Помнят ли котките, когато с тях са се отнасяли лошо

домашна котка Снимка: iStock

К отките са фантастични същества и чудесни компаньони. Те мъркат, осигуряват ни часове наред забавни видеоклипове в интернет, придават топлина на домовете ни и са прекрасни другари!

Но също като някои хора, някои мъркащи животни могат да имат труден живот. Понякога това означава да видим и не толкова дружелюбната страна на хората, включително умишлено или неумишлено малтретиране върху домашен любимец...

Много от котките, с които се злоупотребява, са бездомни или диви, или такива, които попадат в приюти. Хубавото е, че много от тези котки се превръщат във котешки приятели в нашите домове. Ако ви предстои да осиновите мъркащо животинче, което е имало трудно минало и е изпитало болка, вероятно имате много въпроси относно неговото поведение и отглеждане.

В тази статия ще разгледаме признаците на стрес и травма, които могат да бъдат резултат от малтретиране при котките, и за начините да помогнете на котката си да ги преодолее. Котките могат да си спомнят за малтретирането в миналото, но това не означава, че то трябва да бъде и тяхно настояще!

Dogsandcats.bg

Могат ли котките да си спомнят, ако някой се е държал лошо с тях?

домашна коткаСнимка: iStock

Отговорът е: никой не знае. Въпреки това много хора коментират пред ветеринарните лекари, че котката им не харесва определен вид хора или не се доверява на никого освен на собственика си. Тези коментари често са анекдотични и се основават повече на наблюдения, отколкото на факти. Ако котките можеха да говорят, тази тема щеше да е много по-лесна за изучаване!

Признаци, че котката ви може да е била малтретирана в миналото

Тъй като не можете да попитате котката си, това са някои от наблюденията, които хора с малтретирани котки са докладвали относно поведението на собствените си домашни любимци:

 • Неподходяща агресия към хора или други домашни любимци
 • Неприязън към определен пол
 • Склонност котката да се крие, когато наоколо има непознати
 • Страх от силни шумове или нови звуци
 • Прекомерно криене
 • Агресия към храната
 • Прекомерно съскане или нахвърляне
 • Счупени зъби, особено кучешки
 • Счупени преди това кости

домашна коткаСнимка: iStock

Като цяло няма лесен начин да разберете със сигурност дали котката ви е била или не е била малтретирана. Въпреки това повечето хора подозират, че котките, които са по-плахи, крият се от новодошлите или им отнема повече време да се установят, може да са били по-склонни към малтретиране в миналото, отколкото общителните котки.

Други промени в живота на котката, които могат да предизвикат стрес

Ако все пак имате опасения, че котката ви може да е била малтретирана, е полезно да се изключат всички настоящи проблеми, които могат да причинят промени в поведението. Всяко разстройство в рутинния живот на котката може да я накара да се държи по различен начин или да проявява странно поведение. Това са някои от най-често срещаните промени в котешкото домакинство, които могат да стресират котката ви, която след това може да имитира насилие в миналото:

 • Промяна в начина на спане
 • Прекомерно криене
 • Необичайно вокализиране
 • Неядене или други промени в апетита
 • Прекомерна грижа за козината
 • Уриниране или дефекация извън тоалетната
 • Промяна в поведението при игра
 • Неспособност за успокояване
 • Прекомерни искания за внимание
 • Ново агресивно поведение
 • Прекомерно хапане по време на игра
 • Хапане в неподходящо време
 • Непровокирано нападане на хора или други домашни любимци

Ако забележите някое от тези неща и имате притеснения, не се колебайте да се обърнете към ветеринарен специалист за допълнителна помощ!

домашна коткаСнимка: iStock

Възможности за лечение, ако смятате, че котката ви може да е била малтретирана в миналото

„Лечението“ на малтретиране в миналото може да бъде проблематично за много собственици, най-вече защото повечето собственици не са наясно, че мяукащият им приятел е имал трудно минало, а си мислят, че нещо в дома или настоящето е причината за тези действия на котката.

За щастие, през последните години котешката медицина направи скок в развитието си по отношение на терапиите на котешкото поведение, така че възможностите днес са много по-големи, отколкото преди пет или дори десет години. Това дава възможност на находчивите собственици на котки да обмислят много различни неща!

 • Хранителни добавки

През последните години храненето също придоби нова роля, особено храненето, фокусирано върху поведенческите науки. Непрекъснато се появяват нови добавки, но някои изпитани хранителни добавки, които могат да помогнат на страхливи или агресивни котки, могат да включват диети по лекарско предписание (предназначени за успокояване на котките), есенции от цветя (които могат да помогнат при проблеми с котешкото поведение) и други.

домашна коткаСнимка: iStock

Тъй като хранителните добавки не са широко регулирани, уверете се, че купувате от надежден доставчик и че това е продукт, който е от реномирана компания. Обърнете се към ветеринарния си лекар, ако имате конкретни въпроси или се нуждаете от допълнителни препоръки.

 • Феромонови дифузери

През последното десетилетие феромонните дифузери станаха доста популярни в котешката медицина. Тези продукти освобождават феромони, които имитират успокояващите феромони, които котките естествено произвеждат, което може да помогне при поведенчески проблеми и да увери котките, че домът е безопасна зона!

Въпреки че не можем да кажем категорично, какво точно могат да запомнят котките, те със сигурност помнят къде са чиниите за храна и вода, в колко часа трябва да бъдат нахранени сутрин (дори и да не сте съгласни) и много други ежедневни неща. Ето защо изглежда разумно, че силните емоционални епизоди, като например малтретирането, вероятно могат да създадат някакви трайни спомени за нашите котешки приятели. Надяваме се, че вашата котка никога няма да преживее нещо подобно и ще трябва да се тревожи само за това защо храната закъснява с няколко минути сутрин!

домашна коткаСнимка: iStock

Виж още