Можем ли да поставим котешката тоалетна в спалнята

Котка котешка тоалетна Снимка: IStock

Д а държите котешката тоалетна в спалнята си със сигурност не е идеалната ситуация. Миризмата може да е отблъскваща, а тоалетна разхвърляна. Ако обаче нямате друга възможност (например пътувате, правите ремонт или просто няма къде друде да я поставите), ще трябва да вземете предпазни мерки, за да поддържате хигиена на стаята, както и да намалите миризмите идващи от това място. 

Най-доброто място за поставяне на котешката тоалетна

Няма да се изненадате, ако споменем, че трябва да разположите тоалетната възможно най-далеч от леглото си.

Поставете тоалетна за отпадъци върху защитна повърхност, която лесно се отстранява и почиства. Например, брезентпластмасова или гумена постелка може да помогне за ограничаване на инциденти и разливи и да предотврати разнасянето на твърде много пясък от нея. 

Dogsandcats.bg

Можете дори да поставите тоалетната зад декоративен параван, растения или част от мебелите за спалня, както за да я отделите от останалата част на помещението. Препоръчително е тоалетната да е възможно най-близо до прозореца, за да осигурите необходимото проветряване на въздуха. 

Поддържайте тоалетната изрядно чиста

Котка в леглоСнимка: IStock

За да предпазите себе си и околните от евентуални паразити, които биха могли да се съдържат в котешките изпражнения - почиствайте тоалетната всеки ден, дори и по два пъти на ден, ако имате възможност. Колкото по-чиста е тоалетната - толкова повече грижи ще си спестите и ще елиминирате възможността от разнасяне на паразити, които могат да бъдат опасни за вас. 

Също така - бъдете сигурни, че тоалетната не е поставена на пътя, по който преминавате през нощта, за да отидете до тоалетна, тъй като лесно можете да се спънете. 

Макар че спалнята далеч не е най-доброто място за поставяне на котешка тоалетна, понякога домът ни е разположен така, че нямаме друга алтернатива. Ако успеете да отделите тоалетната зад мебели или параван, да я поставите близо до прозореца и да я почиствате редовно - едва ли ще срещате проблеми. Не пропускайте да покривате леглото си, тъй като не е хигиенично котката ви да се качи на леглото, където спите точно след като е използвала тоалетната си. 

Виж още