Защо котките обичат да седят нависоко

котка върху шкаф Снимка: iStock

З а нас, хората, високите етажерки, гардеробите, кухненските шкафове и хладилникът са просто мебели, в които съхраняваме вещите си. За котката ви обаче това са много специални места и заемат централно място в сърцето ѝ. Освен, че просто обича да си играе и да се катери, всъщност инстинктите са тези, които подбуждат мъркащия домашен любимец към високото

Защо котките са толкова привлечени от височини?

Склонността към височините е дълбоко вкоренена в природата на вашия мъркащ приятел. Много преди котката ви да стане ваш домашен любимец и да скача стремглаво към полилея ви, неговите предци и диви събратя се катерят изключително ловко по дърветата. От там могат да локализират възможностите си за плячка.

котка върху вратаСнимка: iStock

В природата високото място е идеалното за ловуване, тъй като от него се разкрива гледка към храна - зайци, мишки и други малки животни. В същото време, това е място за защита. Дърветата помагат на дивите животни да се скрият от сухоземни хищници или грабливи птици. Макар и вашият дом да не е пълен с хиени, койоти или сови, котката ви може да усеща заплаха от непознати хора, кучета или деца.

Dogsandcats.bg

Гальовният ви спътник се чувства в безопасност, когато е на високо. Затова е важно да му осигурите място, което да му служи за наблюдателница. В допълнение, възвишенията са въпрос на престиж. Котките са горделиви същества и най-високото място в дома може да се разглежда като доказателство за техния издигнат статус.

Как да осигурите на мъркащия любимец високо пространство?

След като установихме, че височините са от екзистенциална нужда за котката ви, време е да спасим корнизите и пердетата ви. Предвиждането на високо място за игра е също добре дошло и за нея, иначе би могла да се нарани. Макар котките да са пластични и специалисти по правилното падане, не малко от тях са се контузвали в стремежа си да скочат върху вратата ви.

Бихте могли да оставите някой свободен горен рафт на секцията ви, ако забележите, че мяукащият пакостник често се катери там. Друг вариант е да закачите допълнителни етажерки за стена на възможно най-високо. Ако сте креативни и апартаментът ви го позволява, бихте могли да направите истински увеселителен парк като закачите етажерките в определена форма или така, че да обикалят цялата ви стая.

В зоомагазините можете да откриете най-различни видове катерушки тип дърво, люлки за радиатори, врати или прозорци. Всички тези аксесоари са не само прекрасен пункт за гледане от високо, но и идеално пространство за спане и игра. Котешките дървета например, винаги са оборудвани с драскалки, което е задължителен аксесоар за собствениците на мяукащ домашен любимец.

котка върху етажеркиСнимка: iStock

Каквото и да изберете за вашето коте е важно къде го поставяте. Особено атрактивно място са прозорците. Сигурно сте забелазяли колко време прекарва мъркащият ви приятел пред прозореца и с какъв поглед наблюдава птиците. Именно затова най-добрата локация за котешко дърво или люлка би била близо до външния свят. Така животинчето ви ще бъде ангажирано и щастливо да прекарва по цели часове изследвайки какво се случва навън.

Преди да поставите котешкото дърво или люлка до прозореца, убедете се, че той не се отваря. В противен случай рискувате пакостникът да избяга навън, където да си навлече сериозни неприятности.

Осигуряването на високо пространство за гальовния ви съквартирант ще го направи извънредно щастлив и спокоен. Това ще е неговото място за почивка, игра или дебнене на „плячка”. За вас пък ще е спасител на пердета, лампи или други атрактивни мебели.

Виж още