Можем ли да дадем на котката да хапне диня

Котка диня Снимка: IStock

В летните месеци динята се превръща в едно от основните освещаващи и издравословни “лакомства” за хората. Ако сте любопитни дали вашата котка може да яде диня, простият отговор е да! Динята обикновено се счита за безопасна за котки.

Но преди да добавите плодове към диетата на гальовния домашен любимец, би било добре да обсъдим накратко дали това е наистина здравословно за него и какво трябва да имате предвид, ако позволите на котката си да опита малко диня.

Има ли хранителни ползи от динята за котките?

Котките имат специфични хранителни изисквания, които трябва да бъдат изпълнени чрез диетата им, а хранителните вещества, от които се нуждаят, не са същите, които трябват на нас, хората. Котките имат минимална дневна нужда от въглехидрати, а в динята те са с доста високо съдържание. 

Котка диняСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Като задължителни месоядни животни, мяукащите приятели разчитат на хранителни вещества, открити само в животински продукти. С други думи - те трябва да се хранят предимно с месо, което да идва от котешка храна, тъй като тя съдържа редица други необходими вещества за нашия домашен любимец. 

Можем да си отговорим на въпроса, че динята - макар и безопасна - не отговаря на нуждите на нашия мъркащ приятел и не бива той да консумира повече от няколко хапки. Ако хапваме диня и искаме да почерпим домашния любимец, който ни гледа с голямо любопитство и дори се опитва да си открадне от нашата чиния, трябва да имаме няколко неща предвид:

  • Динята е безопасна за здрави котки. В случай че мяукащият домашен любимец страда от диабет - по-добре да избягва този плод, тъй като той е богат на прости захари. 
  • Мъркащите животни са уникални - някои от тях ще се облизват с удоволствие след като опитат диня, други - не. При всички положения не бива да ги насилвате да се хранят с нещо, ако не искат.
  • Винаги трябва да имаме едно на ум с човешките храни и да позволяваме на котката ни да хапва от тях само като лакомство. 

Ако хапвате диня и любопитното котешко носле не спира да бъде наоколо, бихте могли да позволите на котката да опита.

Нарежете малки парчета, махнете семките и оставете гальовния спътник да дегустира. Не забравяйте, че това трябва да се случва рядко и не бива да храните редовно котката си с диня, дори и тя да не е токсична, тъй като винаги можем да очакваме реакция, ако поради някаква причина този вид храна не понесе на мъркащия домашен любимец. 

Виж още