Най-важните неща, които трябва да знаят собствениците на котки за първи път

домашна котка Снимка: iStock

И така, вие сте решили да се сдобиете с ново коте в семейството си, но никога преди не сте живели с котка. Вероятно си задавате някои често срещани въпроси, типични за хората, които нямат опит с домашни любимци. Затова в тази статия ще се погрижим да отговорим на някои основни въпроси относно отглеждането на мъркащи животни за първи път.

Направете вашето проучва

Когато става въпрос за притежание на котка, не забравяйте да си напишете домашното, особено що се отнася до грижите за котките и тяхното поведение. Опитайте се да съберете колкото е възможно повече информация за тях. Обичайните неща, които трябва да имате предвид, включват следното:

домашна коткаСнимка: iStock

 • Някои храни са отровни за котките и те не знаят кои храни им е позволено да ядат, така че зависи от вас, като родител на домашен любимец, да попречите на котката си да ги консумира. Известно е, че шоколадът, лукът, чесънът са токсични за котките. Има и много човешки храни, например млечните продукти, които макар и да не са токсични не бива да се дават на възрастни котки, тъй като нямат подходящите ензими, за да ги разграждат.
 • Има и редица цветя и растения, които са отровни за котките, когато се консумират. Трябва да внимавате да не погълнат нещо, докато се ближат, в случай че са се натъкнали на нещо и са го попаднали в козината си. Известно е, че някои често срещани растения, като лилии и лалета, са токсични за котките. Би било най-добре да изчистите всички известни токсични растения от дома си преди пристигането на котето.
 •  Котките са създания на рутината, от която ще трябва да станете част. Това може да включва котешка аларма за събуждане в ранните часове на сутринта всеки ден!

Подготовка за пристигането на котката

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

От съществено значение е да се уверите, че разполагате с всички необходими неща за вашия нов домашен любимец, преди да го донесете у дома:

 • Ще трябва да се уверите, че сте в състояние да си позволите артикули и услуги, от които котката първоначално ще се нуждае - като ваксини, тоалетна, играчки, котешко дърво или легълце, купи за храна и транспортна чанта за домашни любимци. Също така си струва да имате предвид, че има и месечни разходи за неща като потенциални посещения при ветеринар, котешка постелка и храна. Готови ли сте за потенциалното обвързване с котка, което може да продължи доста дълго?
 •  Изберете подходящия ветеринарен лекар - ще ви е необходим ветеринарен лекар, за да поставите ваксини, микрочип на вашето коте и това трябва да е лекар, на когото имате доверие и неговата клиника е на удобно за вас място.
 •  Изберете и купете котешка тоалетна - има различни опции, като най-често срещаните са отворена кутия или покрита кутия, която може да улавя миризми. Просто имайте предвид размера, който избирате, тъй като по-малките кутии ще са подходящи за коте, но ще бъдат твърде малки, когато котката порасне.
 • Вашият котешки приятел ще има нужда от някое приятно и топло място за сън - ще ви трябва легло и одеяло за него.
 • Премахнете всякакви потенциални опасности от задавяне, малки предмети като ленти за коса, щипки и струни. Ще се изненадате колко заинтересовани могат да бъдат котките от такива предмети!
 • Ако имате по-малки деца, отделете малко време, за да им обясните как да се отнасят към новодошлите. С тях не трябва да се играе твърде грубо, а да се отнасят с внимание и уважение през цялото време и да се оставят сами, докато ядат и спят.
 • Уверете се, че първоначалните срещи с други животни в дома са контролирани.

Какво да очакваме, когато пристигне котката

домашна коткаСнимка: iStock

Ето няколко примера за поведението, което можете да очаквате да видите от вашия нов котешки приятел, така че да сте напълно подготвени за всяка потенциална котешка лудост!

 • Котките обикновено са най-активни на зазоряване и здрач. Ако изпитате това с вашето коте и стане неприятно, може би е най-добре да играете с него през деня и преди лягане, за да се измори.
 • Котките са запалени катерачи, така че можете да очаквате да ги видите да скачат върху вашите первази, плотове, рафтове и всички високи места, до които се докопат. Те се чувстват най-сигурни, когато наблюдават от високо място. Едно котешко дърво може да попречи на котето да се катери навсякъде, тъй като то ще си играе с него.
 • Може би вече сте наясно, че котките не обичат да се мокрят, но знаете ли, че те обичат течаща вода? Не се изненадвайте, ако откриете котката си да се опитва да влезе под душа с вас, когато оставите вратата на банята отворена или произволно да седи в мивката или пие от капещ кран! Използвайте положителни стимули, за да спрете това поведение, ако предпочитате да не го правят, като просто ги поставите обратно на земята всеки път, когато ги видите да си помагат да пият от чешмата.
 • Любимото хоби на много котки е да се крият в кутии и да се притискат в малки пространства. Всичко това е част от тяхното хищническо поведение и инстинкти да се крият и да са готови да се нахвърлят!
 • Някои котки обичат да будат малки предмети от рафтове и маси. Това може да е акт за търсене на внимание или скука. Най-добре е да прибирате ценните и малките си вещи, за да си спестите тяхното чупене.
 • Маркирането е нещо, което свързваме с кучетата, но котките също могат да маркират своята територия. Котките маркират по много начини - може би сте забелязали, че котките се търкат в различни предмети у дома и дори в нас. Това е начинът, по който те маркират предмети като тяхна собственост. Драскането също е друго маркиращо поведение, което може да бъде избегнато чрез закупуване на стълб за драскане.

Подготовката преди пристигането на мяукащия домашен любимец ще ви помогне да направите прехода плавен както за вас, така и за животинчето. Не забравяйте, че винаги е необходимо време да свикнете едни с други и да се опознаете. Когато преминете този етап със сигурност ще се превърнете в прекрасни приятели!

Виж още