Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

котешки принадлежности Снимка: iStock

А ко сте начинаещ в отглеждането на котки и се чудите с какво трябва да оборудвате дома си преди гальовното животинче да заживее при вас - ще ви помогнем!

Преди да се отправите към приюта е важно да се снабдите с основни принадлежности за котето - тоалетна, играчки, купички за храна, чанта за пренасяне, котешко дърво и играчки.

Нека да разгледаме основните котешки принадлежности за новия член на семейството!

1. Чанта или кутия за транспорт

котешки принадлежностиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това е задължителен аксесоар, най-малкото ще ви е необходим, за да пренесете котето от приюта или магазина до вкъщи. На пазара можете да откриете голямо разнообразие от раници, чанти, кутии или т.нар. пещери. Имайте предвид, че мъркащият приятел едва ли ще заобича някога този аксесоар, но все пак трябва да се погрижите да му е максимално комфортно.

Винаги е добре да изберете достатъчно голяма кутия, за да може котката да се чувства удобно. В допълнение, не пропускайте да поставите одеялце, за да ѝ е топло.

Ако нямате възможност да закупите веднага кутия за пренасяне, не се притеснявайте. В някои зоомагазини се предлагат такива под наем, така че можете в началото да заемете докато купите ваша.

2. Котешки тоалетни

Може би най-важното приспособление, без което не трябва да водите котешки домашен любимец вкъщи. Все пак, гальовните приятели не ги извеждаме навън, за да извършват физиологичните си нужди, затова трябва да имат тоалетна у дома. Като бройка, винаги е добре да имате една допълнителна тоалетна за всяко животинче.

Относно техните видове - имате голям избор.

Не забравяйте, че избирате тоалетна, която да е комфортна за животинчето, а не красива за интериора ви. Чудесно би било и двете неща да съвпаднат, но не е задължително.

В зоомагазините можете да откриете класическите отворени тоалетни, както и затворени, с филтри, проветряване, ароматизатори и какво ли още не. Важно е тя да е просторна, широка и мъркащият приятел да я хареса. Ако той не е щастлив с тоалетната си, рискувате да имате много сериозни проблеми и темпераментният любимец просто да намира други „по-подходящи” места.

3. Купи за храна и вода

Можете да откриете различни видове купички за храна и да видите кои от тях предпочита мъркащият ви приятел. Няма общоприето правило, така че оставете избора на вашето животинче. В зоомагазините можете да откриете купички за храна като пластмасови, стоманени, керамични или автоматични, които можете да настроите да пускат храна в определени количества в различно време.

Като цяло, имайте предвид, че мяукащите приятели не винаги харесват да се хранят от купичка, тъй като може да им е дълбока. Опитайте да откриете максимално плитка и широка купа. В допълнение, можете да поставите подложка под купичката, която се почиства лесно, така че гальовният приятел да не цапа пода докато се храни.

Относно купичките за вода - в природата, котките обичат да пият от течащ източник. Това е и причината да проявяват такъв интерес към течащата вода от чешмата или душа. Ако имате възможност да купите фонтан, вместо купа това би бил добър избор. Все пак, автоматичните фонтани за вода са малко по-скъпи, така че ако нямате бюджет за тях - няколко купички ще ви свършат отлична работа.

4. Котешки дървета и драскалки

котешки принадлежностиСнимка: iStock

Много котешки родители правят голяма грешка с тези аксесоари, тъй като ги купуват едва след като животинчето вече е заживяло известно време при тях. В резултат на което, то не проявява интерес към новото си котешко дърво.

Същото се случва и с драскалките - често собствениците се сещат за тяхното съществуване едва след като са се сбогували с любимия си кожен стол или фотьойл.

Когато пристигне във вашия дом, мяукащият приятел започва да изучава, да души и да търси любимите си места. Ако нямате на разположение котешко дърво, нито драскалка, той ще започне да спи, да си играе или да точи ноктите си където намери. След което той ще свикне с тези места, ще ги маркира като свои и, когато месеци по-късно сглобите котешкото дърво - той вероятно няма да прояви интерес и ще трябва да мине известно време докато свикне с тази нова мебел.

Най-добре да пощадите мебелите си, като се снабдите с тези неща преди да осиновите котето. Така, от момента, в който то прекрачи прага на дома ви, те ще са там и шансът да ги използва е доста по-голям.

Разбира се, никога не е късно мъркащият приятел да свикне с тези предмети, дори и да ги закупите по-късно. Проявете търпение и пробвайте да ги местите в различни части на дома. Котешкото дърво например, стои прекрасно до прозореца, тъй като мъркащите приятели обожават да гледат движението и птиците навън.

5. Играчки

Относно атрибутите за игра, тук можете да експериментирате на воля. Мъркащите животни могат да предпочетат да гонят с часове малко хартиено топче, вместо да си играят с мишката, купена от зоомагазина.

котешки принадлежностиСнимка: iStock

Обикновено хартиените пазарски торби или кутиите от обувки вършат чудесна работа. Разбира се, можете да опитате с различни играчки - въдици, топчета, пера, мишки, риби, лабиринти, тунели за игра и всякакъв вид играчки, които са образователни. Ако мяукащият приятел обича да драска особено много, същесвуват интерактивни играчки за драскане, или пък такива за бързина, където може да тренира ловните си инстинкти.
Каквото и да изберете, все пак не забравяйте, че трябва да отделяте време за игра с домашния си любимец.

6. Легло за котки

Хубаво е мяукащият ви приятел да си има обособено легълце. Това е особено необходимо през студените месеци, защото там може да се сгуши на топло. Тъй като котките са много непредвидими и темпераментни, имайте предвид, че леглото не е задължително да е скъпо и с всички екстри, а просто картонена кутия с одеяло. Много представители предпочитат именно това, пред купеното легълце.

Що се отнася до местоположението - наблюдавайте къде мяукащият приятел предпочита да поспива. Ако забележите, че често се свива в определена зона от дома ви и рядко избира леглото, можете да го преместите там и да видите дали ще започне да го ползва.

7. Храна

Макар и да е ясно, си струва да ви напомним, че преди да доведете котето у дома - трябва да се заредите с храна. В зависимост от неговата възраст - дали е малко или пък сте предпочели да осиновите възрастен представител - трябва да сте подготвени.

Ако у дома идва мъник - следва да сте предвидили гранули за бебета, които те да могат да сдъвчат и мокра, която е с високо съдържание на протеини и вода.

Ако мъркащото животинче е над една година - тогава нормална суха и мокра храна за възрастни са чудесен избор. В допълнение, можете да приготвите и лакомства, с които да го възнаградите например, когато прекрачи прага на дома ви. Или пък да ги използвате за обучение и възпитание.

Вълнението от пристигането на мъркащия приятел в дома е огромно! Все пак в радостта си, не пропускайте да се приготвите за бъдещия ви нов съквартирант. От жизненоважно значение е да се оборудвате с необходимите аксесоари, за да направите прехода на мяукащия приятел лесен.

Вижте още:

С каква храна да храня котката си: мокра или суха

8 съвета за нови собственици на котки

Котката ми уринира извън тоалетната

Виж още