Няколко основни причини, поради които ушите на котката ви са горещи

домашна котка Снимка: iStock

А ко някога сте се сгушвали с котката си и сте галили ушите ѝ, може да сте се изненадали от тяхната топлина. Котешките уши са почти горещи на допир, особено в контраст с телесната температура на човека. Това може да накара собствениците да се притесняват, че тяхната котка е болна или има треска. Това обаче е нормално. Докато ушите на котката ви ви не парят и тя няма други медицински симптоми, не е нужно да се тревожите за нищо.

Не бива да забравяме, че телесната температура на котките е по-висока от тази на хората. Следователно често може да ни се струва, че гальовният приятел е по-топъл отколкото трябва, но това е нормално за него.

Температурата на ушите на котката

домашна коткаСнимка: iStock

Ако вашата котка има горещи уши, в повечето случаи това просто означава, че тя е здрава. Това е напълно естествено, тъй като телесната температура на вашата котка е по-висока от вашата. Всъщност котките са еволюирали естествено, за да имат по-висока вътрешна телесна температура.

Dogsandcats.bg

При мяукащите животни горещите уши са активен начин вашата котка да се предпази от студа. Ушите на котката са също толкова податливи на температурни промени, колкото и останалата част от тялото. Наистина ушите не са покрити с много козина или мазнина. Поради това тънката тъкан е още по-чувствителна към тези промени

Горещи или студени трябва да са ушите на котката?

домашна коткаСнимка: iStock

Ушите на вашата котка трябва да се чувстват относително топли през по-голямата част от времето. Това е така, защото вътрешната телесна температура на котката е около 38-39 градуса.

Ако смятате, че ушите на вашата котка са необичайно горещи, тогава е добре да обърнете внимание дали не е прегряла. Ако гальовният приятел е бил навън в горещ ден може и да е прекалил със слънцето и да има нужда от охлаждане. Приберете котката на сянка, дайте ѝ да пие вода и я охладете с хладни компреси. Може да поставите бутилка със студена вода близо до нея, а тя може да прецени дали да се сгуши в нея, да я ближе или да седи близо до нея, за да усеща нейната хладност.

Ами ако ушите на котката ми са студени?

домашна коткаСнимка: iStock

От друга страна, ако ушите на вашата котка са много по-студени, отколкото трябва да бъдат, това може да представлява редица предизвикателства. Например котка може лесно да получи хипотермия, ако вътрешната ѝ телесна температура падне някъде под 37 градуса. В този случай сърдечната честота и цялостната активност на тялото също ще намалеят.

Ако едното ухо на вашата котка е топло, но другото е много студено, това може да не е причина за безпокойство. Може да се наложи да отведете котката си далеч от източника на студ, за да се стопли отново. Въпреки това, ако вашата котка видимо трепери, диша много бавно или останалата част от тялото ѝ е студена, тогава е добре да потърсите ветеринарна помощ колкото се може по-скоро.

Трябва да сме наясно с това, че гальовните животни са малко по-топли от нас хората. Това е една от причините да ни служат като малка печка през зимата. Въпреки това трябва да следим телесната температура на нашата котка. Нито твърде ниска, нито твърде висока температура е добре за здравето на вашия гальовен спътник, затова ако забелязвате, че е необичайно студен или топъл - консултирайте се с ветеринарен лекар.

домашна коткаСнимка: iStock

Виж още