обръщат голямо внимание на околната среда. Те често дебнат плячка (макар и в лицето на пантофа ни) и инстинктите им би трябвало да им помогнат да се нахранят сами с буболечки, мишки или гълъби. 

От друга страна, мяукащите животни са социални създания, изтъкани от сложни емоции, които са обект на множество проучвания. Те намират нас, хората за източник на храна и информация. 

Dogsandcats.bg

Комбинацията от тяхната първичност, но и близък контакт с хората стои в основата защо рядко отговарят, когато чуят името си.

Защо котката ви не идва при повикване?

котка гледа през прозорецаСнимка: iStock

Въпреки че гальовното животинче може лесно да различава различни звуци или сигнали, това не означава, че ще реагира на името си. 

Как и кога би се отзовало котето на вашия повик, зависи от няколко неща, сред които неговия характер, мотивацията му да дойде при вас или това как се чувства в определен момент. С други думи, ако не предлагате лакомство или нещо интересно, когато го викате, то няма мотивация да се отзове, тъй като си прекарва много по-приятно лежейки на дивана.

Как да извикате котката си и тя да дойде?

Ако все пак искате мъркащият ви приятел от време на време да се обръща на името си, не всичко е изгубено. Има няколко хватки, които могат да помогнат. 

Когато се обръщате по име към гальовния си спътник, опитайте вашият повик да е преплетен с нещо, което привлича вниманието. Например, ако храните котката си по график в определени часове, кажете името ѝ ясно в момента, в който оставите купичката с храна. Тъй като тя се вълнува от предстоящото хранене и в този момент изпитва положителни емоции, ще се научи да свързва името си с нещо, което я радва. Това увеличава шансовете да реагира в бъдеще, когато я викате. Можете да опитате същия трик и преди да ѝ дадете лакомство. 

От друга страна е голяма грешка да използвате името на мяукащия ви приятел, когато е направил нещо лошо или за наказание. Така, за разлика от горната ситуация, ще научи, че името му има негативна конотация, а това много ще спъне бъдещото обучение. 

Ясно е, че гальовните домашни животни не реагират като кучета след като чуят името си, така че не се надявайте да дойдат при вас. Въпреки това, те разбират повече отколкото си мислим и са способни да се учат на определени прости команди.

Вашата котка отговаря ли на името си? Споделете ни в коментарите! 

Виж още