Отровно ли е цветето коледна звезда за котките

котка и коледна звезда Снимка: iStock

Т ези красиви цветя, които могат да стоят прекрасно в нашите домове особено покрай Коледа (не случайно идва името), но трябва да имаме едно на ум с тях, защото са токсични за котките. Хубавата новина е, че не са смъртоносни, а по-скоро леко токсични, но все пак е хубаво да ги държим далеч от лапите на мяукащия спътник (или просто да нямаме такива растения у дома).

Все пак, ако подозирате, че котката ви е сдъвкала коледна звезда или друго празнично растение, може би е добра идея да я заведете на ветеринарен лекар за преглед.

Отровна ли е коледната звезда

Въпреки че коледните звезди могат да причинят дразнене на устата и стомаха, нивото на токсичност за котките обикновено е леко до ниско. Отровната част на растението е млечнобелият сок, намиращ се в листата и цветята. Този сок може да причини дразнене на кожата, ако мъркащият приятел влезе в контакт с тялото и може да причини вътрешно дразнене, ако цветето бъде погълнато.

котка и коледна звездаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Признаци на отравяне с коледна звезда

Някои котки може да изпитат повръщане след дъвчене и поглъщане на части от коледна звезда. Много рядко поглъщането може също да причини диария и лигавене. Контактът с кожата може да причини сърбеж и зачервяване, докато контактът с очите може да доведе до леко дразнене.

Кога да посетите ветеринаря

Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако симптомите на отравяне с коледна звезда не отзвучат или, ако са тежки. В случай че гальовният домашен любимец продължава да повръща няколко часа след консумация на коледна звезда, трябва да се бъде заведен на ветеринарен лекар, за да се изключат по-сериозни проблеми. Особено ако имате малко коте или възрастен домашен любимец, който страда от някои проблеми със здравето.

Други коледни растения, които трябва да избягвате

Растения, включително имел, падуб и амарилис, са токсични за котките. Имелът може да понижи кръвното налягане до опасни нива, забавяйки сърдечната честота в процеса. Може също да причини коремни проблеми, включително диария и повръщане.

котка и коледна звездаСнимка: iStock

Най-добрият начин да избегнете всякакви възможни проблеми свързани с вашите котки през празничните сезони е да украсите с изкуствени растения или да поставите живи растения извън обсега на котката. Макар и да е трудно - уверете се, че мъркащият приятел наистина няма достъп до тях - например в стая, която той не влиза или са поставени високо, така че няма да може да ги стигне. В случай че котката ви сдъвче някое токсично растение - посетете ветеринарния лекар за преглед. Никой не иска да разваля празниците си, още повече да причини здравословен проблем на домашния си любимец, така че по-добре домът ви да е по-малко украсен отколкото да съжалявате и да трябва да се грижите за болно коте.

Виж още