Могат ли котките да се хранят с аспержи?

зеленчуци Снимка: iStock

М акар и необичаен зеленчук, с който да храните мъркащия си приятел, все пак е хубаво да знаете, че те са безопасни в умерени количества. Твърде много аспержи може да причини инфекции на пикочните пътища при котки поради високото алкално съдържание. Освен това аспержите могат да причинят газове в храносмилателния тракт, когато се прекали с тях.

Да почерпим ли котката с аспержи?

Въпреки че много човешки храни храни като черния шоколад са напълно токсични, това не се отнася за аспержите.

Това обаче не означава, че аспержите са напълно подходящи за котки и могат да бъдат добър избор за лакомство. Вашата котка може да има алергия или непоносимост към аспержи. Също така, има странични ефекти при котки, които ядат аспержи.

Ако оставим настрана алергиите, тези опасения за здравето ще се прилагат само когато котката ви яде прекомерно аспержи. Няколко парчета аспержи няма да доведат до стомашно разстройство или други здравословни проблеми. Все пак, трябва да сте наясно за следните рискове:

Dogsandcats.bg

зеленчуциСнимка: iStock

  • Храносмилателни проблеми

Преяждането на всякакви зеленчуци може да доведе до храносмилателен дискомфорт при котките. За съжаление газовете и диарията са често срещани странични ефекти от прекомерната консумация на аспержи при котките.

  • Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища възникват, когато котките установят, че рН балансът на тяхната урина е извън баланса. Тъй като аспержите са силно алкални, това винаги е риск.

Инфекцията на пикочните пътища, причинена от алкалност, може да се появи в различни форми. По същество дисбалансът на pH ще доведе до по-високи нива на бактерии в уретрата на котката. Оттук може да се образуват цистит или камъни в пикочния мехур.

Вредни ли са суровите аспержи за котки?

Суровите аспержи имат много по-твърдо стъбло от варените. Това може да се превърне в забавна играчка за дъвчене за вашата котка, но ако котката стане разочарована или уморена, тя може да побърза да преглътне.

зеленчуциСнимка: iStock

Ако нарежете суровите аспержи на малки парченца или ги смесите под формата на паста, ще премахнете всяка подобна опасност. Това също е начин да проверите дали вашата котка се интересува от вкуса или иска просто да играе с нещо, тъй като вие го пипате, докато готвите аспержите си.

Като цяло едва ли мъркащият ви приятел ще прояви интерес към този зеленчук, но в случай че го направи - помнете, че не е добре да прекалявате. Може да почерпите котката си със сготвено парче, но не бива да прекалявате, тъй като може да съществува известен риск за здравето на гальовния спътник.

Виж още